Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Ifjúbalkán országimázs (Archívum)
Sziget fesztivál "szerbül"
Szerző: Eszéki Erzsébet
2002. szeptember 25. 11:52

Az Észak-atlani Szövetség büntető hadjáratának kedvelt célpontjai a vajdasági Újvidéket Péterváraddal összekötő Duna-hidak és a környező katonai támaszpontok voltak. A néhai tartományi központtal szemközt emelkedő erődítmény egyébként nemcsak az egykori Jugoszláviának, hanem a békebeli Monarchiának is stratégiai fontosságú erődítménye volt. Legmagasabb fokán található a Vajdaság jelképévé lett egyedülálló toronyóra, melynek percmutatója rövidebb az óramutatónál.
Az Exit Noise Summer Festival helyszíne, a szinte kifogástalan állapotban fennmaradt vár a fesztivál jellegzetessége. Műemléki környezetben zajló elektronikus zenei fesztivál nem sok akad Európában. Az Exit helyszíni adottságai a fesztivál legjelentősebb tőkéjét jelentik - ennek köszönhető többek között az angol menedzser, Talbot Paxton jelenléte is. A rendezvény túlbuzgó PR csapata azonban, megfeledkezve a 200 éves színfalakról, olyan szlogensorozatok gyártásával és népszerűsítésével foglalkozott, melyeket még a szerbiai vezetőség is - eddig példátlan módon - enyhíteni igyekezett. A nagy szemeket, nagy vágyakat és nagy ambíciókat hirdető vezető szóvivő, Alekszandra Kolar és kollégái szerint ugyanis rendezvényük Közép-Kelet-Európa legnagyobb fesztiválja. Ezt a kijelentést, a helyszínre látogató Szvilanovity külügyminiszter jobb híján a "Balkán legjelentősebbjére" korrigálhatta.
A vonalkódos beléptetőrendszert és "negyedfokú biztonságot" (a támaszpontját őrző katonaságon túl jelen volt a rendőrség, a fesztivál saját őrző-védői és egy megbízott csapat) inkább hatásos megjelenés, mint hatékonyság jellemezte. A még fiatal - hároméves tapasztalatot és kevés támogatót maga mögött tudó Exit, Európa fesztiváljainak tekintélyes riválisa lehet.
A részletek kidolgozását elnagyolva, a Balkánon többnyire a hathatós összkép megalkotására összpontosítanak. Ennek megfelelően, az Exit legvonzóbb jellemzői külsőségek. Kifogástalan up-to-date arculat, amely egy angol vécéket nélkülöző helyszínnek kölcsönöztetik. A Serbia, Are You Ready For The Future?, azaz Szerbia, Készen Állsz A Jövőre? szlogen így kissé visszásnak látszik. Kétségtelen, a rendezvény elnevezésében megfogalmazott ars poeticának (Exit, magyarul kijárat, nyitás a világ és a jövő felé), a nagybetűs jelmondat kifogástalan megfogalmazója. A Szlobodan Milosevity önkényuralmát megdöntő Otpor ellenállási mozgalomból formálódott fesztiválszervező csapat célja egy olyan rendezvény szervezése volt, amely bekapcsolja a jugoszláv fiatalokat a világ vérkeringésébe. Elgondolkodtató azonban, hogy a frissítendő és újjáépítendő átjárást miért KI-járat (angolul exit) jelképezi és nem pedig BE-járat.
A számok: 9 nap, 10 színpad, 72 koncert, 500 fellépő, 350.000 látogató, 120 kW. Az árak: kilencnapos belépőjegyet 8500 forintnak megfelelő dinárért válthattunk, csapolt hazai sört 200-ért, külföldi üvegeset 600 forintért vásárolhattunk. A legolcsóbb  pljeszkavica (balkáni hamburger) valamivel kevesebb mint 600 forintért volt kapható.
