Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  35  36  37  38  39   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Sérülékeny művész az asztalnál
Installációs kiállítás az étteremnyitásra
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. szeptember 25. 14:22

A műtermekben jelenleg
dolgozó művészek
Az Ateliers Pro Arts / APA! galéria és műteremház eddig kiállításokat és művészeket fogadott be tereibe, a galériában ugyanis tárlatokat tartanak, s ebben még nincs semmi meglepő, sőt. Abban viszont már van, hogy a ház alsó szintjein kialakított műtermekben pályázatok alapján különböző művészek dolgozhatnak egy éven át. Most mindehhez Apaletta néven kávézó és étterem is nyílt a hangulatos épületben, a megnyitóra pedig 15 képzőművészt kért fel John Warren Gotsch igazgató-tulajdonos és Muladi Brigitta művészeti vezető, hogy a terített asztal témájára hozzanak létre műalkotásokat.

bővebben >
 


Ágycsendélet
Szűcs Attila Tisztaszobái Kiscellen
Szerzõ: I-Web.hu
2002. szeptember 25. 14:12
Szűcs Attila júniusban Kiscellen látható festménysorozatának főszereplői az emberélet fordulópontjait megtestesítő ágyak. A múzeum templomterében kiállított képek néptelen belsőterei a hagyományos tisztaszobák modern utódai. 

bővebben >
 


Járjunk ébren moziba...
...és nézzünk meg egy új magyar filmet!
Szerzõ: I-Web.hu
2002. szeptember 25. 14:08
Az a jó, ha előélet nélküli mozijegyet vesz az ember. Minimális előismeret, semmi prekoncepció, az elvárási horizont a személyes ízlés függvénye – függöny fel, függöny le, közötte meg a nyers figyelem tárgya. Az Ébrenjárók.

bővebben >
 


Flódni és irodalom
Van, aki habzsolja Chaim Potok műveit
Szerzõ: I-Web.hu
2002. szeptember 25. 13:40
„Chaim Potok? Magunk között szólva: lektűr” -mondta valaki a közönségből félre. Lektűr, de olyan, amit a zsidó témákra fogékony olvasó szívesen megtűr. Az Akácos udvar szeptember 22-i Potok-estjén mindenesetre zsúfolásig megtelt a pinceklub terme, s nem (csak?) azért, mert flódni várta az irodalomra éhezőket.

bővebben >
 


Jön a Kronos Quartet
Sztárok a ma kezdődő Budapesti Zenei Heteken
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. szeptember 25. 13:32
Ma kezdődik, s egészen október 30-ig tart a 44. Budapesti Zenei Hetek . A szervező Filharmónia Budapest Kht. rendkívül gazdag programot állított össze a bő egy hónapos eseménysorozatra. A ma esti nyitóhangverseny helyszíne a Zeneakadémia, ahol a Montpellier Szimfonikus zenekar muzsikál Friedeman Layer vezényletével, a szólista pedig nem más, mint a világhírű francia hegedűművész, Augustin Dumay. De a Budapesti Zenei Hetek során hazánkban koncertezik például a Kronos Quartet és Barbara Hendricks is.

bővebben >
 


Híres-hírhedt filmek
Leni Riefenstahl mozidarabjai a Centrális Galériában
Szerzõ: Mucsányi Marianna
2002. szeptember 25. 13:30

Az egész világ Hitler propagandistájaként bélyegezte meg a filmrendezőnőt, aki évtizedek óta próbálja nevét tisztázni. Az augusztus 22-én a 100. születésnapját ünneplő Leni Riefenstahl alkotásairól sokan vitáztak már, de még kevesen láthatták azokat, már csak azért is, mert legtöbb mozidarabját betiltották. 1934-es, Az akarat diadala című filmje például, amelyet egy nürnbergi náci pártgyűlésről készített, tiltó listán van Németországban.

 

bővebben >
 


Fotók kalapács alatt
Először árvereznek fotókat Magyarországon
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. szeptember 25. 13:13

Mai Manó fotográfiája


Bélyeg és bor, könyv és öreg autó, képeslap és régi értékpapír, militária és műtárgy - szinte nincs már olyan dolog, amit időről időre ne árvereznének a hazai aukciós piacon. Az idei, megszokottan gazdag őszi kínálatból azonban mindenképpen kiemelkedik a Mai Manó Ház első magyarországi fotóárverése.

