Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Ünnepi-e a könyvhét? (Archívum)
A politika rátelepedett a rendezvényekre
Szerző: Eszéki Erzsébet
2002. december 6. 12:53


Zuhogott az eső
 a megnyitó délutánján, június 6-án, majd másnap is. Így nem csoda, hogy a harmadnapi, szombati napsütésben a könyvbarátok elözönlötték a budapesti Vörösmarty teret. Az ünnepi könyvhét hagyományos központi helyszínén körülbelül 200 könyves műhely árulta portékáit. Jöttek is a nézelődők, a vevők. Csak az járt rosszul, aki szombaton a József Nádor tér felől akarta megközelíteni a teret, mert át kellett verekednie magát a Gerbeaud előtt katonás rendben, kettesével sorban állók seregén. Ők az egyik politikai pár élharcosai előtt ácsorogtak, hogy dedikáltassák köteteiket. 

Aki átküzdötte magát valahol a soron, jóleső érzéssel nyugtázhatta, hogy vannak itt írók és irodalombarátok is. Rengetegen nézelődnek például az Európa kiadó sátránál - ahol egyébként vasárnap délután akkora sor kígyózott Szabó Magda előtt, mintha a világirodalom magyar megjelentetésére szakosodott kiadó Márquezt hozta volna el az ünnepi könyvhétre. Szombaton sokan jönnek kötetekkel Vámos Miklóshoz, aki az Ab Ovo kiadó sátránál már egy órával túlteljesítette a tervezett dedikálást.

Morcsányi Géza

Závada Pál
Néhány méterrel arrébb, a Magvető kiadónál
Závada Pál fogadja kedves, néha zavart mosollyal olvasóit, s dedikálja rendületlenül új regényét, a Milotát. A kiadó igazgatója, Morcsányi Géza a nemrég elhunyt költőfejedelem, Orbán Ottó plakátja előtt mereng. Amikor kizökkentjük, azt mondja: örömmel látja, hogy sokan vásárolják Esterházy Péter Javított kiadás és Závada Pál Milota című regényét, annak meg különösen örül, hogy a két új mű hatására ismét jobban fogy mindkét író előző regénye, a Harmonia caelestis és a Jadviga naplója, bár egyikre se lehet panasz: a mai magyar könyvpiacon rendkívüli, kiugró siker, hogy már mindkét regény túljutott a 60 ezer eladott példányon. De szépen fogy a kitűnő költő, Rakovszky Zsuzsa első regénye és Orbán Ottó szintén most megjelent, immáron utolsó kötete, az Ostromgyűrűben is.

A Magvető szerzője, Esterházy Péter a korábbi könyvheteken fel-felbukkant a Vörösmarty téren. Most nem jön dedikálni. Amint egyáltalán nem szólal meg, nem ad interjút a Javított kiadás megjelenése óta. Morcsányi Géza ehhez csak annyit fűz hozzá: Esterházy pontosan fogalmazta meg érzéseit az új regényben. Mit tehetne hozzá? Minden további megnyilvánulás csak maszatolás lenne… A Helikon sátránál ezúttal is a Márai-kötetek a legkelendőbbek.

Tolonganak a könyvbarátok az Animus kiadónál is, noha nem jelent meg gondozásukban újabb Harry Potter-kötet. Van viszont másik világsiker, a Bud vagyok, uram, Christopher Paul Curtis regénye. Mellettük, az Ulpius Háznál szintén rengetegen nézelődnek, forgatják a könyveket, vásárolnak, jól fogy Chaim Potok Asher Lev öröksége című könyve, Salamon Pál Sorsolvasó című regénye, a Japán szeretők, A jiddische máme, a Buja zsidók, azaz zsidó írók a szexről is. A remek és népszerű köteteket kiadó műhely az idén kapta meg az év kiadója címet a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon – úgy tetszik, a szakma értékelése és az olvasók érdeklődése néha mégis csak egybeesik.

Aztán, a sarkon túl ott a Püski kiadó sátra, néhányan olykor elkurjantják magukat: itt lehet aláírni a Pannon rádióért… Inkább tovább megyünk, néhány méterrel odébb Andrew Faludy dedikálja most megjelent, Apámat nem láttátok? című  kötetét. Megáll előtte az egyik fiatal, magyar politikus, a vele lévő hölgy leül Faludy György fiához, dedikációt kér. Mondja a politikus nevét, ám a kötet Kanadában élő szerzője nem érti. A hölgy betűzni kezdi a nevet, hiába. Megismétli, majd angolul betűzi a nevet, így is lassan megy…Lám, a messziről jött ember nem ismeri a magyarországi hírekben gyakran szerepelt pártembert.

Nem jutunk messzire innen: a sátorsor között a 75 esztendősen is daliás, Amerikában élő, világhírű tudós, Oláh György beszélget Gazda István tudománytörténésszel, tulajdonképpen nem csoda, hogy itt a neves tudós, hiszen Életem és a mágikus kémia címmel a Tankönyvkiadó jelentette meg a kötetét. Oláh György, aki 1956 óta él Nyugaton, egy évtizede kaliforniai kutatóintézeti igazgató, 1994-ben Nobel-díjat is kapott, a tudós precizitásával és szépen beszél magyarul. Kérésünkre készségesen felénk fordul a fotó kedvéért, majd kedvesen kezet nyújt. Közben az egyik politikai pártot népszerűsítő férfiak járnak fel-alá, gázemeléssel riogatják a könyveket nézegető népet, olykor III/III-soznak egy kicsit – ők valószínűleg nem olvasták (fogják-e valaha, s ha igen, megértik-e a lényegét?) Esterházy Péter Javított kiadás című kötetét.

