Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  15  16  17  18  19   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Karthagónak nem kell vesznie
Zenés rádióműsor az októberi fesztiválról
Szerzõ: Albert Mária
2002. december 10. 10:29

Nem messze a karthagói Amfiteátrumtól, a Byrsai dombon magasodik egy gyönyörű, monumentális katedrális. Itt rendezik a híres nyári fesztiválhoz kapcsolódóan az októberi zenei fesztivált, amelynek három napján Lőrincz Andrea, a Bartók Rádió vezető szerkesztője is jelen volt - élménybeszámolójáért érdemes ma este kicsit tovább fönnmaradni.

bővebben >
 


Segédkönyv valódi sétákhoz
Kötet Budapestről és Krúdy Gyuláról
Szerzõ: Albert Mária
2002. december 9. 17:24


1896-ban pöfögve futott be a lokomotív a Keleti pályaudvarra, majd csikorogva, szikrákat hányva megállt. Egy 18 éves fiú lépett ki a fülkemagányból és bátortalan lépésekkel indult el a millenáris kiállítás mámorában úszó Budapest utcáin. Egy életre szóló találkozás volt ez, az ifjú Krúdy Gyula és a főváros első érintkezése, mely 1933-ban bekövetkezett haláláig szinte szerelemmé fejlődött. "Körbelakta" Budapestet, a Margitszigettől a Gyöngytyúk utcáig, vendéglők, fogadók, kávéházak állandó vendége volt, ízig-vérig pesti lakos.

bővebben >
 


Gyógyító hangok
Kárászy Szilvia lemezbemutató koncertje
Szerzõ: Albert Mária
2002. december 9. 16:54

Valódi ünnepi ajándék jelent meg a héten: Kárászy Szilvia Karácsonyi harangjáték című CD-je, melynek anyagát december 21-én a Pesti Vigadóban adja elő a zongoraművész. Az esten föllép Jordán Tamás, Lukács Sándor, a Brass in the Five és a Weiner-Szász Kamarazenekar is.

bővebben >
 


Intenzív lassúság
Alekszej Muradov Papírsárkánya a 12. Európai Filmhéten
Szerzõ: I-Web.hu
2002. december 9. 15:28

Szereti Ön a fekete-fehéret, kiváltképp, ha filmről van szó? Szereti a súlyos, hosszú képeket, amelyek maguk beszélnek, és amelyek mellett a minimális dialógus csak kiegészíti, de nem értelmezi a filmet? Szeretne látni egy szürreális (?) orosz valóságshow-t, amelyben a résztvevő szabadon járhat, de kíméletlenül be van zárva minden más értelemben? Ha válasza igen, akkor Alekszej Muradov rendező Papírsárkány című alkotása Önnek készült.

bővebben >
 


Pálfi György Európa felfedezettje
Az Európai Filmakadémia is díjazta a Hukklét
Szerzõ: I-Web.hu
2002. december 9. 12:58

Pálfi György és az egyik szereplő
Fassbinder-díjjal, azaz a jövő ígéretének, az év európai felfedezettjének járó kitüntetéssel ismerték el Pálfi György Hukkle című filmjét az Európai Filmakadémia 2002. évi díjkiosztó gálaestjén december 7-én Rómában. A nemzetközi szervezet évzáró ünnepségén a spanyol rendező, Pedro Almodóvar tarolt - összesen öt díjat vehetett át Beszélj hozzá! című alkotásáért.

bővebben >
 


Brutális látlelet
Javier Balaguer: Enyém vagy!
Szerzõ: Sulyok Máté
2002. december 9. 11:58

Az Enyém vagy! című film pontos látlelet a brutális, feleségét agyba-főbe verő és rugdosó férjről, és kettejük kapcsolatáról. A spanyol alkotás nem lóg ki a Budapesten rendezett 12. Európa Filmhét „valóságshow"-sorából: a jogi nyelven is megfogalmazható bűnt, a családon belüli erőszakot kapjuk, „hitelesen és naturálisan” tálalt formában. Remegő gyomorral és reszkető lábakkal jövünk ki a moziból.

bővebben >
 


Nagy taps fogadta Kertész Imre beszédét
Nobel-napok Stockholmban
Szerzõ: I-Web.hu
2002. december 7. 22:00

Kertész Imre
(fotó: Dobó László)


