Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Tíz éve a fedélzeten (Archívum)
Interjú Horváth Györggyel
Szerző: Mucsányi Marianna
2002. szeptember 24. 13:09

 

- Milyen változást hozott a Titanic életében az elmúlt tíz esztendő?

- Szerencsére a fesztivál immár két éve elérte azt a léptéket, amire tíz éve gondoltunk, a közönség és a szakma is elfogadta, szereti. A minőségen nem igazán kellett változtatni: az a szempont, hogy lehetőleg olyan filmek sokasága legyen itt, amiről az internet korában az emberek hamar olvashatnak a külföldi fesztiválok után, az teljesült. Nem kizárólagosan azért hívunk meg filmeket, hogy a forgalmazókra valamilyen módon rápirítsunk, hogy ők miért nem vették meg ezeket a filmeket. Az, hogy mi kerül a mozikba, sok mindenen múlik, például a pénzen is, így a fesztivál inkább információt, szellemiséget akar áramoltatni; olyan filmeket bemutatni, amelyek lehet, hogy egyébként nem jutnának el hozzánk.

- Miből válogathattok?

- Viszonylag kevés helyre jutunk el, nincs évközi költségvetésünk, sem fizetett stábunk. Kellemesen-barátságosan kialakult az a kör, akik mintegy tanácsadóként segítenek saját munkatársaink mellett. Filmkritikusokról, rendezőkről van szó. Említhetem például Báron Györgyöt, aki kritikusként van jelen sok fesztiválon, vagy Tarr Bélát, aki a locarnói fesztivál zsűritagja volt, és a díjnyertes filmet az ő ajánlásával vettük bele a programba. Van, amikor csak információt tudunk kérni a máshol már vetített filmekről, van, amikor a rendező előélete miatt hívunk meg egy alkotást, és van, hogy a magyar vonatkozása miatt. Ahhoz, hogy ötven film itt legyen, száznál többet próbálunk meg elérni. Amelyiknek nem elérhető ebben az időpontban a kópiája, vagy a forgalmazóknak nem szerencsés az időpont, azok nem jönnek. A szerencse is közrejátszik természetesen, ha egy közeli fesztiválról tovább lehet utaztatni hozzánk a kópiát. Az ötven film leszervezése kilenc hónapos munka.

- Milyen hatással vagytok a magyar filmkészítésre, illetve forgalmazásra?

- Úgy érzem, bizonyítható az, hogy az évek során nagyon sok film átvételénél a televíziós program-szerkesztők tudatosan válogattak a Titanicon szerepelt filmekből. A Duna tévén, az M1-en, M2-őn sok ilyen film ment már. Ez óriási dolog. Ami még jólesik: a különböző generációjú hazai filmrendezők közül sokan kérik, hogy segítsünk felvenni a kapcsolatot egy-egy rendezővel, kérnek filmeket videón. De Máté Gábor színházi rendező is fordult már hozzánk ilyen ügyben. Vannak ilyen inspirációk, intenzív hatást gyakorol a nézőkre, hogy tizenegy nap alatt ennyi filmet vetítünk. Ebben jó részt venni, szervezőként és nézőként is.

- Mekkora az idei büdzsé?

- Év elején hatvanhétmillió forintot számoltunk ki, de ezen látszott, hogy nem érhető el. Így a rendelkezésre álló összeg kevesebb mint ötvenmillió lesz. Figyelembe véve, hogy hány helyszínen, milyen logisztikával, egyedi telepítésű tolmácsgéppel vetítünk; hogy egy-egy kópia világ körüli szállítása mennyibe kerül, ez minimálisnak mondható. A fesztivál saját magára nem költ évközben, minden arra megy el, hogy a kópiák itt legyenek. Szerencsére már jelentkeztek támogatók, akik jövőre, vagy azután kapcsolódnának be. Így van esély arra, hogy átfordíthatjuk úgy a fesztivált, hogy nemcsak az állami támogatású helyekről számíthatunk pénzre, hanem cégszponzoroktól is. Az látszik, hogy ma már egy ilyen nagy fővárosi rendezvénynek a külsőségeiben is, látványosságában (molinók, plakátok) is tükröződnie kell. Azt mondom, hogy jövő ilyenkor a költségvetés a százmillió forintot fogja közelíteni, és számítok arra - egy főpolgármester-helyettesi ígéret alapján -, hogy a főváros kiemelt kulturális rendezvénynek fogja tekinteni a fesztivált.

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!