 

 

 

bővebben >
 


Világhírű előadóművészek koncerteznek itthon
Az első kötöttségek nélküli évad a Nemzeti Filharmonikus Zenekarnál
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. szeptember 25. 12:47
Szeptember 24-én, a Zeneakadémián tartja évadnyitó hangversenyét a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar: a Ferencsik-bérlet első koncertjén - mintegy a nyári martonvásári Beethoven-estek folytatásaként - az együttes főzeneigazgatója, Kocsis Zoltán vezényletével két Beethoven-mű hangzik el, az István király nyitány és a IX. szimfónia. Ez utóbbiban négy nagyszerű külföldi énekes lép fel szólistaként: a tengerentúli Michéle Crider és Rebecca Martin mellett a belgrádi születésű tenor, Zoran Todorovic, valamint a Magyarországra évtizedek óta rendszeresen visszajáró, világhírű és népszerű orosz Jevgenyij Nyesztyerenko. Az előadásban közreműködik a Nemzeti Énekkar is. 

bővebben >
 


Mit, hol, miért?
Koncert Kalendárium a neten
Szerzõ: Sárközi Lóránt
2002. szeptember 25. 12:16


1988-ban jelent meg az ingyenes Koncert Kalendárium, amely tíz év alatt nélkülözhetetlen eszköze lett a budapesti hangverseny-szervezőknek és a közönségnek is. Az interneten mától olvasható koncertkalendarium.hu mindent tud, amit az elődje - és persze még annál is többet.

bővebben >
 


Vidám "háború" az izmusok ellen
Karel Appel kiállítása a bécsi Kunstforumban
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. szeptember 25. 12:06
Karel Appel szép születésnapi ajándékot kapott a bécsi Kunstforumtól: a Bank Austria belvárosi kiállítótermében – igaz a 80. születésnapra hivatkozva, ám túl a 81. szülinapon - gyűjteményes kiállításon, október 13-ig mutatja be a svájci alkotó életművét. A mintegy 60 festmény, kisplasztika, szobor betekintést nyújt a negyvenes évekig visszanyúló alkotói munkába.

bővebben >
 


Vigyázat, fertőző!
A kockázatokról és mellékhatásokról olvassa el Nick Hornby könyvét
Szerzõ: I-Web.hu
2002. szeptember 25. 11:59
Egy betegség, amelynek sokan estünk áldozatául. A festőművész, a programozó, a statisztikus, a fakereskedő, az orvos, a szobrász, a csapos… Felnőtt ivarérett emberek képesek két órán át játszani a szakadó esőben. A végén már csak csúsznak-másznak a sártengerré ázott salakpályán, de azért rúgnak még vagy három „döntőgólt”. Az évek óta látogatott „barátifoci” után a szokott helyen fogyasztják söreiket, a társalgás témája: kispályás-, öregfiú-, magyar-, spanyol-, olasz-, stb.- bajnokik, meg a BL és a VB - egyszóval a foci.

bővebben >
 


Ifjúbalkán országimázs
Sziget fesztivál "szerbül"
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. szeptember 25. 11:52
Úgy tetszik, a Pepsi Sziget szabad szerb fordítása Coke Vár lesz. A Balkán Budáján, az Al-Duna legismertebb erődítményében, Péterváradon, az idén harmadik alkalommal rendezték meg "Közép-Kelet-Európa legnagyobb fesztiválját", az Exitet.

bővebben >
 


Volt kép a bőrükön...
Díjat kapott a MEO két vezetője
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. szeptember 25. 11:34


Augusztus 20-án Mádl Ferenc köztársasági elnök a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje (polgári tagozata) kitüntetést adományozta a MEO - Korátrs Művészeti Gyűjtemény alapítóinak, Kováts Lajosnak és Winkler Mártonnak. A MEO 2001. szeptember 21-én nyílt meg az újpesti bőrgyár helyén azzal a céllal, hogy ne csak kiállítási helyet teremtsen gyönyörűen átalakított, hangulatos tereiben, hanem menedzselje is a kortárs képzőművészetet.

bővebben >
 


Az amerikai Vénusz
Marilyn Monroe: a mítosz és a valóság
Szerzõ: Madary Orsolya
2002. szeptember 25. 11:26

