Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2  3  4  5   

Képhatás
   
A lelkiismeret halhatatlan teste
Már a mozikban: Solaris
Szerzõ: I-Web.hu
2003. március 26. 16:00

Steven Soderbegh

A legnagyobb nyugalommal mondhatjuk ki: a Solaris teljesen Steven Soderbegh filmje. Rendezés, az operatőri munka, a forgatókönyv, valamint a vágás - a legfontosabb munkák mindegyikéhez ragaszkodott. Talán, mert a legtöbbet akarta kihozni belőle.

bővebben >
 


Hullámzó sokszínűség
Bernát András festményei a K.Bazovszky Házban
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. március 25. 14:35

Jókor nyílik meg ma, március 25-én Bernát András tárlata: beköszöntött végre a tavasz. Ez csak azért érdekes, mert ahhoz, hogy teljes árnyalataikban bontakozzanak ki előttünk varázsosan hullámzó, folytonos mozgásban lévő művei, fényre van szükség. Bernát András monokróm képeket fest, amelyek viszont csak látszólag egyszínűek. Mert elég, ha néhány lépést teszünk egy-egy festmény előtt, s azt látjuk, hogy az megelevenedik, szinte önálló életet kezd élni. Attól is függően, persze, mennyire nyitott, kiváncsi, játékos néző szemléli ezeket a képeket.

bővebben >
 


Ave Roman!
Francia filmdíjak 2003-ban
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. március 25. 09:35

Párizsban jó hétvégéje kezdődött Roman Polanskinak - egy nappal később Londonban folytatódott. Február 22-én hét Césart, a Francia Filmakadémia díját kapta lengyel-francia rendező A zongorista című filmért. A napokban begyűjtött francia és brit elismerések előrevetítik a hét kategóriában nominált alkotó és műve sikerét az Oscar-díjkiosztó ceremónián, március 23-án.

bővebben >
 


Polanski-hét Budapesten
Látható a 7 Oscar-díjra jelölt A zongorista is
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. március 25. 09:16

Mától hat estén Roman Polanski játék- és rövidfilmjeiből készült válogatást láthatnak az érdeklődők a budapesti Francia Intézetben, minden alkalommal 19 órától. Március 19-én pedig Mádl Ferenc köztársasági elnök fővédnökségével, jótékonysági est keretében mutatják be hazánkban Polanski A zongorista című filmjét. A 7 Oscar-díjra jelölt, a Cannes-i Arany Pálmát és 7 César-díjat bezsebelt filmet a rendező külön kérésére vetítik ilyen keretek között. A március 19-i premieren a világhírű rendező is részt vesz.  

bővebben >
 


Pisztolygolyóval írd az égre: Chicago
Március 13-tól már a mozikban az új filmmusical
Szerzõ: I-Web.hu
2003. március 24. 16:11

A hangtechnika megjelenése óta vonzza a filmművészetet az operett és musical - a műfaj(ok) erényei ugyanis alaposan földúsíthatók a vásznon. Ez néha sikerül, néha nem. A hat Oscar-díjat nyert új musical, a Chicago esetében bátran állíthatjuk: az utóbbi évek legjobb munkáját ismerhetik meg a mozikban.

bővebben >
 


Tengerparti-sátras bulej
A független filmkészítőket is díjazták
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. március 24. 15:58

Az IFP, az amerikai független filmkészítők szervezete egy nappal az Oscarok előtt, március 22-én, szombaton adta át elismeréseit a Santa Monica tengerparti „sátorban”. Az esztendő nyertese Todd Haynes lett, Far From Heaven című alkotása lett a legjobb film, továbbá a legjobb rendező, a legjobb színésznő (Julianne Moore), a legjobb epizódszínész (Dennis Quaid) és a legjobb operatőr (Edward Lachman) kategória nyertese. A legjobb kezdő színésznője Nia Vardalos lett, a nálunk is látható Bazi nagy görög lagzi színész-rendezője. A legjobb dokumentumfilmnek, Michael Moore az Oscar-díjat is kapott Bowling for Columbine-ja bizonyult.

bővebben >
 


Chicago: hatszor is Los Angelesben
Az Oscar-díjazottak teljes listája
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. március 24. 14:55

