Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Ez itt a kritika helye (Archívum)
Drámaíróverseny a magyar dráma napján
Szerző: I-Web.hu
2002. szeptember 23. 16:57

"Csókolom, mit adnak ma?" - kérdezi a pénztárnál az ötvenes, borzfejű férfi, hóna alól feleség kandikál ki. "Drámaíróverseny van" -, felel készségesen a pénztárosnő. "Hát arra nem megyünk be." Most én következem, ám félretett jegyemet annyira félre tették, hogy nincs is meg. Sebaj, azért kapok egyet. A beengedő ember óvatosan csak harmadáig tépi be, ne dobjam el, figyelmeztet, ezzel fogok szavazni a közönségdíjra.

Az előcsarnokban tömeg, szakmabeliek és törzsnézők egyaránt. "Múltkor mit láttatok?" - fordul egy nő a baráti házaspárhoz, akik mögött állok a ruhatári sorban. "Jaj, valami Shakespeare volt, ne is kérdezd, álmomban ne jöjjön elő!" Megrettent tudósító beoson a nézőtérre, és azon gondolkodik, hogy bár ez a kritika helye, most bizony riportot fog írni. Mert mi jöhet még ezek után?!

Inkább kicsoda: Mélykúti Ilona, az est háziasszonya, piros kosztümben. A drámaíró-verseny koncepciója szerint a szombati Népszavából reggel nyolckor sorsolással döntötték el, melyik cikk legyen a versenyfeladat, amelyikből kb. félóra hosszúságú, 4-6 szereplős darabot kell írni déli egy óráig, majd a szereposztás után szintén sorsolással választották ki a rendezőket, akik hétig színre állították a darabokat. A szerzők neve az est végéig titok.

Már fél nyolc, de Ilona még csacsog a színpadon, elmeséli, hogy az alkotást elősegítendő, a szerzőknek délelőtt szivart és konyakot szolgáltak fel, ám ez utóbbi tévedésnek bizonyult, hihi. Majd megpróbálja mobilon felhívni Balázs urat, aki egy pécsi lottózó vezetője, amúgy a cikk róla szól, mert fogadóbarát üzletében alapelv, hogy mindenki mosolyogva távozzon onnan, még ha nem nyert is. Mint mondja a cikkben, a környékükön sok a kisnyugdíjas, ők beszélgetésre is betérnek, de játszani csak akkor tudnak, ha jön a nyugdíj, akkor a Black Jack a legnépszerűbb körükben.

Ilona szerencsétlenkedik a mobillal, neki N márkájú telefonja van, ez meg itt egy E, mit kell rajta megnyomni, hogy hívhassa Balázs urat? A yes-t, kiáltja egy emberként a nézőtér technokrata beállítottságú fele. "Szőke nő telefonál tipikus esete" -, morogja mellettem valaki. Kikérem magunknak, de azért mélyebbre nyomom táskámban egygombos készülékemet. Végre, halló halló, sikerül, Balázs úr örül, reméli, a színpadi Balázs Miklós ugyanolyan jó lesz, mint amilyen ő... Csak már láthatnánk végre!

Az első darab A vakond szerencséje. A helyszín egy kisállatkereskedés, ahol dédmamiból próbálja kiszedni a család, milyen számokat játszik meg, elvégre ma kilencven éves, biztos malaca lesz. De nemhiába mondják, hogy dédmami letagadhatna tíz évet, le is tagad. Nyilvánvaló, hogy a másik négy számot sem találja el senki, mami nyer, örömét azonban beárnyékolja a család, amely ráugorva kiéhezett hiénafalkaként dönti őt a földre. Rövid szünet után az Isten lába következik, generációs ellentétekről, drogdíler fiúról, aki csalással próbálja megszerezni idős szülei spórolt pénzecskéjét. A darab kicsit szétesik, és az átélést nehezíti, hogy mögöttem nagy valószínűséggel színművészetisek ülnek (az, hogy ülnek, egész biztos), és úgy viselkednek, mintha egy multiplexben lennének.

De imhol megint Ilona kerül a színpadra, és nagy igyekezettel felkonferálja a harmadik versenyművet, melynek címe: Irma kaparása. Mintegy kettő perc elteltével a nézőtér már a könnyeit törölgeti a röhögéstől, akik véletlenül mentolos papírzsepit használnak, egy kicsit jobban könnyeznek. A főszereplő, Besenczi Árpád hebegő lottóárusból egy pillantás alatt lényegül át rivaldafényben úszó, Joker-mosolyú showman-gőzhengerré, sőt: rövid időre Schobert Norbivá is, feszes fekete tornadresszben diktálja a tempót a közönségnek. A háttér kocsmajelenetében Lévay Viktória izületeket meghazudtoló, higanyos mozgáskoordinációja láttán még a szintén tajtrészeg csapos is beájul a pult alá. Dörög a taps, tódulunk kifelé szavazni. Vajon mit szól a zsűri?

Hazai Attila nyeri a Leghamarabb elkészült mű díját, ő ugyanis 11:55-kor adta le kész iratát. És akkor most tessenek elővenni a közhelyszótárat, és azt az oldalt, amelyen a Hamar munka ritkán jó mondás szerepel, tépjék ki, gyűrjék galacsinná, és a bal válluk fölött hátrafelé dobják a kukába, mert a közönségdíjat is ő kapta, az Irma kaparásáért. A zsűri 50 000 forinttal járó díja Toepler Zoltáné, aki a második darabot írta, a Magyar Könyvklub különdíja Örkényi Évát illeti, a legjobb rendező Sztarenki Pál. A legjobb női illetve férfi szereplő természetesen Lévay Viktória és Besenczi Árpád.

 

Győrei Zsolt-Schlachtovszky Csaba: A vakond szerencséje
Rendező: Radó Denise
Szereplők: Örkényi Éva, Láng József, Vándor Éva, Józsa Imre, Ullmann Mónika, Juhász György, Ferencz Valentin

Toepler Zoltán: Isten lába
Rendező: Háda János
Szereplők: Sztankay István, Schütz Ila, Sághy Tamás, Gieler Csaba, Schnell Ádám

Hazai Attila: Irma kaparása
Rendező: Sztarenki Pál
Szereplők: Galambos Erzsi, Szabó Éva, Mihályi Győző, Katona János, Fellinger Domonkos, Besenczi Árpád, Lévay Viktória

Zsűri: Radnóti Zsuzsa, Upor László, Léner Péter, Nagy András, Horváth Péter, Szokolai Brigitta, Bácsi Tamás, Kéry Piroska (MKK), Kökényessy Gábor (NKÖM)

http://www.jozsefattilaszinhaz.hu

 

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!