Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
„A szőrnek a rémülettől felállni kész állapota” (Archívum)
Georg Klein Budapesten, Szombathelyen és Pécsett
Szerző: I-Web.hu
2002. szeptember 24. 09:29

Az 1953-ban született Klein irodalmi pályafutása jól indult: a kiadók lektorai húsz éven keresztül folyamatosan visszautasították műveit, volt olyan könyves szakember, aki kerek-perec megpróbálta lebeszélni az írásról. Klein azonban csökönyös volt és tántoríthatatlan, s ma éppen azokkal az írásaival aratja sikereit, amelyeknek kézirat lapjait annak idején a kiadók jó érzékű szerkesztői hazavittek gyerekeiknek firkapapírnak.

Az 1998-ban megjelent Libidissi-t az év legfontosabb új könyveként ünnepelte a szakma, második regénye, a Barbar Rosa pedig 2000 nyarán a német nyelvű irodalom legfontosabb kitüntetésében, Ingeborg-Bachmann díjban részesült. A díjat odaítélő zsűri egyik tagja, Iris Radisch indoklásában így méltatta: „olyan pontos, amilyen fantasztikus, olyan szigorú, mint amilyen arcátlan és reménytelenül korszerű”, míg Burkard Spinnen leszögezte: „Én Georg Kleinre szavazok, aki egyedülálló hangot ütött meg. Összhangban vannak benne az irodalmi hagyományok és a jelen iránti magas szintű, élénk és tudatos érdeklődés.”

A Frankfurter Allgemeine Zeitung kritikusa 2001. márciusában így írt a Barbar Rosa-ról: „A könyv néhány oldalából olyan szag árad, mint amilyet az elővárosok régi hídjai alatt érzünk, és az ember azzal az érzéssel olvassa őket, mint amikor gyerekként rosszul megvilágított aluljárókban osont: éberen, a nyakát a vállai közé húzva, borsódzó háttal, ami a szőrnek rémülettől felállni kész állapotát jelzi.” (Ez németül szebben hangzik: „und mit jenem Kribbeln der Kopfhaut, das die Bereitschaft der Haare signalisiert, sich vor Entsetzen steil aufzurichten”.)

Georg Klein könyvei krimik, izgalmas művek, és sokrétűek. Szövegei tele vannak irodalmi célzásokkal, nyelve gazdag és játékos. Kritikusai szívesen hozzák kapcsolatba olyan „hátborzongató” romantikussal, mint E.T.A Hoffmann, vagy olyan még „hátborzongatóbb” szürrealistával, mint Kafka. 

A Goethe-Institut a Hogyan látja korát az ifjú írónemzedék? rendezvény sorozat keretében látja ma este 18 órakor vendégül a maholnap ötvenéves Kleint. A szerző A vak hal szólítása című könyvéből, valamint az idén ősszel megjelenő A németekről című elbeszéléskötetéből olvas fel. A kétnyelvű irodalmi estet Báthori Csaba műfordító vezeti.

És hogy a Goethe-Institut pontosan tudja, hogy Magyarország nélkül nincs világhír, azt jól jelzi, hogy alapos szervezőmunkát végeztek: Budapest után Georg Klein kedden (szeptember 24.) Szombathelyen, szerdán (szeptember 25.) pedig Pécsett olvas fel, mindkét helyen a megyei könyvtárban.


 

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!