Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Törékeny lélek a hatalmas testben (Archívum)
Új operára pedig szükség van, avagy ősbemutató Bécsben
Szerző: Mucsányi Marianna
2002. szeptember 21. 17:42

A Bécsi Operaház éppen ezért időről időre műveket rendel kortárs-szerzőktől: a legújabbat Peter Turrini librettójából Friedrich Cerha zenéjével, parádés szereposztásban a Steinfeldi Óriás címmel június közepén mutatták be Bécsben - kirobbanó sikerrel. Holender nem tagadja: az eredmény számára oly fontos volt, hogy a szokásosnál is nagyobb műgonddal választotta ki a csapatot.

A 2 méter 58 centi magas fiatalember, akiről a dalmű szól, történelmi figura:  Salzburg környékén élt 120 évvel ezelőtt, alaposan kihasználva hatalmas termetét: vásárokon lépett fel, járta a vidéket, távoli metropolisokba is eljutott. Csodaként mutatták be a német császárnak és az angol királynőnek. Világkörüli útjáról hazatérve a hatalmas termet sem óvta meg a betegséggel szemben: 27 évesen tüdőbajban halt meg. Sírja máig megtekinthető, és dalia termete a sír méretéből is kikövetkeztethető.

A parasztfiú története Peter Turrinit, a legsikeresebb osztrák kortárs-írók egyikét is megihlette, aki megtalálta a kapcsolatot a mai világgal. Vajon ma hogyan boldogulna valaki, találna megfelelő méretű fehérneműt? Hol venne magának ágyat? Mit kezdene egy modern lakásban, színházban, az élet megannyi helyzetében? De még a halál is problematikus lenne, hiszen a sírhelyeket és koporsókat sem ekkorára méretezik. Turrini "mesének" nevezi librettóját, amely nagyon is megérinti a ma emberét: olyanokról szól, akik kilógnak a sorból, mások, mint a többiek, és ez bizony problémát okoz mindennapi életükben. 

Ebben a szellemben állította színre a 14 jelenetre tagolt darabot a rendező, Jürgen Flimm. A világpremieren Michael Boder vezényelte a Bécsi Filharmonikusokat, akik érezhetően szerették ezt a modern, dallamos zenét. A címszereplő, Thomas Hampson az egész csapattal együtt nagy sikert aratott - a bemutatón harminc percig zúgott a tapsorkán.

Az egyébként kényes zenei ízlésű és meglehetősen szigorú kritika szuperlatívuszokban ír Cerha zenéjéről - emlékeztetve arra is, hogy ez már a harmadik hasonló kísérlete a komponistának, és az előző kettő is sikeres volt, vagyis képes harmóniát teremteni korszerű mondanivaló, modern és mégis lágy hangzás között. Cerha elsősorban a hatalmas test és a törékeny lélek közötti ellentmondásra épít.

A bemutatóra egyébként Holender külföldi kollégákat hívott. 14 szomszédos, vagy közeli - kelet-közép-dél-kelet-európai - nagyváros operaigazgatói használták ki a világpremier alkalmát az eszmecserére arról, ki hogyan csinálja, miként birkózik meg a pénzszűkével, a szervezési gondokkal, a fiatal közönség becsalogatásának feladatával. A tapasztalatcserét a jövőben évente megtartják. 

 

Peter Turrini - Friedrich Cerha: Der Riese vom Steinfeld / A steinfeldi óriás

Bemutató: 2002. június 15., Bécsi Allami Operaház

Karmester: Michael Boder

Rendezte: Jürgen Flimm

Főszereplő: Thomas Hampson

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!