A zenei színpadok elnevezése angol nyelvű: E-life Main Stage, Main DJ Stage, Guarana Afro Reggae Stage, Progressive DJ Stage, Coca-Cola Rock Stage. Sztárvendégeket leginkább a Main DJ színpad katlanszerű helyszínén láthattunk: fellépett többek között Darren Emerson (az egykori Underworld szellemi atyja), David Morales (több előkelő zenei díjat birtokló brooklyni house-csillag), Erick Morillo (a legújabb elektronikus zene úgynevezett ibizai vállfajának királya) és LTJ Bukem (a drumm and bass irányzat vezető egyénisége). A naponta negyvenezres tömegeket vonzó Main DJ színpad műsorának alternatív megfelelője a "progresszív" színpad (Progressive DJ Stage) programajánlata volt. Itt a tavalyi Tilos Rádiós fellépők után, idén jugoszláv és New York-i előadók szerepeltek. Az E-élet (E-life) elnevezésű nagyszínpad a titói Jugoszlávia vezető zenészei mellett olyan másodvonalbeli külföldi hírességek fellépőhelye volt, mint a Smoke City (a frontember nélkül érkező, "ünnepélyes" fesztiválmegnyitó), Transglobal Underground (az elektronikus világzene rangidős csapata) , TelePoPMuzik (a magas frekvenciákkal jellemzett hi-fi-vel ellentétes lo-fi irányzat fényes jövő előtt álló triója), Asian Dub Foundation (az indiai zeneelemeket felhasználó Fun.da-mentalt követően fellépő, modern pakisztáni stílusötvözők, a Pepsi Sziget kedvelt szereplői). A várat elárasztó, neonvillogókkal díszített hostessek otthona, a "szomjat oltó" Coca-Cola által támogatott Rockszínpad, Lajkó Félixtől a jugoszláv punk szülőatyjáig, az Idióta ME - Művészeti Egyesületig (KUD Idijoti), széles választékot kínált. A felemás külföldi sztárokat felvonultató E-élet  műsorával ellentétben a színházak ("fő"- és "alternatív" színpad) repertoárján többnyire jugoszláv művek szerepeltek, kizárólag jugoszláv társulatok előadásában. A makedón, szlovén, szerb és vajdasági magyar meghívottak, kivétel nélkül kortárs darabokkal szerepeltek - az angol Patrick Marber Közelebbjétől (Closer) a szkopljei Goran Sztefanovszki Vadhúsáig (Divlje meso) változatos kínálattal. Az alternatív színpad műsorán szerepelt többek között az idei kisvárdai fesztivál fődíjasa, az Újvidéki Színház Magyar Társulatának Pácz című mozgásszínházi produkciója. A mozi, a színházhoz és az elektronikus zenei színpadokhoz hasonlóan "kétarcú" műsorajánlattal rendelkezett: a tömegesen látogatott "fő" program-összeállítással és egy kevésbé látogatott alternatív változattal. A pattogatott kukoricát készítő bódék által időnként megvílágított központi vásznon újdonsült klasszikusokat láthattunk: Kardhal, Matrix, Memento. Az Off Cinema műsorán Akira Kurosawa és Wim Weneders-filmek, Buster Keaton, Charlie Chaplin, valamint belgrádi akademisták váltották egymást. 
A vitafórumokat támogató Friedrich Naumann Alapítványon kívül a fesztiválon több jugoszláv civil szervezet képviseltette magát. Az Exit műsor-összeállításában és a helyszín minden pontján népszerűsített "modern nyitottság" közvetítése a szervezők nemes szándéka. A hamísítatlan bazári hangulat a Balkán nélkülözhetelen velejárója. A Boban Markovics-i romantika sokak számára a vidék alapvető varázsa. A Kusturica-rajongókon túl ajánlom tehát az Exitet minden olyan honfitársunknak, aki szívesen hallgatna a komáromi erődben, TOI-TOI szolgáltatást nélkülözve, vattacukorral a kezében Yonderboit, vagy megnézné a bajai halászléfőző versenyen az avignoni JEL színház legújabb előadását.

http://www.exitfest.org

 
 
Jelenleg 2 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!