Kertész Imre december 5-én érkezett Stockholmba, ahol már a repülőtéren, Arlandán sajtótájékoztatót adott. A Svéd Televízió naponta jelentkező, népszerű kulturális magazinja péntek estére hívta meg az írót, majd következett a beszéd a Svéd Akadémián az akadémikusok és más, rangos meghívott vendégek előtt. Nem a Svéd Királyi Akadémián, amint a Magyarországról érkezett ifjú újságírók és újságírónők emlegetik, s amint a Magyar Televízió élő adásának elején is ezt a feliratot láttuk, hanem a Svéd Akadémián. A kettő ugyanis nem azonos. Nobel-díj ritkán adódik egy ország életében. Most először fordul elő, hogy magyar alkotó veheti át az irodalmi Nobel-díjat - a ritka ünnepi napokra Stockholmba érkező tudósítóknak legalább minimálisan illene felkészülniük.

bővebben >
 


Könyves karácsony
Karácsonyi könyvaukció Debrecenben
Szerzõ: I-Web.hu
2002. december 6. 15:27

December 6-án 16 órakor ünnepélyes rendezvényen vehetnek részt a debreceniek: második alkalommal lesz karácsonyi könyvárverés az Aranybika Szállóban.

bővebben >
 


Színház a javából - angolul
Merlin Színház: Stones in His Pockets
Szerzõ: I-Web.hu
2002. december 6. 15:21

Írország egy eldugott pontjára, egy Kerry megyei apró falucskába amerikai forgatócsoport érkezik. Az "idegenek" és a helybeliek találkozásáról mesél Marie Jones bravúros színdarabja a Stones in His Pockets (Kövek a zsebében). A darabot, amelyben az összes szerepet mindössze két színész alakítja, a Merlin Színház angol nyelvű társulata tűzte műsorára.

bővebben >
 


Zenés advent
Adventi koncertek a Kempinski Hotelben
Szerzõ: I-Web.hu
2002. december 6. 14:46

A Liszt Ferenc Zeneakadémia Baráti Köre adventi koncertsorozatot szervez a Kempinski Hotelben a Zeneakadémia növendékeinek támogatására. Az első koncert december 8-án, vasárnap 15 órakor lesz.

bővebben >
 


Limonádový Joe visszatér
Új és klasszikus cseh filmek az Örökmozgóban
Szerzõ: Regős Csilla
2002. december 6. 14:41

Vìra Chytilová

Alig ért véget a közép-európai kulturális napok rendezvénye, újabb programmal tarolnak a csehek: december 7-tól 16-ig tíz jeles cseh filmalkotás, köztük az idei Karlovy Vary filmfesztivál díjával kitüntetett A sátán éve kerül vászonra az Örökmozgóban.

bővebben >
 


Születésnapi koncert Angkorban
José Carreras a kambodzsai templomvárosban lép föl
Szerzõ: Albert Mária
2002. december 6. 13:26


Aranyfényű kupolák előtt arra készül ma José Carreras, hogy hangja még mindig aranyos fényével elbájolja a nagyérdeműt. Carreras a "három nagy" egyike, Domingo és Pavarotti mellett. A katalán tenorista tegnap ünnepelte születésnapját: 1946. december 5-én született Barcelonában.

bővebben >
 


Füles a Vintage Galériában
A fotográfus, aki újszerűen képzelte el a Kádár-éra reklámjait
Szerzõ: I-Web.hu
2002. december 6. 13:24

Tóth József, azaz Füles
Egy valódi piac nélküli korban lett reklámfotós Tóth József, azaz Füles. A hatvanas években fénykorát élő MTI Fotó reklámrészlegénél kezdett, és néhány év alatt teljesen új irányt szabott a magyar reklámfotónak. Idősebb pályatársai, akik már évtizedek óta az MTI-nél dolgoztak, még mindig a harmincas évek "magyaros stílusát" alkalmazták a reklámfotóra, egyrészt mert kényszerből művelték, másrészt mert lenézték a műfajt. Fülesnek állami megrendelésre, állami vállalatoknak kellett mai szóval "image-reklámokat" fényképeznie. Tényleg, kit hozna ma lázba, ha mondjuk egy KGST piacra dolgozó IMPEX-nek kellene reklámfotót készítenie?

bővebben >
 


Csökkentett létszámmal muzsikálnak
Új partnereket keresett a Matáv-zenekar
Szerzõ: E.E.
2002. december 6. 13:12

 

