Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
"Mit nekem te zordon Kárpátoknak fenyvesekkel vadregényes tája!" (Archívum)
Hegymászó kalauz kezdőknek és haladóknak
Szerző: I-Web.hu
2002. szeptember 23. 15:13


Ilyen és ehhez hasonló párbeszédek zajlottak apám és köztem, amikor idén augusztusban megmásztuk az Ankogelt. Mert bizony nem fordultunk vissza. Sőt! Miközben vidáman szökdécseltem lefelé a csúcsról, és magunk mögött hagytuk a „kissé nehéz” legfelső szakaszt, már nagyobb és még nagyobb hegyek meghódításáról ábrándoztam (és ábrándozom azóta is). Na de hogyan kerül az ember Ausztriába, egy háromezres hegyre? Egyszerű: idén megjelent Nagyváthy János könyve, az 50 hegymászótúra az Alpokban. Megvettük, elolvastuk, kedvet kaptunk, nekivágtunk… Először a Sopronból is látható Schneeberget (2076 méter) hódítottuk meg (először esőben, másnap szárazon), következő hétvégi kiruccanásunkkor pedig a Hochkönig (2941 méter) és az Ankogel (3246 méter) lett kipipálva. 
Egy magyar könyv az Alpokról? Ráadásul igazi hegymászó élményekkel, útvonalakkal, értékes, pontos és friss információkkal? Bizony, bizony, egy igazi hegyi kalauz: leírja az adott utat (képekkel, rajzokkal), ismerteti a túra nehézségi fokát (mi a legkönnyebb hegyek megmászásával kezdtük…), sőt meglepően pontosan megadja a túrához szükséges időt is. Bár ha belegondolunk, hogy a szerző végigjárta az összes útvonalat, melyről a könyvben szó van, ezen nem kell úgy meglepődni. A jónéhány túrához kapcsolódó személyes élmények ecsetelése, a hegyek és környezetük (növény- és állatvilág, házak, parkolók, felvonók) leírása is nagyban segít a kalauz olvasmányossá tételében. A könyv ráadásul számtalan lélegzetelállító, színes fotót és tartalmaz, bár  meg kell jegyeznünk, hogy a hegyek a valóságban nagyobbak, meredekebbek és barátságtalanabbak tudnak lenni, mint a felvételeken.
A kocahegymászó (én) a kimerítő túrák után, esténként a puha meleg ágyikóban előveszi a könyvet és még egyszer, de még mindig nem utoljára fellapozza az aznapi kirándulására vonatkozó fejezetet. Bizony örömmel, büszkeséggel olvassa hogy „másfél kilométer szintkülönbség” meg hogy „a cél elég ijesztően csúcsosodik felettünk”. Ám rendkívül bosszantó, amikor aznapi hőstette után ilyesmiket talál „a Nagyváthyban” hogy „nyáron könnyű kilátóhegynek számít”. Az, kilátóhegy! Persze, annak, aki felvonóval megy fel, annak! Megizzadt volna itt akárki! Holtfáradt hősünk ilyen és hasonló hörgések közepette következő célpontjának keresésébe fog. Amikor egy útvonal leírásában olyasmit olvas, hogy „nagyszerű mászóélmény” szörnyű horrorfilm kezd peregni szemei előtt, úgyhogy gyorsan továbblapoz, és máris egy másik hegyóriás meghódításának lehetőségét kezdi mérlegelni.
A könyvet olvasva ötvenszer mászhatjuk meg az Alpok egy-egy büszke óriását kényelmes hintaszékünkben ülve – azonban vigyázat, tisztelt gyanútlan érdeklődők, ugyanis – mint láthatják – egyszer csak könnyen valódi havon, valódi sziklák közt, egy teljesen igazi hegyen találhatjuk magunkat, amint „kellemesen” fáradtan, érthetetlenül boldogan nevetünk a sokadszorra próbálkozó, mindig sunyi belső hang kérdésén: mi a frászkarikát keresel te itt? 

 

Nagyváthy János: 50 hegymászótúra az Alpokban
204 oldal, sok szép kép.
Budapest, 2002. (A szerző és a Timp kft. közös kiadványa.)    

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!