Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Segédkönyv valódi sétákhoz (Archívum)
Kötet Budapestről és Krúdy Gyuláról
Szerző: Albert Mária
2002. december 9. 17:24


A Helikon kiadó gondozásában nemrég megjelent Budapesti Krúdy-kalauz című könyv arra vállalkozik, hogy Krúdy Gyula szemüvegén át mutassa be Budapestet az olvasónak, alcíme is ez: Budapest, ahogy Krúdy látta. A könyv szerzői, Bölcsics Márta és Csordás Lajos így nyilatkoznak erről az előszóban: "Könyvünk címe - Budapesti Krúdy-kalauz - kettős jelentésű. Egyrészt: irodalmi útikalauz Krúdy Gyula Budapestjéhez. Segédkönyv valódi sétákhoz és képzeletbeli kalandozásokhoz a város utcáin. Aki kalauzol, az idegenvezető- maga az író. Másrészt: a Krúdy-olvasók kalauza az író budapesti vonatkozásokban igen gazdag műveihez..."

A kislexikonformába öntött útikalauz betűrendbe szedett szócikkek segítségével száz évet fog át Budapest történetéből, az 1830-as évektől az 1930-as évekig, és sokféle arcát mutatja be az ezen idő alatt "San Franciscói tempóban" világvárossá fejlődő Budapestnek. Ennek az arcnak szinte minden ráncát, minden gödröcskéjét ismerte Krúdy Gyula, s a könyv segítségével talán az olvasó is megpillanthatja eme titokzatos, sejtelmes arcot. Egy-egy szócikk első bekezdése rövid meghatározást tartalmaz, melyben feltüntetik a szerzők a hellyel kapcsolatos Krúdy-életrajzi elemeket, illetve a mai pontos helymegjelölést utcanevekkel, helyszámokkal. Majd az írói életműből vett idézetek következnek.

Regények, novellák számunkra oly kedves helyszínei elevenednek meg előttünk, a szócikkekhez kapcsolt fényképanyagok segítségével pedig végképp időutazónak érezheti magát az olvasó. Szinte mi is látjuk a Pekáry-ház díszes homlokzatát, elképzeljük a harmadik emeleti erkély alól hiányzó sárkányfejet, a híres Kék Macska pincéből kihallatszó muzsikát dúdoljuk és a régi Griff fogadó csengőjének csilingelése visszhangzik fülünkben. Egykori cukrászdákról, szállodákról, borbélyüzletekről, cirkuszokról, temetőkről, asztaltársaságokról, a korabeli pesti nyelvről vagy éppen a lóversenyekről olvashatunk, de a fiákerekről, konflisokról, omnibuszokról szóló Krúdy-sorok sem maradhatnak ki. Hasonló tematikájú, de más felépítésű könyv már jelent meg Krúdyról Devecseri Lászlóné tollából Krúdy Gyula Budapestje címmel, de a most napvilágot látott kötet tényanyagában és idézeteiben is felülmúlja ezt az alkotást.

Talán egyetlen hibája a könyvnek, hogy az előszóban célként meghatározott "sétakönyv" jelleget aligha tudja megvalósítani, mivel a betűrendbe szedett szócikkek a sétálni vágyókat akadályozzák a folyamatos barangolásban, hiszen így könnyen pesti, budai vagy akár újpesti helyszínek is egymásmellé kerülhettek. Ez persze semmit nem von le a könyv értékeiből és bizton állíthatjuk, hogy a Krúdy rajongóknak, vagy Budapest szerelmeseinek könyvespolcáról (netán éjjeli szekrényéről) nem fog hiányozni ez a kötet.

Bölcsics Márta - Csordás Lajos: Budapesti Krúdy-kalauz (Budapest, ahogy Krúdy látta)

Helikon kiadó, 2002.

Ha könyvet szeretne vásárolni, kattintson ide: http://www.fo.hu

 

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!