Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Hat évszázad muzsikája (Archívum)
Új bérlet és új helyszín a jubliláló Filharmónia Budapest Kht..nál
Szerző: Eszéki Erzsébet
2002. december 6. 13:03

 

Jurij Szimonov
karmester
A jogelőd Országos Filharmónia 50 évvel ezelőtti alapítására a Filharmónia Budapest Kht. nagyszabású hangversennyel emlékezett meg szeptember 9-én, a Magyar Állami Operaházban. A helyszínválasztást az indokolja, hogy máshol nincs akkora színpad, amelyen a gigantikus zenekar elférne. Az ünnepi koncerten ugyanis 260 tagú zenekar adott koncertet a neves orosz karmester, Jurij Szimonov vezényletével, az alkalmi együttest Országos Filharmónia Zenekarnak nevezték el, s muzsikáltak benne a debreceni, a győri, a miskolci, a pécsi, a szegedi és a szombathelyi szimfonikusok zenészei.

Mindenesetre ez csak a nyitánya, bár minden bizonnyal emlékezetes kezdete a jubileumi bérletnek. Szeptember 25-én a Montpellier-i Szimfonikus Zenekar ad koncertet a Zeneakadémián, a 44. Budapesti Zenei Hetek nyitó hangversenyeként. A bérlet harmadik estjén, október 13-án a Szlovén Filharmónia Zenekara ad alapításának 300. évfordulója tiszteletére koncertet, a negyedik alkalommal, október 30-án pedig, a zenei hetek záró koncertjén a világhírű amerikai énekesnő, Barbara Hendricks zenekari Mozart-estjét élvezhetik a zenebarátok a Matáv Szimfonikus Zenekar közreműködésével, Christian Benda vezényletével, szintén a Zeneakadémián.

BBC Singers
A jubileumi mellett még három bérleti sorozatot hirdetett meg a Filharmónia Budapest Kht. a következő évadra. Az Egyetemi bérlet egyik estjén, október 5-én az amerikai Kronos Quartet lép fel, október 22-én Jean Dubé francia zongoraművész, az Utrechti Nemzetközi Liszt Ferenc Zongoraverseny győztese és közönségdíjasa, ezen az estén a Győri Filharmonikus Zenekart Medveczky Ádám vezényli. A harmadik koncerten, 2003. február 19-én ismét neves előadók érkeznek Budapestre, a Zeneakadémiára: a londoni The BBC Singers, amely a reneszánsztól napjainkig műsorán tart angol vokális darabokat. Az Egyetemi bérlet záró akkordjaként a Szentpétervári Szimfonikus Zenekar ad koncertet a neves svéd karmester, Mats Liljefors vezényletével.

A Filharmónia Budapest Kht. új bérletet is tud indítani annak köszönhetően, hogy a Raiffeisen Bank támogatja a különleges sorozatot: a most induló Raiffeisen-bérlet keretében a 45 esztendős Bartók vonósnégyes eljátssza Beethoven összes vonósnégyesét. A jubileumi sorozat hat koncertből áll, az első november 16-án lesz, az utolsó pedig 2003. május 28-án, a helyszín minden alkalommal a Zeneakadémia.

 

A Filharmónia Kht. Nemzetek névjegye címmel az MTA Roosevelt téri Dísztermében is rendez kamarasorozatot: szeptember 29-én osztrák-német, 2003. január 22-én spanyol-francia, 2003. április 10-én pedig lengyel-cseh-orosz est lesz, a kamaraesteken Szabadi Vilmos hegedül, Onczay Csaba gordonkán játszik, Gulyás Márta zongorázik.

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!