Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Nagy taps fogadta Kertész Imre beszédét (Archívum)
Nobel-napok Stockholmban
Szerző: I-Web.hu
2002. december 7. 22:00


Az irodalmi Nobel-díjasok - a hagyományok szerint - az őket díjazó Svéd Akadémia vendégei. A másik négy Nobel-díjról a Svéd Királyi Tudományos Akadémia bizottságai döntenek. Ünnepélyes külsőségek közepette, a Svéd Akadémia óvárosi palotájának dísztermében Horace Engdahl örökös titkár vezette be Kertész Imrét az ott várakozók elé, s ő köszöntötte pontosan 17.30-kor svédül és németül a magyar írót. (Egyébként Horace Engdahl jelenti be minden év október 10-én 13 órakor a Svéd Akadémia, az "ötök" választottját (a Nobel-díjról döntő bizottság öt tagját az akadémia 18 tagja választja).

Ez után hallhattuk Stockholmban, a magyar rádiózók és tévénézők pedig otthon, a Magyar Televíziónak és a Klub Rádiónak köszönhetően élőben Kertész Imre 40 perces beszédét a svéd akadémikusok előtt. Mint minden esztendőben, most is nagy várakozás előzte meg az irodalmi díjazott bemutatkozását, hiszen a díjak sorában mindig az irodalmi váltja ki a legtöbb vitát. Általában. Ezúttal viszont, hosszú évek után először a világ számos országában ünnepelték a bizottság döntését. 


Szombaton megtelt a Svéd Akadémia fehér-arany díszítésű terme, ahol körülbelül 450 vendég foglalhatott helyet. Akik svédül olvasták a beszédet, miközben Kertész Imre magyarul olvasta azt (természetesen minden díjazott a saját anyanyelvén mondja el a beszédet), azok jórészt a svéd kulturális elit tagjai, a PEN Klub reprezentánsai, a Svéd Írószövetség vezetői, fordítók, diplomaták voltak.

De jelen volt például a Nobel Múzeum intendánsa - a hajdani orvosi díjas, Bárány Róbert unokája, Anders Barany, aki maga is fizikus, a Fizikai Bizottság "feje". Ott ült az első sorban például Eva és Georg Klein is, a szerte a világon rendkívül (el)ismert kutató házaspár, a Karolinska Institut két rangos képviselője. Tegyük hozzá: Georg Klein azért is különösen népszerű Svédországban, mert könyveket ír svédül, ráadásul roppant élvezetesen, egyébként első átfogó esszékötetét magyarul éppen a Magvető Könyvkiadó jelentette meg - Kertész Imre magyar kiadója.

Mielőtt 10-én sor kerül a díjátadási ceremóniára, Kertész Imre 9-én este diákokkal találkozik Stockholmban. Majd a 101 éves hagyománynak megfelelően Alfred Nobel halálának évfordulóján, december 10-én, a város pompás Koncerttermében adják át a díjakat. A színpadon foglalnak helyet az est ünnepeltjei: a fizika, a kémia, az orvostudomány, a közgazdaságtan és az irodalom idén legkiemelkedőbbnek tartott művelői. Természetesen megjelennek a királyi család tagjai, korábbi Nobel-díjasok és a díjakat odaítélő intézmények képviselői (azért kell intézményeket említeni, mert a közgazdasági Nobel-díjat például nem Alfred Nobel alapította, hanem az ő emlékére a Sveriges Riksbank, fennállásának 300. évfordulójára, 1968-ban). 

A rövid méltatóbeszédek elhangzása után XVI. Károly Gusztáv svéd király személyesen nyújtja át a díjat reprezentáló díszes aranyérmet, az oklevelet és az idén kereken 10 millió koronát érő csekket. Az átadási ceremóniát nemzetközi és svéd művészek - a díjazottak nemzetiségét hangsúlyozó - zenei produkciója, valamint a terem egyedüli díszéül szolgáló, többezer szál virág teszi különlegesen emelkedetté. (Hagyomány az is, hogy a virágokat Nobel utolsó lakhelye, San Remo városa küldi Stockholmnak.)

A visszafogottságában is pompás ünnepség végeztével a mintegy 1300 főnyi vendégsereg (szokás szerint a díjazottak mindegyike 16 vendéget hívhat meg a Nobel Alapítvány kontójára) sziporkázó hangulatú banketten folytatja az ünneplést, melyhez a Városháza pazar termei szolgáltatják a látványos hátteret. Az első pohár pezsgőt az örökhagyó, Alfred Nobel tiszteletére ajánlja a svéd király - hogy ezt követően a vendégek a király egészségére ürítsék a következő poharat.

A hagyományokat tisztelve, a kizárólag északi ízekből, svéd alapanyagokból megkomponált vacsorát különleges eleganciával szolgálják fel. Kertész Imre Szilvia svéd királyné oldalán költi majd el keddi vacsoráját. S mielőtt a híres Nobel-parféhoz érne az ételek sora, elhangzanak a köszönőbeszédek is, melyek közül számos "klasszikussá" vált az idők múltával. 

Kapcsolódó anyagaink:  /dosszie//?newswf2_id=554

 
 
Jelenleg 10 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!