Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Színház a javából - angolul (Archívum)
Merlin Színház: Stones in His Pockets
Szerző: I-Web.hu
2002. december 6. 15:21


A Kövek a zsebében az utóbbi évek egyik legsikeresebb vígjátéka. 1999-ben kezdte diadalútját Belfastban, ahonnan szupergyorsasággal a londoni West Endre vándorolt, ott több mint ezer előadást ért meg, majd világkörüli turnéra indult. Fordításban játszották a világ több országában, és a tavalyi színházi évadban már Magyarországra is megérkezett. A két magyar nyelvű előadás után most eredeti nyelven játsszák a Merlin Színház angol nyelvű társulatának művészei. A bemutató alkalmából Magács Lászlóval, a darab rendezőjével beszélgettünk.


- Valami mást szeretett volna megmutatni, mint az eddigi két nagyon sikeres magyar nyelvű előadás, vagy úgy érezte, az eredeti nyelvi közeg hitelesebb?

- Nem láttam a másik két előadást, de biztos vagyok abban, hogy eredeti nyelven egészen másképpen szólal meg a darab. Rendezőként nem azért döntök úgy, hogy megrendezek valamit, mert az máshol sikeres volt, hanem mert szeretnék általa elmesélni egy történetet.

- Mi a közvetítendő történet ebben a darabban?

- Szerettem volna megmutatni, hogy két helybeli fiatal, két senkiházi hogyan találja meg önmagát egy forgatagban, hogyan tud vagy nem tud viszonyulni ahhoz a drámai szituációhoz, amibe belekeveredett. Egyikük szeret elmenekülni, mindent elutasít, a másik kétségbeesetten keresi a helyét a világban. Nem tudom, teljesül-e a nagy álmuk, hogy saját filmet forgassanak, de ha nem, akkor is az a fontos, hogy néhány percig nagyon erősen hinni tudtak valamiben.

- Az ír színdarabokban gyakran találkozunk azzal az élménnyel, hogy egy eldugott kis írországi faluba amerikai forgatócsoport érkezik, s az idegenek érkezése megzavarja a falu nyugalmát. A mai előadás után két néző arról beszélgetett, hogy mindez történhetett volna egy magyar faluban is. Valóban ennyire egyformák lennénk?

- Írország nagyon különleges, elszigetelt világ. Az Európai Unióba kerülés óriási sokk volt számukra, gazdagabbak lettek, sokkal jobban élnek, de az elszigeteltségük furcsa módon megmaradt. Valószínűleg akkor is hasonló dolgok történnének, ha egy hollywoodi filmstáb Vecsés-alsón forgatna.

- Kikből áll a Merlin Színház angol nyelvű társulata?

- Három nagyszerű színész, Jon Fenner, Mike Kelly és Matt Devere alkotja a csapatot. Eredetileg háromszereplős színdarabot kerestem, de mivel nem találtam megfelelőt, abban egyeztünk meg, hogy az egyik szerepet felváltva játsszák a színészek. Így egyik este Jon Fennert, másik este Mike Kellyt láthatja a közönség.

- Milyen a közönség összetétele, kik látogatják az angol nyelvű előadásokat?

- Eredetileg az ide látogató és itt élő külföldiekre számítottunk, aztán meglepetten tapasztaltuk, hogy az angol nyelvű előadás közönsége is többnyire magyarul beszél az előcsarnokban. A szórakoztatás mellett valószínűleg nagyon jó nyelvgyakorlási lehetőséget is nyújtunk, és talán ennek is köszönhető, hogy mindig teltház előtt játszunk.

- Vajon a színészek úgy játszanak, mint egy angol közönség előtt, vagy figyelembe veszik, hogy ez a színház Budapesten van?

- Nem tudják figyelembe venni, mert magukban hordozzák azt a színházi kultúrát, amelyben felnőttek. Az egyik színészünk elég jól beszél magyarul, ezért néhány magyar nyelvű produkcióban is játszik itt a Merlinben. Szerintem olyankor egy kicsit másként viselkedik a színpadon. A másik két színész viszont - nevezzük nevén a gyereket - valamiféle nyelvi gettóban él itt. Nekik nincs "átjárásuk" a két kultúra között, tehát játékmódjukban az angol színházi hagyományokat követik. Ez nekem nagyon jó, mert az angol színházban mások a követelmények. Csak három hétig próbálunk, viszont a színészek tökéletes szövegtudással érkeznek a próbára, így intenzíven, koncentráltan tudunk dolgozni.

- Milyen hangulatban jött létre a Stones in His Pockets?

- Egy boldog próbaidőszakon vagyok túl. A színészek imádják a darabot, ami valóban tökéletesen megírt mű, van eleje, közepe, vége, jók az arányai. Remek színészi lehetőség a szereplők számára, hiszen a darab minden karakterét a szenvelgő színésznőtől a beképzelt rendezőn át az iszákos ír öregemberig ez a két színész jeleníti meg. A közönség vidáman, felszabadultan nevet, de az író képes arra, hogy még a legdrámaibb pillanatokban is mosolyt csaljon a néző arcára. A mi feladatunk csupán az, hogy ne engedjünk a közönség csábításának, s a nézői reakciók bármilyen erőteljesen inspirálják is a színészt, ne legyen "sok", maradjon a játéka tiszta és fegyelmezett.

Stones in His Pockets
Szereplők: Jon Fenner/Mike Kelly, Matt Devere
Rendező: Magács László

Előadások a Merlin Színházban: 2002. december 6-án és 7-én este 7 órakor.

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!