Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Intenzív lassúság (Archívum)
Alekszej Muradov Papírsárkánya a 12. Európai Filmhéten
Szerző: I-Web.hu
2002. december 9. 15:28


A film minden képkockájában a reménytelenségről, a kiüresedésről szól. A barázdált arcú, szenvtelen rendőrtiszt a kivégzésekért felel munkahelyén, a városi börtönben. Lakását - ugyanolyan börtön, elhagyhatatlan - érzéketlen feleségével és tolószékhez kötött, tízéves forma fiával osztja meg, akinek egyetlen vágya, hogy egyszer felereszthesse saját készítésű papírsárkányát. Az apa vágya, hogy gyermeke egy műtét után a saját lábára állva tehesse ezt meg.

A történet hetvenöt perce az elmaradott, nevenincs városkában vegetáló rendőr egy napját mutatja meg. Azt a napot, amikor a nyomor megroppantja a férfi akaratát, büszkeségét, amely eddig minden segítséget elutasított. A történet hetvenöt perce kúszva halad végig ezen a napon. Egy-egy beállításban néha percekig ítéltetik arra a néző, hogy kivárjon egy egyértelműen bekövetkező eseményt, amilyen például a reggeli felkelés. Ez a kényszerű várakozás azonban nem fullad unalomba, hanem magyarázni kezd. Tudatja velünk, hogy ez itt nincs másként, és nem is lehet. Nem történik csoda, sőt, semmi sem történik, történhet meg azon kívül, amit elvárhatunk.

Főbelövés van, nyíltszíni brutális erőszak van, de mindkettő annyira adekvát ebben a közegben, hogy még a nézőben kialakult sztoikus fásultságot sem tudja megzavarni. Oldani pedig végképp nem, mert másodpercekkel később eredeti ritmusába zuhan a történet. Attól, ami történt, semmi sem változott. A permanens és értelmetlen küszködés egy napjának végére csak egy elhatározás születik meg, egy döntés, amely akár katarzist is okozhatna, ha a lazuló szorítást a szívünk körül elnézné a rendező. Nem teszi.

Alekszej Muradov filmje minden lassúság ellenére (vagy éppen ezért) nagyon intenzív és nagyon erős. A súlyát nem csak akkor vagyunk kénytelenek viselni, miközben nézzük, de jóval utána is. Elintézhetetlen, feloldatlan, acélmarkú, halálpontosan kivitelezett, gonosz hetvenöt perc ez. Nem papírsárkány.

Kapcsolódó cikkünk: /cikkek/?id=909=
 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!