Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
„Ne én legyek az összes szépfiú macho” (Archívum)
Beszélgetés Nagy Ervinnel
Szerző: I-Web.hu
2002. szeptember 23. 14:31


- Megkapta a harminc év alatti színésznek járó Súgó-díjat. Mi a jelentősége annak, hogy harminc év alatti színészek külön díjat kapjanak?

- Mindenképpen jó, hogy egy színházi fesztiválon, ahol a szakma elitje jelenik meg, plusz esélyt adnak a fiataloknak. Törőcsik Marival nehéz is volna összehasonlítani egy huszonkét–huszonhárom éves pályakezdővel, bármilyen tehetséges legyen is. 

- Ha már Törőcsik Mari nevét említette, ő nemrég a következőket nyilatkozta egy interjúban a Szent György és a sárkány próbáiról: „A két döntő jelenetem a két fiatal fiúval van. Nagyon hálás vagyok nekik. Tudniillik, ha engem nem követnek a színpadon az idegrendszerükkel, vagy nem érzem, hogy segítséget kapok a szemükből, lehervadok, elfogyok… Egyedül én nem tudok játszani. Ők meg nagyon tudtak. Velem.” Az egyik fiú Ön…

- Én is ugyanezeket mondom mindig. Sokat tanultam tőle, nagyon jó ritmusokat mutat. Két–három vállveregetés között mond egy másik befejezést, egy másik ritmust, hogy szerinte ezt vigyem lejjebb, azt úgy csengessem ki, a szünet előzze meg amazt a mondatot. 

- Nagy fájdalma volt korábban, hogy mindig valamilyen emelkedettség lengte körül a szerepeket, amelyeket kapott. Az igazi kihívást az jelenti majd, mondta, ha minden sallang nélkül kell elmondani egy szerepet. Weöres nyelve ebben a darabban költői régiókban szárnyal, a díszlet, a mozgás, a jelmez is ellene szól mindenféle naturális színháznak. Mennyire vitte magával az atmoszféra és mennyire akart ellene tartani?

- Zsámbéki Gáborral hamar ráálltunk egy közös hullámhosszra. Nemcsak verbális színészi eszközökkel élt a rendezésnél, hanem olyan mozgásrendszerrel is, amellyel a költészetet alátámasztja. Zsámbéki Gábor már régen rendezett ilyet, és az ötleteimet, a kezdeményezéseimet is nagy lelkesedéssel fogadta. Az összművészet felé halad a színház, elengedhetetlen, hogy az ember balettban, kortárs táncban, kontaktban, és akár harcművészetben is jártas legyen. Alapvetően fejlesztenie kell a mozgásérzékét. 

- A Katona szinte minden előadásánál kérdés, hogy politikus színház-e éppen, amit látunk. 

- Zsámbéki többször is nyilatkozta, hogy nem akart politikus színházat csinálni. Egyrészt sokat van külföldön, másrészt éppen emiatt más szűrőn keresztül lát. Megvan a politikai állásfoglalása, ahogy a társulat minden tagjának is, de a politikai színház már nem azt a politikai színházat jelenti, mint régen. Finoman üzeni ezt a weöresi világlátáson keresztül, s aki akarja, leveszi. Ül és nézi ezt a körkörös forgatagot, ahogy hatalmak jönnek-mennek, és közben felfigyel arra, hogy ez a lüktetés mennyire érdekes. 

- Rögtön a Katonához szerződött, ahol elég sok szerep megtalálta már. Színészként, a szerepek szerint a helyén van?

- Ebben a színházban olyan rendezők dolgoznak, akiknek eszükbe jut rólam, hogy ennek a gyereknek mást is, más szerepkörben is kéne játszania. Még mindig itt a legnagyobb az esély arra, hogy ne én legyek az összes szépfiú macho. 

- Nyáron Zsótér Sándorral dolgozott a Bakkhánsnők workshopban. Nagyobb lehetősége volt nála az újításra?

- Sándornál tényleg lehet átváltozásokat produkálni. Egyáltalán nem a naturalista iskola az, amit ő szeret, sokkal inkább asszociatív színház az övé, amely a naturalizmusra vagy egyszerűen a hazugságmentes színházra épül. Ebbe beleférnek nagyon meredek ötletek is. Alkalmas rendező arra, hogy olyan átváltozásokat hozzon ki színészekből, amilyenek talán senki más keze alatt nem jönnek létre. Egyszerűen azért, mert nincs más, aki olyan merész eszközökkel bombázza a színészt, mint ő. 
Az más kérdés, hogy színészként már a próbák alatt nagyon behatárol. A pontatlanságot és a fegyelmezetlenséget gyilkolja. Jó két ilyen rendezői világot megismerni. Zsótérét, aki iszonyatos energiákkal él, pörög, dolgozik, és Zsámbékiét, aki pedig egy nagy bölcs folyóhoz hasonlít. 

Nagy Ervin a legjobb harminc év alatti férfi színész Súgó - díját kapta meg a Pécsi Országos Színházi Találkozón  
           

       


 

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!