Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Lapszemle (Archívum)
Móser Zoltán: Harmatot sír minden virág –– Bartók Kossuth-szimfóniájáról és az 1903-as esztendőről – Tiszatáj 101-106. oldal
Szerző: I-Web.hu
2002. szeptember 23. 10:25


A megjelent írások közül kiemelkedik Móser Zoltánnak a Tiszatájban publikált cikke, mely nem a szokványos Kossuth megemlékezések közé tartozik. Egy másik személynek, egy másik messze földön híres magyarnak, Bartók Bélának remekbeszabott Kossuth-szimfóniája által próbálja megmutatni, egy másik korban, több mint 100 évvel ezelőtt mit jelenthetett az a szó: emlékezés.
„A magyar történelemben 1848 egyike a legnevezetesebb esztendőknek; ekkor tört ki a magyar szabadságharc; élet-halál küzdelem, melynek célja volt véglegesen megszabadulni az osztrákok és a Habsburg-dinasztia uralma alól. A forradalom vezetője, lelke Kossuth Lajos volt” - ezek a cikkíró által is idézett bartóki sorok jól mutatják: a magyar zeneszerzőben élénken élt a magyar szabadságharcnak képe.
 Móser írásában kiemeli, a zeneszerző komoly harcot vívott a mű 1904-es magyarországi premierjéért, sőt - mivel Kossuth neve ekkor még komoly hívószó volt a népi olvasatban -  magáért a címért is meg kellett küzdenie.
 A cikkben olvashatunk a mű keletkezési körülményeiről, viharos fogadtatásáról és magának a 10 részes szimfóniának a Bartók által lejegyzett címeiről is, melyek közül nem egy a századforduló zivatarában igen bátor szókimondás volt („Veszélyben a haza!; Hajdan jobb időket éltünk…”). Mindezek mellett Móser felidézi az 1900-as évek politikai világát, a „nagy idők tanúinak”, a Kossuth-szakállas öreguraknak az életét, halálát.
   A cikk személyes hangvételű zárása, a ma emberének őszinte hitvallásává növi ki magát: „…a szimfónia jelentette a zeneszerzőnek az elindulást, s ebben benne van (látensen) a megérkezés is, ugyanez olvasható le erről - a régóta reám figyelő - Kossuth képről is. Örökös elindulás és megérkezés. Vagy inkább azt üzeni nekem Kossuth is, Bartók is, hogy így vagy úgy - bátran, tétován, vagy félénken, de el kell indulni, hogy megérkezzünk valahová.”

A cikk hamarosan olvasható lesz  a Tiszatáj internetes változatában is (www.tiszataj.hu).

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!