Hat Oscar-díjat nyert el a tizenhárom jelölésből a Chicago tegnap, március 23-án este Los Angelesben. Az Amerikai Filmakadémia tagjai a musicalt találták a legjobb filmnek is. A legjobb rendező Roman Polanski lett, A zongorista főszereplője, a magyar származású Adrian Brody pedig a legjobb színész. Nicole Kidman váltotta be Az órák egyetlen Oscar-díját (9 jelölésből) a legjobb színésznő kategóriában. Pedro Almodóvar Beszélj hozzá! című alkotása is kapott díjat, igaz, nem a várt külföldi film, hanem a forgatókönyv-kategóriában. Martin Scorsese történelmi filmjét Amerika születéséről, a Gangs of New York-ot (New York bandái) viszont nem díjazták, pedig tíz kategóriában is jelölt volt.

bővebben >
 


A pokoli jóság felé
A legjobb operatőr Oscar-díját kapta A kárhozat útja
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. március 24. 12:58

Conrad L. Hall operatőr a
film forgatása közben

Vadnyugati és gengszterfilm hagyományokat elevenített fel, folytatott az Amerikai szépség rendezője, Sam Mendes legújabb filmjében. A kárhozat útja a (majdnem) magányos, fegyveres férfi paradox stációi: a bérgyilkos maffiózó-smasszerből és mogorva családapából a történet végére a fiát a bűntől megmentő, bosszúálló és igazságtevő – igaz, pokolra jutó – lovaggá válik.

bővebben >
 


Csodák pedig vannak
Beszélj hozzá!
Szerzõ: Albert Mária
2003. március 24. 10:28

Emberi történetet, emberek történetét meséli el almodóvari csavarral, különcséggel a beszédes című film. A spanyol rendező beszél hozzánk, egyszerűen, mégis elgondolkodtatóan, látszólag könnyedén, gyönyörű képekben, de mélyen és megrendítően. A Beszélj hozzá! Pedro Almodóvar szabadon szárnyaló, érett alkotása. A film vasárnap nyerte el a legjobb nem angol nyelvű film Arany Glóbusz-díját.

bővebben >
 


Lé(nye)gtelen sóhajtások
Heti filmbemutató: Az órák
Szerzõ: Albert Mária
2003. március 24. 10:25

Hogyan játssza Nicole Kidman Virginia Woolfot, jól vagy nem jól? - nagyjából ezzel a központi kérdéssel ül be a néző a moziba, Julianne Moore és Meryl Streep főszereplésével is igazolva a tételt, hogy nevekre mennek az emberek filmet nézni. Pedig Az óráknál egyéb értékeket fedezhetünk fel úgyis, mint a szerkesztés, az irodalmi alapanyag s főként a zene.

bővebben >
 


Díszbemutató – tömegjelenettel
Roman Polanski: A zongorista
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. március 24. 10:21

Március 19-én este a világhírű lengyel-francia filmrendező, Roman Polanski személyesen mutatta be hét Oscarra jelölt filmjét, A zongoristát az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A jótékonysági estre húszezer forint volt a belépő ára, a bevételt a Holocaust Oktatási Központ támogatására fordítják. A díszbemutatón megjelent az est fővédnöke, Mádl Ferenc köztársasági elnök, a nézőtéren nagykövetek és kulturális központok vezetői foglaltak helyet - mihelyst túljutottak a bejáratnál a névre szóló borítékokba rejtett jegyekért folytatott tömegjeleneten.

bővebben >
 


Kezdődhet a vetítés
Odeon-Lloyd: több mint mozi
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. március 24. 09:54

Odeon-Lloyd néven nyílik meg a Duna mozi szombaton, március 22-én, a Betty Blue egy órával hosszabb, rendezői változatával. A száz férőhelyes filmszínház átépítése folytán felszabadult helyet a csaknem tíz éve működő Odeon Filmtéka foglalja el. Az artmozi-hálózat tagja és az igényes videókazettákat kölcsönző cég szimbiózisa a mozgóképkultúra iránt érdeklődők találkozóhelyévé válhat.

bővebben >
 


A vendégcsábító kultúra
Megállapodás a kulturális turizmus közös fejlesztéséről
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. március 22. 11:19

A Nemzeti Kulturális örökség Minisztériuma (NKÖM) és a Miniszterelnöki Hivatal (MEH) turisztikai államtitkársága 2 milliárd 360 millió forintottal kívánja támogatja a hazai kulturális turizmus fejlesztését - erről írt alá megállapodást március 21-én Görgey Gábor kulturális és Kiss Péter kancelláriaminiszter. Az első közös pályázatok március 31-étől olvashatók a kulturális tárca és a MEH honlapján is.

