Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Pálfi György Európa felfedezettje (Archívum)
Az Európai Filmakadémia is díjazta a Hukklét
Szerző: I-Web.hu
2002. december 9. 12:58


"Virágozzék Ozora!" - e kívánsággal zárta rövid köszönő beszédét Pálfi György a díj átvétele után. A fiatal rendező ezekkel a szavakkal is kifejezte háláját a helység lakóinak, amiért lehetővé tették a film elkészítését. A Hukkle az idei, a 33. Magyar Filmszemlén két díjjal kezdte diadalútját. Azóta több mint húsz nemzetközi fesztiválon mutatták be, számos elismerése közül kétségkívül a mostani, az Európai Filmakadémia Fassbinder-díja a legnevesebb.

Pálfi György
Ám a Hukkle előtt még két nagy feladat áll:
az Egyesült Államokban először a Golden Globe-ért száll harcba, majd Magyarország jelöltjeként az Oscar-díjért verseng a legjobb nem angol nyelvű film kategóriában. Az Európai Filmdíj döntőjébe még három magyar alkotást válogattak be az akadémia ítészei: a Velencében díjazott Péterffy Zsófia festményanimációját, a Kalózok szeretőjét, Tolnai Szabolcs Arccal a földnek és Mundruczó Kornél Szép napok című filmjeit.

A legjobb európai film 2002-ben Pedro Almodóvar Beszélj hozzá! című alkotása lett. A spanyol filmkészítő mind a szakma, mind a közönség szerint az esztendő legjobb európai rendezője is, továbbá a forgatókönyvért járó szobrocskát is ő kapta. A Beszélj hozzá! férfi főszereplője, Javier Cámara a közönségdíjat is hazavihette. Az év európai színésze Sergio Castellito lett, aki a Bella Martha és a L\\\\\\\\\\\\\\\'ora di religione (Édesanyám mosolyáért) főszerepeiben nyújtott alakításaiért kapta az elismerést.

Az év európai színésznője egyszerre nyolc nő, a 8 nő című francia film szereplőgárdája (Fanny Ardant, Emmanuelle Béart, Danielle Darrieux, Catherine Deneuve, Isabelle Huppert, Virgine Ledoyen, Firmine Richard, Ludivine Sagnier) lett, akik közül egy sem jött el Európa legrangosabb díjának átvételére, így a szobrot átadó francia színész-rocksztár, Johnny Halliday köszönte meg az elismerést, és "megtartotta magának" a díjat. A közönség szerint a legjobb színésznői alakítást Kate Winslet nyújtotta az Iris című filmben.

Pawel Edelman lett az év európai operatőre, akit Roman Polanski A zongorista (The Pianist) című filmjének fényképezéséért tüntettek ki. A nemzetközi kritikusi szövetség, a FIPRESCI díját a veterán brit rendező, Ken Loach érdemelte ki Édes kamaszkor című alkotásáért. A legjobb nem európai film díját a  Screen International szaklapról elnevezett elismerést egy palesztin (izraeli) alkotás, Elia Suleiman filmje, az Isteni beavatkozás kapta, a legjobb rövidfilmnek a bosnyák Ahmed Imamovic 10 percét választották, a dokumentumfilmek közül pedig a francia Nicolas Philibert Etre et avoir című alkotása lett a befutó.

Tonino Guerra
Az életműdíjat, a több mint kilencven forgatókönyvet
- köztük Michelangelo Antonioni A kaland, vagy Theo Angelopulos Odüsszeusz tekintete című filmekét - jegyző olasz Tonino Guerra kapta, akit képzőművészként is számon tartanak. Az európai kulturális értékek terjesztéséért a világban folytatott tevékenységéért különdíjat kapott Victoria Abril spanyol színésznő. (Aki egyébként Almodóvar-filmekben kezdte pályafutását.)

Az Európai Filmakadémia díjátadásának nagy vesztese Aki Kaurismäki finn rendező. A múlt nélküli ember című filmje mindegyik kategóriában indult a végső győzelemért, de egyik szobrocskát sem kapta meg. A kiváló rendező alkotása egyébként Finnország jelöltje az Amerikai Filmakadémia díjára, az Oscarra - vagyis Pálfi György Hukkle című filmjének nagy vetélytársa.


Kapcsolódó honlapok:
www.europeanfilmacademy.org
www.hukkle.hu

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!