Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Brutális látlelet (Archívum)
Javier Balaguer: Enyém vagy!
Szerző: Sulyok Máté
2002. december 9. 11:58


Angela és Joaquin első látásra egymásba szerettek. Esküvő, gyermekáldás – villannak fel gyorsan a képsorok a néző szeme előtt. S már áldott állapotban csattan az első pofon egy „kisebb” összekapás „zárásaként”. Itt követi el a nő a hibát, hogy nem hagyja ott rögtön a bántalmazóját. Aztán egyre durvul a helyzet. Joaquin ököllel ütlegeli hitvesét, fejét a sütőajtóba veri, s meg is rugdossa a földön görnyedő kismamát. A helyzet a kislány születése után sem lesz jobb, sőt. A férj, állandó „munkafeszültségét” „szerelmén” éli ki, a nő napszemüveggel takargatja kék-zöld foltjait. A dúvad meg is erőszakolja Angelát. A nő próbál menekülni. Elválik, elköltözik, de a férj továbbra is zaklatja. A többszörösen bántalmazott, lelkileg és fizikailag is megalázott asszony egyezséget ajánl neki. Ha aláírja, hogy egy ujjal nem nyúl sem a gyermekhez, sem hozzá, visszajön, s ismét együtt lehet „a család”. Az életben valószínűleg tragédiába torkolló erőszakos cselekménysort meglepő fordulattal zárja a rendező a film végén.

A történetet időről-időre szubjektív szemszögű, hideg. kemény színeket használó felvételekkel ábrázolja a rendező. Joaquin öszekötözve, véres homlokkal, izzadtan ül egy székszerű hokedlin. Angela pedig remegve próbálja legalább néhány százalékban érzékeltetni vele, milyen érzés a kiszolgáltatottság, a megalázottság, a lelki és fizikai fájdalom. Nem tudjuk, hogy a nő képzeletében adja-e vissza a férj brutalitását, vagy ez lesz a történet folytatása, s ha igen, hogyan végződik: a dolgok eddigi menete szerinti logika azt „diktálná”, hogy a sorstragédia halállal érje el csúcspontját. Ám a latin temperamentum és macsó-felfogás nem kaphatna fricskát, ha egy dramaturgiai csavarral nem szolgáltatna elégtételt az áldozatnak. S ez az elégtétel a nézőé is.

Enyém vagy! – Sólo mía (spanyol, 2001 – 100 perc)
Rendezte: Javier Balaguer; írta: Javier Balaguer és Alvaro Garcia Mohedano; fényképezte: Juan Molina; zene: Clara Montes; főszereplők: Paz Vega (Angela), Sergi Lopez (Joaquin).

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!