Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Bruckner fesztivál - Bruckner nélkül (Archívum)
A Budapesti Fesztiválzenekar is koncertezik Linzben
Szerző: Eszéki Erzsébet
2002. szeptember 24. 13:24

A fesztivált Philip Glass amerikai zeneszerző 6. Szimfóniájának európai ősbemutatója nyitotta meg szeptember 15-én: a zenedarabot a minimalista irányzat követőjeként ismert alkotó a linzi Brucknerhaus és a New York-i Carnegie Hall közös felkérésére írta, mégpedig Allen Ginsberg  Plutonium óda című verésre. A  Ginsberg-i szöveg  az atomveszélyről szól, s arról, hogyan szállhatnak vele sikerrel szembe a szellem erői.  Philip Glass szimfóniája méltó e tartalomhoz, vannak nagy pillanatai, s ezt azok is elismerik, akik számon kérnék a fesztivál névadójának művét - legalábbis a megnyitó koncerten.
A zeneművet először idén februárban adták elő New Yorkban, óriási sikerrel.  Az amerikai zeneszerző egyébként nem véletlenül került ide, Alsó-Ausztria tartományi központjába: az itteni színház új zenei igazgatója, az amerikai Dennis Russell Davies régi alkotótárs. Egyébként a Bruckner zenekar élén ő vezényelt a nyitókoncerten, és ezzel végleg átvette a linzi zenekar vezető karmesteri beosztását is. A dirigens a szimfóniát azért találja lebilincselőnek, mert az a popzene és a klasszikus muzsika közti szakadékot hidalja át, és ez - fogalmazott - mindenkit magával sodor. A linzi tartományi színház egyébként október 6-án szintén Glass művel, az Utazás cíművel indítja az operaszezont.
A Bruckner fesztivált 1974 óta rendezik meg, mégpedig szorosan kapcsolva az ugyancsak linzi Ars Electronicához - amely a jövő elektronikust zenéjére, illetve a média-művészetre összpontosít.
A Budapesti Fesztiválzenekar estjén, szeptember 23-án  Fischer Iván vezényli a magyar együttest, a muzsikusok Bartók, Rahmanyinov és Enescu műveit játsszák. A már említett két Bruckner mű egyikét a Londoni Szimfónikusok adják elő 20-án.  Zongoraestet ad az Ausztriában kedvelt Rudolf Buchbinder (szeptember 21-én). A 29-i esten pedig a  Bruckner zenekart ismét Dennis Russel Davies vezényli, és olyan énekesek hallhatók, mint Simon Estes, Karl-Heinz Lehner, Hans Sotin. 
Wolfgang Winkler igazgató egyébként a Bruckner fesztivál továbbfejlesztését tervezi. Továbbra is kortárs zenével kívánja nyitni a kéthetes rendezvénysorozatot, mert úgy véli, hogy a fesztivál profiljaként megfelelő a kapocs a hagyományos és a kortárs művészet között.

Kapcsolódó cikkeink:
Képzelt légyzümmögés szimfonikus zenekarra
A BFZ esete a zsákbamacskával


http://www.brucknerhaus.at

 

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!