Negyven évvel halála után Marilyn Monroe mítosza élőbb, mint valaha. Bár eddig több mint száz életrajzi kötet, és megszámlálhatatlan újságcikk elemezte a XX. századi sex-szimbólum életútját - tavaly az amerikai Joyce Carol Oates regényt is irt róla A szőkeség /Blonde/ címmel - még mindig feltűnnek a piacon újabb és újabb könyvek. Augusztus végén kerül például a boltokba a Taschen Verlag „André de Dienes – Marilyn” című fotóalbuma, amelyben a magyar származású De Dienes 1945-49 között készült, eddig ismeretlen fotóit láthatjuk az akkor még csupán modellként dolgozó Monroe-ról.

bővebben >
 


Biztos, hogy Önök ezt kérték?
Kedd esti tévénézés - M1
Szerzõ: I-Web.hu
2002. szeptember 25. 11:18

 Gyermekkorom maradandó televíziós élményei közé tartoznak az április negyedike, május elseje, november hetedike alkalmával sugárzott Önök kérték, vagy ha volt kollektív masírozás is, akkor a Felvonulók kérték típusú audiovizuális kívánságműsorok. Ezek még csak maradandó károsodást sem okoztak a szocialista szabadidőprogramok letudása után, a sör/virsli vagy a bambi/ropi duó mellett. A választék is sejthető volt előre: egy kis magyar nóta, egy kis kabaré (esetleg Hofi!), egy kis táncdal, opera, filmzene. Ja, és lehetett tudni, hogy a műsor legvégén az aktuális fontos elvtárs vagy a Szózatot, vagy Simándival a Hazám, hazám-ot fogja kérni. Kiszámítható világ volt az kérem, ó lapos hetvenes évek!

bővebben >
 


Születésnap a bécsi múzeumi negyedben
Egy év alatt több mint egymillióan nézelődtek a híres gyűjteményekben
Szerzõ: Mucsányi Marianna
2002. szeptember 25. 11:12

Tavaly nyílt meg hivatalosan a bécsi múzeumi negyed, a MuseumsQuartier Wien (amit sokan csak MQW-ként emlegetnek), hogy a bécsiek és vendégeik háromnapos népünnepéllyel vették birtokba az akkor még csak részlegesen elkészült épületegyüttest.

bővebben >
 


Budapesti Tavaszi Fesztivál
Szerzõ: eva
2002. szeptember 25. 10:53
Budapesti Tavaszi Fesztivál

 

Emlékezni életre – halálra
Beszélgetés Závada Pállal a Vileniciai Kristálydíjas regényéről
Szerzõ: I-Web.hu
2002. szeptember 25. 10:51
Öt évvel ezelőtt olvasók tömege rohant a könyvesboltokba, a standokhoz, nehogy lemaradjon egy regényről, amelyet minden híresztelés szerint falni fognak, mert ha kell, szerelmes, ha kell, érzékeket borzol, ha kell, kiábrándít, és ezt a könyvet a kortárs magyar kritika is lelkesen fogadta. A kötet Závada Pál műve, a Jadviga párnája volt. A szerző aztán évekig hallgatott, és írt. Milota című könyvén dolgozott. Mítoszok, emlékek, történelem, kistörténetek. Megismétlődhet egy irodalmi sikertörténet? Közép - Európa egyik legrangosabb fesztiválján, a szlovéniai Vilenicán szeptember hetedikén a szerző már megkapta a Vilenica Kristálydíjat, a rendezvény második legrangosabb elismerését.  

bővebben >
 


A látszat csal – de mindig?!
Digitális retus a sztárvilágban
Szerzõ: Madary Orsolya
2002. szeptember 25. 10:29
Franziska van Almsick világhírű úszónő testét egy modell helyettesíti az egyik reklámfilmben. A Spiegel című folyóirat ennek kapcsán utánajárt, hogy a magazinokban és filmekben látott színészek és hírességek vajon igazi arcukat és testüket mutatják-e nekünk.

bővebben >
 


Nagy ambíciók, nagy hősökkel
Interjú Peter Greenaway-jel
Szerzõ: Mucsányi Marianna
2002. szeptember 25. 10:25

 

Legújabb filmje spanyolországi forgatása és egy légisztrájk miatt lekéste ugyan a MEO retrospektív kiállításának megnyitóját, ám Budapestre érkezésekor az interjúkat igyekezett bepótolni: megállás nélkül, gyakorlatilag egész nap válaszolt a kérdésekre, melyeket tíz percben tehettünk fel neki.

 

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   ...  35  36  37  38  39   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Összesen 922 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 13 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!