bővebben >
 


Korszakjelzők képekben
Törvénytelen avantgárd - a balatonboglári kápolnaműterem emlék-könyve
Szerzõ: Albert Mária
2003. március 20. 14:05

Harminc év telt el azóta, hogy hatóságilag betiltották a balatonboglári telepet, amely a kor avantgárd művészeti próbálkozásainak színhelye volt. A négy évig működő kápolnaműteremnek és a korszaknak állít emléket a Törvénytelen avantgárd című könyv, amelyet tegnap, március 18-án mutatott be az Írók boltjában György Péter esztéta.

bővebben >
 


A tollforgatás technikája
Beszélgetés Schilling Zoltánnal a profi forgatókönyvírásról
Szerzõ: I-Web.hu
2003. március 19. 14:11

Ma már Magyarországról sem elérhetetlenek Hollywood filmstúdiói. Köthetünk jó házasságot hazatért film-cápákkal, de akár meg is tanulhatunk forgatókönyvet írni. S mindezt egy olyan helyen, ahol a tananyagba még a legnagyobb filmes guruk sem köthetnek bele, az elemzésre kiválasztott filmek pedig mind kasszasikerek voltak. Schilling Zoltán az első magyar forgatókönyvírói ügynökség társtulajdonosa és egyben tanára. Vele beszélgettünk erről a szakmáról, s annak titkairól.

bővebben >
 


Sokszínű skála
A Munkácsy-díjat is átadták március 15-én
Szerzõ: I-Web.hu
2003. március 19. 12:51

Képzőművészek számára az egyik legnagyobb szakmai elismerés a Munkácsy Mihály-díj, amelyet az idén tizenhárman kaptak meg. A díjazottak egyikével, Sebestyén Zoltán festőművésszel beszélgetett az Papirusz munkatársa.

bővebben >
 


Lullytől Sosztakovicsig
Lendületesen startolt a Budapesti Tavaszi Fesztivál
Szerzõ: Albert Mária
2003. március 17. 14:05

Gil Roman és Maria Tosta ,
1994 ( Béjart )

Ha valóban lehetne visszafelé utazni az időben, a XIX. század utolsó évtizedeiben , a XX. első esztendőiben szeretnék élni Bécsben és Párizsban. Jelen lenni az új művészet születésében, önfeledten brávózni Szergej Lifar  (akkor) forradalmian újnak ható koreográfiáinak, hódolni Richard Straussnak, felfedezni Prokofjevet és így tovább. Az utazás elvileg mégis lehetséges, mert a Budapesti Tavaszi Fesztivál tálcán kínálja a kalandozást a különféle korokban, stílusokban, évszázadokban.

bővebben >
 


A mozgó állókép
MotionPoster: új médium a reklámban
Szerzõ: I-Web.hu
2003. március 13. 13:52

Az ember fantáziája végtelen. A fantázia szülte világok elemei pedig furamód sorra konkrét alakot öltenek környezetünkben. Nem kell Nostradamusnak lenni ahhoz, hogy lássuk a tendenciát, amit a Vernétől datált tudományos-fantasztikus irodalom kirajzol. A sci-fi írótehetségeinek jóslatai is beválnak lassan. Számítógép teremtette virtuális terek, plazmatévék, játékszerré vált multimédiás telefonok és képek, képek, képek mindenütt.

bővebben >
 


Mesés mesék filmen
Jurij Norstein a Varga Filmklubban
Szerzõ: Albert Mária
2003. március 12. 14:00

Mesék meséje

A Varga Filmklubban ma este 7 órától ismét nem mindennapi különlegesség kerül terítékre. A Filmklub tavaszi sorozatának mai záróestjén Jurij Norstein négy filmjét mutatják be. A helyszín most is a Millenáris, az est házigazdája pedig Varga Csaba, a Varga Stúdió művészeti igazgatója.

bővebben >
 


Lydia lasztexben
Malek Andrea a bécsi Raimund Theater színpadán
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. február 11. 14:19

Malek AndreaA kilencvenes években egyik pillanatról a másikra lett a budapesti zenés színpadok vezető színésznője. Főszerepeket játszott az Evitában, a Chess-ben, a Sztárcsinálókban, A muzsika hangjában, a Dorian Gray arcképében. Lemezein különféle műfajokkal kísérletezett: énekelt színpadi dalokat, majd popzenét, végül dzsesszt. Mégis úgy érzi, csak mostanában sikerül kitörnie abból az imázsból, ami Magyarországon kialakult róla.

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   

Képhatás
   
Összesen 85 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!