Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Járjunk ébren moziba... (Archívum)
...és nézzünk meg egy új magyar filmet!
Szerző: I-Web.hu
2002. szeptember 25. 14:08A díjak

alapján az tényként kezelhető, hogy Miklauzic Bence, Simó Sándor tanítványa, jó mozit csinált. Megkapta érte a közönségtől a legjobb filmnek járó elismerést a Film.hu internetes szavazásán, legjobb elsőfilmes lett a 33. Magyar Filmszemlén. Elvitathatatlan tehát a szakmai és a közönségsiker is. A közönségnek valószínűleg tetszett a több szálon induló, a végén csomósodó történetvezetés (a rendezőnek a forgatókönyvben is benne volt a keze), tetszett a Tímár Péter vonalról megismert abszurditás (ami ebben a műben azért lájtosabban jelentkezik, kvázi emészthetőbb, populárisabb), a Jancsós vulgaritás, meg az egy fővárosi éjszakába zsúfolt road-movie hangulat, a jól eltalált képi világgal (amiért szintén egy Miklauzicot, a rendező testvérét illeti dicséret). A filmszemle belterjes zsűrije pedig sorra-rendre meghozza a maga időnként vitatható döntését. Pont.

A magyar film

az átkosban már többször megmutatta mire képes. Úgy működött, ahogy abban az érában működnie kellett. A BBS-en, a dokumentumfilmeseken kívül tényeket nem villanthatott, kiforgatta hát azokat, “görbe tükröt tartott” (sic!), és mi úgy vigadtunk a filmszínházban, ahogy magyarnak vigadni illik. Sírva.
Akkor menő filmeseink azonban nem váltottak rendszert akkor, amikor a politika. Kényszeredetten ragaszkodnak múltbéli, befordulós stílusukhoz, a magyar film megújulását a nyitottabb újoncokra bízzák. Mint amilyen Miklauzic.

A film története

a manapság oly divatos kuszaságos rendezői elképzelés. Adott három külön ember, akiknek a világon semmi közük egymáshoz, meg adott egy külön(?)véletlen elektromos zárlat, amitől meg mégis. Ez a véletlen dobálja aztán egész éjjel egymás útjába Sándort, a frissen lapátra tett, kiöregedett könyvelőt, Bandit, a halálosan egyszerű, jószívű és naiv villanyszerelőt, és Annát, a fiújáért mindenre képes, vidékről Pestre szakadt, kis cigarettaárus lányt. Meg a bűn. Más-más közegből érkező rokon karaktereink egyike sem felel meg a munkahelyén, és erről a fix pontról rugaszkodva előbb-utóbb bűnözővé avanzsálnak, hogy az ártatlanságukat bizonyítandó a szürreális éjszaka hajnalán kisebb csoda segedelmével megváltást találjanak.
A sztori így nagyon jópofa, jellegéből adódóan elmesélhetetlen, eltalált lendületű. Meglepően kevés benne az ilyenkor nagy buktató törés, vagy időzavar, vagy a “na, gondoltam, hogy pont ott lesz a csávó” effektus. Nem ununk bele a filmbe, van pörgés (house zene – király!), meg mindig új effektek. Egyetlen hiba, hogy a sodrásban viszont elvesznek a jellemek meg a kidolgozottság. A mozi sokat ígérő figurái kicsit valamilyenek, kicsit semmilyenek, csak a vázat kapjuk, sosem lesz hús-vér figura a szereplőkből, rejtve maradnak a motivációk. Mintha a figuráknak csak a cselekvése volna látható, a helyszínek (pedig ötletesek) mintha csak díszletek lennének, a globális ide-oda libegésben az egyes pontok töredezettek és elnagyoltak maradnak. A történet pedig nem az a fajta – pont azért, mert pörög –, ami kitölthetné a felbukkanó hiányosságot.

Miklauzic Bence

összességében nem csinált filmtörténelmet, és nem váltotta meg a magyar filmet sem. Viszont (Török Ferenc óta egyre inkább) érezhetővé válik az újra való törekvés, a csontosodott közép-európai jelleg elhagyása. Kézikamerás hangulatú ide-oda, kontrasztos zene-kép összefüggések, amerikás-divatos sztori, popularitás, fiatalság, bolondság, első film. Ami ugye egyrészről nagyon jó kis dolog volna, ha nem ugranánk rögtön akkorát, hogy néhány kellemetlen allűr is beújul. A mellőzöttség-bűnbeesés-feloldozás kesze-kusza szürreál sztorija így kissé megélhetetlen lesz a halvány karakterrajz miatt.
De akkor hogy csinálja, hogy nem akarunk kijönni a teremből?

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!