Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Képzelt légyzümmögés szimfonikus zenekarra (Archívum)
A BFZ ismét magasra tett léccel kezdett
Szerző: Eszéki Erzsébet
2002. szeptember 24. 13:12

Fischer Iván állítólag kíméletlen vezető, keményen kézben tartja csapatát. Maximalista, nála nincs lazsálás a próbákon. Az eredmény viszont őt igazolja. Az, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) muzsikusai remekül játszanak, mindig pontosak, náluk már rég nem erény, hanem alapkövetelmény. Az viszont erény, hogy a zenekar finom árnyalatokra képes. Ha kell, visszafogott, máskor elementáris tempóra képes, ráadásul akár egyetlen másodpercnyi, hirtelen váltás után is. Az még természetes, ha egy hatalmas koncertteremben egyetlen zongora- vagy hegedűművész szóló közben úgy játszik, hogy hallani lehetne a légy zümmögését (ez történt például a 2001-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon, Msztyiszlav Rosztropovics gordonkaművész hangversenyén). De hogy ugyanez előfordulhat akkor is, ha szimfonikus zenekar játszik, az már csodával határos.
A BFZ a 2002. őszi-téli nagyzenekari sorozat első koncertjét szeptember 21-én és 22-én adta a Zeneakadémián, ahol Schubert A bűvös hárfa nyitánya után Mozart C-dúr zongoraversenye csendült fel Andreas Haefliger svájci zongoraművész közreműködésével. Franz Schubert nyitánya csupa báj, tele van gyönyörű dallamokkal – de úgy, hogy soha nem lesz érzelgős. Mozart 1785-ös zongoraversenye pedig zseniális kompozíció, csupa harmónia és játékosság. Andreas Haefliger - aki a világhírű Juillard Akadémia elvégzése óta New Yorkban él, s rendszeresen fellép a legnagyobb tengerentúli zenekarokkal – valóban mély zeneiségű, virtuóz, kimagasló technikai tudású előadóművész, ahogy kritikusai többször kiemelték. Kár, hogy a nagy taps ellenére nem adott némi ráadást...
Aztán, a szünet után megérthette a közönség, miért. Talán kímélni kellett a zenészeket, hogy bírják a második részt „szuflával”. Ekkor ugyanis Szergej Rachmaninov II. szimfóniája következett, s akik ismerik a művet, tudhatták, hogy rendkívül nehéz darab, már csak egyórás időtartama miatt is, s akkor még nem beszéltünk az intenzitásáról, a benne feszülő energiákról. Az viszont, ahogyan a BFZ Fischer Iván magával ragadó vezetésével, hatalmas lendülettel, szenvedélyesen, mégis fegyelmezetten előadta a szimfóniát, arról talán egyetlen dolog mindent elárul: tökéletesen benne volt a nagy orosz lélek.

Kapcsolódó cikkeink:
A BFZ esete a zsákbamacskával
Bruckner fesztivál - Bruckner nélkül

www.budapestifesztivalzenekar.hu

 

 

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!