Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Különleges világnap (Archívum)
A csodálatos mandarin az m1-en
Szerző: E.E.
2002. december 6. 12:56


Szinte hetedik csodának számít az, ami tegnap este (május 29-én, ráadásul nem a késő éjszakai órában!) történt: magyar táncfilmet sugárzott a Magyar Televízió. A darab és az előadás tökéletesen megérdemelte ezt a rendkívüli hőstettet, hiszen a Szegedi Kortárs Balett A csodálatos mandarin című táncművéről van szó, amelyet sikerrel játszik a társulat szerte az országban és külföldön is.

Mivel abbéli örömünk határtalan, hogy egyáltalán elkészülhetett ez a televíziós táncfilm, nem hozakodunk elő a fenntartásokkal – egyébként is: azok jórészt abból fakadnak, hogy amikor egy színházi előadás lényegül át tévéfilmmé, természetesen sok minden elvész az élő előadás varázsából. Ezúttal – szerencsére - így is maradt valami a darab elementáris kisugárzásából.

Juronics Tamás táncos-koreográfus, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője erőteljes, magával ragadó koreográfiát készített, s főszereplőként ő maga árnyalt érzelmekkel és lángoló szenvedélyességgel táncolja el a figurát, lépésről lépésre összetett, szenvedő-sebezhető férfit kelt életre. A darab középpontjában a vágy, a lángra lobbant szerelem áll, amely olyan elementáris, intenzív, hogy a férfi három halál (háromszor törnek az életére, hogy eltapossák őt) után is képes visszatérni szerelméhez.

A táncok és a két főszereplő – a lányt Nemes Zsófia táncolja – játéka mellett a színházban lenyűgöző volt a látványvilág is, hiszen a színpadot óriási vörös drapéria terítette be, amely végig részt vesz a játékban, fenyegetőn-félelmetesen hullámzik, vagy éppen óvón fed be valakit. Különösen döbbenetes, amikor Juronics Tamás a vörös lepel alatt áll fel egy asztalra, s egyébként sem kis termetével növekszik előttünk egyre hatalmasabbá. A színházban természetesen mindez  erőteljesebben érvényesült, mint a tévéfilmen – de akkor is: csak dicséret illeti végre a Magyar Televíziót, valamint Silló Sándor rendezőt és Móczán Péter producert ezért a filmért.

 

A CSODÁLATOS MANDARIN

balettfilm bemutató: 2002. május 29-én, a Magyar Televízió m1-es csatornáján

A mandarin, az öreg és a diák szerepében Juronics Tamás Lány/Mimi Nemes Zsófia Csavargók Aczél Gergő, Kocsis László, Sárközi Attila, Topolánszky Tamás   Koreográfus - rendező Juronics Tamás   Előadja a Szegedi Kortárs Balett, művészeti vezető Juronics Tamás, együttes vezető Pataki András   Zene Bartók Béla, eredeti librettó Lengyel Menyhért  

 A zeneművet előadták: a Budapesti Filharmonikusok és a Magyar Állami Operaház Kórusa vezényelt Sándor János, felvétel: Hungaroton Classic   Hangtechnika: ATEC Magyarország Képtechnika: Informatéka Díszlet- és jelmeztervező: Molnár Zsuzsa Operatőr: Sibalin György, Turai Ferenc Különleges effektek: Pohárnok Iván Gyártásvezető: Zentai Edit Vágó: Di Pol Jolanda Fényképezte: Nemes Tibor Rendező: Silló Sándor Producer: Móczán Péter   Az alkotás az Országos Rádió és Televízió Testület, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alapprogram, és a Vivendi Telecom Hungary támogatásával készült.  

 Bartók Béla: A csodálatos mandarin   Bartók Bélában már az I. világháború éveiben feltámadt a düh és kétségbeesés az ember életerejét felőrlő gyilkos indulatokkal, társadalommal szemben. Kirobbant gyűlöletét öntötte ebbe a rémítő, élet-halál mezsgyéjén játszódó különös táncos drámába.  "Pokoli muzsika” - ahogy ő maga írta feleségének 1917. augusztus végén. Valóban: démonikusan sodró zeneművet alkotott, amely örvényként érzékelteti a szenvedélyek, indulatok félelmetes erejét, a kétségbeesett küzdelmet és a gyötrődést is. A csodálatos mandarin - az egykori híradások szerint - 1919 nyarán készült el, legalábbis zongorakivonatban, de a hangszerelése még évekig eltartott, egyes részletein pedig Bartók az 1926-os kölni bemutató után is újra meg újra változtatott. A csodálatos mandarint nálunk csak Bartók Béla halála után, 1945. december 9-én mutatták be.    

Szakmai életrajz   Juronics Tamás 1969-ben született Tatán. 1987-ben végzett az Állami Balett Intézet néptánc tagozatán, majd az Angliából hazatérő Imre Zoltán koreográfus vezetésével újjászerveződő Szegedi Baletthez szerződött, ahol néhány év alatt meghatározó egyéniségű szólistává és eredeti látásmódú koreográfussá fejlődött. 1990-ben önálló stúdiót alapított az együttesen belül, amely lehetőséget adott számára a kísérletezésre éa az első koreográfiái elkészítésére. 1991-től Imre Zoltán mellett az együttes házi koreográfusaként dolgozott, s továbbra is vezető szólistaként táncolt. Koreográfiái révén hamar ismertté vált a hazai és nemzetközi táncéletben, mert darabjaiban elsők között használta a kortárs tánc mozdulatait professzionális táncosok előadásában. Műveit a filozófiai és érzelmi szálak sajátos keveredése teszi eredetivé. Imre Zoltán távozása után 1993-ban vezetésével szerveződött újjá a Szegedi Kortárs Balett.

1994-ben Amsterdamban és Zürichben tartott mesterkurzusokat. 1994-ben Tel Avivban a Susanne Dellal Nemzetközi Kortárs Koreográfusversenyen a zsűri különdíját nyerte el és ugyanebben az évben megkapta a Philip Morris Balettdíjat. 1997-ben a táncosoknak járó szakmai kitüntetést, a Harangozó-díjat is elnyerte, 2001-ben  a Gundel Művészeti Díjat, 2002-ben pedig a Magyar Táncművészek Szövetsége által adományozott "Az év alkotója" nívódíjat.

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!