A 2002/2003-as koncertévad kezdetekor a nagy szimfonikus együttesek egymás után mutatják be terveiket, és a műsorrend ismertetése mellett megosztják velünk anyagi gondjaikat is. Mert nem könnyű még a nagy, fenntartóval működő együtteseknek sem. A Matáv Szimfonikus Zenekar például csökkentett létszámmal muzsikál.

bővebben >
 


Miként szegényedik az, ami gazdagodik?
Mediawave már nyolc városban
Szerzõ: E.E.
2002. december 6. 13:10

Nyolc helyszínen zajlottak az idén a Fényírók Fesztiválja - Another Connection Mediawave 2002 nemzetközi művészeti fesztivál eseményei április 25-e és május 5-e között: Győr, Kapuvár, Komárom, Rábapatona és Vének mellett két szlovákiai város, Dunaszerdahely és Révkomárom után már a romániai Kolozsvár is bekapcsolódott a seregszemlébe. Így a Mediawave igazi régiós fesztivál lett. Csak a büdzsé nem bővül...

bővebben >
 


A BFZ esete a zsákbamacskával
Neves vendégszólisták, 44 külföldi koncert
Szerzõ: E.E.
2002. december 6. 13:06


Fischer Iván zeneigazgató
A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) azok után, hogy Takács Jenő 100. születésnapját köszöntő koncerttel kezdte a 2002/2003-as évadját, szeptember 21-én és 22-én este, a Liszt Ferenc Zeneakadémia nagytermében koncertezik. Először Schuber A bűvös hárfa nyitánya, majd Mozart C-dúr zongoraversenye csendül fel, a szünet után pedig Rachmaninov II. szimfóniája hallható. Az együttest Fischer Iván vezényli, a vendégszólista Andreas Haefliger svájci zongoraművész lesz, akit mély zeneisége, kimagasló technikai tudása hamar a legkiválóbb előadóművészek közé emelt.

 

bővebben >
 


Hat évszázad muzsikája
Új bérlet és új helyszín a jubliláló Filharmónia Budapest Kht..nál
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. december 6. 13:03

A Filharmónia Budapest Kht. ünnepel az idén: noha 50 éves, ennek ellenére ifjú még. Az történt ugyanis, hogy a közhasznú társaság jogelődjét, az Országos Filharmóniát fél évszázaddal ezelőtt hozták létre. A valahai állami céget megszűntették ugyan, ám a hangversenyrendező értékközpontúságát vállalja a jogutód, a Filharmónia Budapest Kht., amely számos különleges koncertet kínál a 2002/2003-as zenei évadra.

bővebben >
 


Amikor a lovag a zongora mellől vezényel
Rangos francia kitűntetés Kocsis Zoltánnak
Szerzõ: E.E.
2002. december 6. 13:00

Kocsis Zoltán zongoraművész és karmester, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar (NFZ) főzeneigazgatója a francia kulturális minisztertől megkapta az egyik legjelentősebb francia kitűntetést, a Művészetek és Irodalom Rendjének Lovagja (Chevalier de l\\\'Ordre des Arts et des Lettres) címet.

bővebben >
 


Különleges világnap
A csodálatos mandarin az m1-en
Szerzõ: E.E.
2002. december 6. 12:56


Csoda történt a Magyar Televízióban: elkészült egy magyar táncfilm, amelyet ráadásul tegnap műsorára is tűzött az m1. Örömünk csak azért határtalan, mert a legutóbbi néhány évben leszoktunk már arról, hogy rangos kultúrát találjunk a tévé műsorfolyamában. Akár a közszolgálatiéban, amelynek pedig ez a kötelessége lenne.

bővebben >
 


Ünnepi-e a könyvhét?
A politika rátelepedett a rendezvényekre
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. december 6. 12:53

 

Supka Géza író, régész ötlete volt 1927-ben, hogy rendezzenek könyvünnepet, amelyet aztán - 1957 kivételével - 1928 óta minden esztendőben meg is tartanak. Elsősorban a kortárs magyar irodalom ünnepeként, hiszen ilyenkor szerte az országban könyvbemutatókat, felolvasásokat szerveznek, az írók pedig dedikálnak. Az idén azonban a központi helyszínen, a budapesti Vörösmarty téren olykor nem tudta az ember, hol van: irodalmi rendezvényen vagy politikai demonstráción?

 

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   ...  15  16  17  18  19   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Összesen 922 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!