Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A BFZ esete a zsákbamacskával (Archívum)
Neves vendégszólisták, 44 külföldi koncert
Szerző: E.E.
2002. december 6. 13:06


A Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ) szeptember 14-én különleges koncerttel indította a 2002/2003-as zenei évadot: a Millenáris Teátrumban tartott esten köszöntötték a Burgenlandban élő, 100 esztendős Takács Jenőt, aki nem tudott ugyan Budapestre utazni, ám két nappal korábban készült videofelvételen üdvözölte a szombati hangverseny fellépőit és nézőit. 

 

Az ünnepi hangulatú születésnapi koncert Takács Jenő életművéből válogatott, gazdag műsorral köszöntötte a neves zeneszerzőt, aki Paul Weingartennél tanult a bécsi Zeneakadémián, s 1952-től három évtizeden át a Cincinnati Egyetem zeneszerzés-professzora volt. A 14-i koncert egyik szólistája,  Paul-Badura Skoda zongoraművész szintén jubilál: bármennyire hihetetlen is az esten elképesztő lendülettel, könnyedén eljátszott Partita után, a most induló zenei évadban lesz 75 esztendős.

 

Örömhír egyébként, hogy Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója a 2002/2003-as évadban több hangversenyt vezényel itthon, mint a legutóbbi években. Természetesen ismét fellépnek a zenekarral a nemzetközi zenei élet kimagasló egyéniségei, a visszatérő szólisták között lesz például Thomas Zehetmair hegedűművész, Dimitris Sgouros zongoraművész, Gerard Korsten karmester. Ugyanakkor első ízben muzsikál a zenekarral négy világhírű zongoraművész: az amerikai Emanuel Ax, az osztrák Paul Badura-Skoda, az orosz Alexander Toradze és a svájci Andreas Haefliger.

James Ehnes és Vadim Repin személyében pedig két nagyszerű hegedűművészt hallhat a közönség – Repint egyébként Maxim Vengerov mellett a fiatal hegedűművészek között a legtehetségesebbként tartják számon. Tíz esztendő után újra énekel a Budapesti Fesztiválzenekarral a csodálatos hangú olasz koloratúrszoprán, Eva Mei. A vendégkarmesterek között a fiatalabb nemzedék több kiválósága, köztük például Yakov Kreisberg is elfogadta a BFZ meghívását.

 

Folytatódnak a gyerekek számára szervezett, rendkívül népszerű kakaókoncertek is, a déli zenemagyarázó Egyforintos koncertek, valamint a vasárnap délutáni kamarazenei hangversenyek az óbudai próbateremben. A Haydn-Mozart kamarazenekari sorozat iránt olyan nagy volt az érdeklődés, hogy ezekből jövőre ráadást is adnak, azaz mindegyik műsort kétszer játsszák majd el.

Október 24-én, a budapesti Olasz Intézetben Zsákbamacska koncertet tart a BFZ, ez azt jelenti, hogy a közönség csak a helyszínen tudja meg, mit hall aznap este. Nagy kockázatot aligha vállalnak a zenebarátok, akik ellátogatnak az Olasz Intézetbe.

 

A 2002/2003-as évadban számos fontos nemzetközi fesztiválon játszik a BFZ. A 44 tervezett külföldi hangversenyből kiemelkedik a zenekar fellépése Európa négy rangos fesztiválján: Edingurgh-ben, Luzernben, Londonban és Brüsszelben. Két hangversenyük lesz a New York-i Carnegie Hallban, de hallható a neves magyar zenekar a bécsi Konzerthausban és Róma új hangversenytermében is.

 

A Budapesti Fesztiválzenekar következő évadát látva elmondható, s aki a BFZ koncertjeit is hallgatja, tudja, hogy az együttes tartja a rendkívül magas színvonalat. Annak ellenére, hogy a két esztendeje alapítványi formában működő együttes jóval kisebb költségvetésből működik, mint például a kiemelt, 1,5 milliárd forintos állami támogatást kapó Nemzeti Filharmonikus Zenekar. A BFZ körülbelül 370 millió forintos támogatást kap közpénzekből. A főváros 2002-ben 280 millió forintot ad, 60 millióval többet, mint 2001-ben. A Belügyminisztérium önkormányzati művészeti együtteseket támogató alapjából 42,6 millió jut a Budapesti Fesztiválzenekarnak, s a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma 44 millió forinttal segíti a BFZ külföldi turnéit a miniszteri keretből.

 

Mindez azonban nem biztosít megfelelő működési keretet. A Papirusz.hu - Kulturális Portál kérdésére Körner Tamás ügyvezető igazgató elmondta: az együttes vezetői azt szeretnék elérni, hogy körülbelül 600 millió forintra emelkedjék a közpénzekből származó támogatásuk.

 

A zenekar mindenesetre folyamatosan igyekszik növelni a saját bevételeit, s úgy tetszik, a szponzorok számára vonzó, ha a BFZ koncertjeit támogatják. A korábbi vállalati segítők mellett három új nagy támogató is akadt. A szponzoroktól 2002-ben érkező összeg így körülbelül 85 millió forint, a jegybevétel pedig 45 millió, s a külföldi turnék körülbelül 40 millió forintos haszonnal kecsegtetnek.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Képzelt légyzümmögés szimfonikus zenekarra

Bruckner fesztivál - Bruckner nélkül

 

 

www.budapestifesztivalzenekar.hu

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!