Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Fotók kalapács alatt (Archívum)
Először árvereznek fotókat Magyarországon
Szerző: Eszéki Erzsébet
2002. szeptember 25. 13:13

 

Korniss Péter képe
A mai hazai aukciós piacon ma már mindenki megtalálja az őt érdeklő gyűjtenivalót, legyen az bélyeg, képeslap, vagy könyv, régi, különösen nemes bor, öreg motorkerékpár, vagy autó, festmény, grafika, szobor, ékszer, vagy régi óra, keleti szőnyeg, egykori értékpapír, postatörténeti érdekesség, vagy éppen ismert ember kézirata. (Más, elsősorban pénzügyi-befektetési kérdés, hogy a széleskörű kínálat ellenére is a hazai legmagasabb leütési árak listáján az első tíz helyen jelenleg csakis hazai festményeket találhatunk - lásd A magyarországi aukciókon elért legmagasabb leütési árak című kapcsolódó cikkünket.) Érdekes módon azonban erről a valóban sokszínű palettáról mindeddig hiányoztak a kortárs fotográfiák.

Ezen kíván változtatni a Mai Manó Ház - Magyar Fotográfusok Háza első hazai fotóárverése, amire szeptember 20-án, pénteken kerül sor 16.30-tól a Hotel Marriottban. Az aukciónak kettős célja van: az egyrészt teljes egészében adományokból megrendezésre kerülő aukció bevételét a Ház működtetésére fordítják a szervezők, akik másrészt ezzel az akcióval is szeretnék a fotót bevezetni a műtárgyként elismert más művészeti alkotások közé, és ezzel egyúttal a hazai kortárs fotográfia helyzetén is javítani .

Az árverésen csaknem száz fotográfia kerül kalapács alá: ezek közül tizet a magyar fotográfia egyik legjelentősebb úttörője, Mai Manó készített még az 1880-as-90-es években, a többi kortárs hazai fotóművészek - többek között Balla András, Eifert János, Féner Tamás, Friedmann Endre, a festőként is ismert Hegedűs 2. László, Hemző Károly, Inkey Tibor, Keleti Éva, Koncz Zsuzsa, Korniss Péter, Lugosi Lugo László, Markovics Ferenc, a képzőművész-filmes Maurer Dóra, a fotósnál íróként jóval ismertebb Nádas Péter, vagy éppen Szilágyi Lenke, Tóth József, Török László - egy-egy alkotása. A képek egy részét maguk az alkotók, egy másik, jelentős részüket a kecskeméti Magyar Fotográfiai Múzeum, néhányat pedig más művészeti galériák, illetve stúdiók - köztük egy amerikai is - adományozták az árverésre, míg Mai Manó munkái Bánkuti András fotóművész adományaként kerültek a kínálatba. A képek mindegyike azonos, tízezer forintos kikiáltási áron indul a licitnek, s a leütési árakhoz ezúttal semmiféle egyéb plusz jutalék nem járul. Az árverés katalógusában pedig mindenki elolvashatja a rendezők által az egyes képekhez megadott mai piaci becsértéket, ami bizony néhány esetben akár a több százezer forintot is eléri.

Kapcsolódó cikkünk:
spud: Képművészet

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!