Oláh György és
Gazda István
A hangzavarban, a tömegben
csak néhányan figyelnek föl arra, hogy világhírű hazánkfia, egy Nobel-díjas kémikus sétálgat a Vörösmarty téren, a könyvsátrak között. Körbeértünk. A Gerbeaud előtt továbbra is fegyelmezetten araszolgatnak előre a sorban állók. A kiadók és az itt-ott beszélgető, dedikáló írók közül sokan lehangoltan méltatlankodnak: ez az egyetlen könyves rendezvény, amely hagyományosan a kortárs irodalom ünnepe. Nem a politikáé és a politikusoké. Már tavaly is csak szégyenkezett sok író, költő, színész, hogy miközben Nádas Péter a megnyitó beszédét mondta, Orbán Viktor – ahelyett, hogy néhány percig figyelte volna az egyik leghíresebb magyar író gondolatait – a saját kötetét dedikálta, s kedélyesen beszélgetett a híveivel. Az idén a Vörösmarty térre érkező Medgyesssy Pétert szidalmazták, s Orbán Viktort éltették a Püski-stand előtt állók A távolabb lévő kiadók és írók megrökönyödésére. Volt, aki inkább távozott, volt, aki átment a Liszt Ferenc térre, az Írók boltjához. Vagy a Ráday utcába, ahol szintén sátrak álltak a tavalyi sikeres könyvutcai rendezvények után. De fölmerül a kérdés: miért az írók távozzanak a kortárs irodalom ünnepi rendezvényéről?

A szervező Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének el kellene gondolkodnia a történtek hatására azon: ha ez a könyves rendezvény a kortárs irodalom és írók ünnepe, akkor mit keres itt a politika? Miért kell a zsűritagok háromszori szavazata ellenére utólag fölvenni a hivatalos könyvheti listára Debreczeny József Orbán Viktorról írott könyvét, mint ahogy az idén történt? És miért nem irodalmi zsűri dönt arról, ki dedikálhat a központi helyszínen? Az Orbán-kötet, Bayer Zsolt és Lovas István könyve ugyanis a legnagyobb jóindulattal sem nevezhető szépirodalomnak. Az ünnepi könyvhét bő hét évtizedes történetében soha nem használták fel a politikusok és híveik a könyv és a kortárs irodalom ünnepét politikai provokációra. Jó volna, ha az idei esztendő csak kivétel maradna.     

Könyvkiadók nyilatkozata a Vörösmarty téren történtek után:

Néhány könyvkiadó mélységes felháborodását fejezte ki a Vörösmarty téren történtek miatt, s a következő nyilatkozatot adta ki:   Mi, a magyar könyv sorsáért aggódó könyves szakemberek mélységes felháborodásunknak adunk kifejezést amiatt, hogy a 73. ünnepi könyvhetet szélsőséges csoportok deviáns viselkedésükkel megzavarták. A könyv békés ünnepéhez méltatlan, kulturálatlan megnyilvánulások ellen tiltakozunk. Felkérjük az ünnepi könyvhét szervezőit, elsősorban a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése vezetőit és a közrend védelméért felelős szerveket, tegyenek meg mindent azért, hogy a jövőbeni könyvünnepek békéjét a Vörösmarty térihez hasonló atrocitások ne zavarhassák meg. Legyen a könyvhét az olvasás, a művelődés és a kulturált viselkedés ünnepe! Budapest, 2002. június 10.   A levél aláírói: Baráz Miklós (HungaLibri), Bodnár János (Glória), Farkasvölgyi Frigyesné (Medicina), Gál Katalin (Vince Kiadó), Kemény L. András (Papirusz Book), Kepets András (Ulpius Ház), Korodi Ildikó (Kossuth Nyomda Rt. Pallas Stúdió), Kovács Zsuzsanna (Papirusz Duola), Köves Julianna és Köves József (K.u.K. Kiadó), Lantos Kálmánné (GenerálPress), Matyi Dezső (Alexandra Kiadó), Novák György (Novella Kiadó), Révai Gábor (Magyar Könyvklub), Sík Júlia (Sík Kiadó), Szamosi Ivánné (Ciceró), Szikói Gábor (Göncöl), Tarcsay Károlyné, Tarcsay Károly (Zagóra Kft.).  

Néhány adat a 73. ünnepi könyvhétről:  

A központi helyszínen, a Vörösmarty téren körülbelül 200 könyves műhely árulta portékáit. Összesen 64 magyar kiadó és 13 határon túli műhely volt jelen. A listán szereplő 188 újdonság közül 141 a hazai, 47 a határon túli kiadvány. Az összes listás hazai könyv 375 447 forintba kerül, a határon túli listás kiadványok összára 61 000 forint. A legolcsóbb kötet 55, a legdrágább 7990 forintért vásárolható meg, az átlagár az idén a listán lévő köteteknél 2230 forint – s a listát azért érdemes mindig hangsúlyozni, mert a kiadók ilyenkorra időzítik újdonságaik jelentős részét, így az ünnepi könyvhétre több száz kötet lát napvilágot.

 
 
Jelenleg 10 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!