Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Születésnap a bécsi múzeumi negyedben (Archívum)
Egy év alatt több mint egymillióan nézelődtek a híres gyűjteményekben
Szerző: Mucsányi Marianna
2002. szeptember 25. 11:12

Az egykori császári lovardából több mint 50 ezer négyzetméter hasznos területen - 75 százalékban szövetségi, egynegyed részben fővárosi pénzen - épült létesítmény együttes valójában a hivatalos nyitásra kijelölt időpont előtt és után sok-sok lépcsőben lett a bécsiek kedvence. A Kunsthalle például - a Karlsplatz sok vitát kiváltó "IKEA-dobozépületét" felváltó új székhelye - már hetekkel korábban várta a látogatókat, mint az ugyancsak az eredeti épületben elhelyezett színházterem, amely a tavaly májusi Tavaszi Fesztiválon már javában "üzemelt". A Fischer von Erlach által emelt későbarokk homlokzat  mögé, a felújított eredeti gerincépülethez csatlakozó két modern szárny, a Leopold múzeum és a MUMOK (Modern Művészetek Múzeuma) csak szeptemberben készült el, s még később vehették a látogatók birtokba a Táncnegyed, az Építészeti Központ, illetve a Gyermekmúzeum (Zoom) helyiségeit.

Mégis, a június végi hivatalos megnyitó számított igazi születésnapnak, s erre az időpontra időzítették a hivatalos statisztikát is. Ami csak megerősíti a számok nélküli benyomást: ebben az első esztendőben bécsiek és az osztrák fővárosba látogató bel- és külföldiek semmiképpen nem hagyták ki ezt az új csodát. Az eredeti várakozást is meghaladva egy esztendő alatt 1,116 millióan fordultak meg a létesítményekben. Eredetileg a szakemberek valamennyi intézmény teljes működése esetén évenként 1 millió látogatóra számítottak; az előrejelzést meghaladó számnál figyelembe kell venni, hogy teljes üzemről legfeljebb az utolsó kilenc hónapban lehet beszélni.  Egy novemberi  felmérés szerint ugyanakkor nem hagyható figyelmen kívül az újdonság varázsa: a látogatók mintegy fele inkább csak nézelődni jött, egyik múzeumba se tért be, az épületeket szemrevételezte. Mivel a hivatalos statisztika a jegyvásárlók számát mutatja, az összlátogatók száma jóval nagyobb lehetett.

Az adatokból kiderül, hogy az előzetes várakozásnak megfelelően Rudolf Leopold Schiele-gyűjteménye vonzotta a legtöbb látogatót: 280 ezer volt a számuk. A Leopold múzeumnál hónapokkal előbb nyílt Kunsthalle, valamint a szintén szeptemberre elkészült MUMOK (Ludwig gyűjtemény) 150-150 ezer látogatót vonzott. Ráadásul a MUMOK májusban bezárt, lévén, hogy az új igazgató, aki januártól Hegyi Lóránt örökébe lépett, sürgős átalakítási munkákat rendelt el. Az átépítés rekordidő alatt fejeződött be, s bár szemmel látható a változtatás, csodák azért nem történtek. A könnyed, hófehér, mediterrán képzetet keltő Schiele-múzeummal átellenben most is komor kontraszt a sötétszürke bazaltból faragott - ablaktalan - MUMOK. Edelbert Köb igazgató inkább csak belső falak áthelyezésével és a Hegyi-féle állandó kiállítás alapos átrendezésével módosított, nem leplezve, mennyire helyteleníti, hogy elődje kevéssé figyelt a tervezésre és az építkezésre. Tény, Hegyi Lóránt nem tartotta magát "építésvezetőnek", sőt: az új kultúrpolitikai irányzatnak megfelelő igazgató-menedzseri feladatokkal sem értett egyet, és soha nem tagadta: nem kíván részt venni a bevétel emeléséért folytatandó harcban, inkább marad a gyűjtemény-építés és kiállítói tevékenység mellett. Ezért is távozott. Utóda most másodszor adta át rendeltetésének a Modern Művészetek Múzeumát. Aki sietett megnézni a Liechtenstein Palotából átköltöztetett gyűjteményt, meg fog lepődni az újabb látogatáskor.

 

www.mqw.at

www.austria.eu.net

 

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!