Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A mozgó állókép (Képhatás)
MotionPoster: új médium a reklámban
Szerző: I-Web.hu
2003. március 13. 13:52

Alig 12 éve mutatták be a mozik a múlhatatlan alpesi izompacsirta főszereplésével készült Emlékmás (Total Recall) című filmet. Jó része a Marson játszódik, az ottani ember- és mutánskolóniák mindennapjaiban. Fantasztikus képsor, amikor a marsi metrón zötykölődő tömeg az orra előtt lifegő képernyőkön bámulja a könnyedebb élet lehetőségét hazudó reklámképsorokat, majd a kamera kinyit egy marsi nagytotálra, háttérben az Olympus Mons vulkánnal.

A Földön kívüli letelepedés egyelőre valóban a (közel?)jövő zenéje, ám a marketingipar ügyesen csap le minden felvillantott médiumlehetőségre. Az alig pár éves (Magyarországon csupán pár hetes) Infoscreen-rendszer soron következő terjeszkedési felülete a metrókocsik belseje lesz. Fantasztikus. Fantasztikusan ügyes.

Lépten-nyomon hirdetésbe botlunk hát, de a metróban még mindig vannak szabad felületek. Igaz, sötétek, mert bent vannak az alagútban, de a mindent elöntő képuralomnak ez nem számít. Közel három éve láthatóak az alagutakban futó képsorok, de az igazi terjeszkedés most kezdődik. Ez a MotionPoster, ami világszabadalom.

2001 júliusában ugyanis a világon elsőként Magyarországon jelent meg ez a forradalmian új, ún. "lebegő" mozivászon, melyet az piros metrószakaszon utazók láthattak, láthatnak a Keleti pályaudvar és Népstadion, illetve kék szakaszon az Arany János utca és a Nyugati pályaudvar között. A budapesti premiert 2001-ben Athén, 2002-ben Milánó, Valencia, Szöul, Hong-Kong, és Santiago de Chile városában felépült MotionPoster filmalagutak követték.

A MotionPoster márkanevet viselő sajátos mozgóképes alkotás tulajdonképpen egy filmalagút. Működése igen egyszerű, ám a hatás mindenképpen meglepő, máshoz nem hasonlítható. A metróalagút falán elhelyezett képkockák ugyanis akkor villannak fel, amikor egy-egy metróablak mértani középpontjával egy vonalba kerülnek. Így a szerelvényben ülő/álló szemlélő a metrókocsi mozgása miatt mozgóképeknek érzékeli az állóképek sorát.

Optikai csalódás, a tökéletlen emberi szem becsapós-játéka. Egyébként tisztára úgy működik, mint a mozi, csak éppen itt nem a szalagon rögzített állóképek sorát húzzák el nagy sebességgel az orrunk előtt, hanem magát a nézőt repítik el hasonló sebességgel a világító, rögzített képek előtt. Metrómozi, mozgó-képszínház.

A 192 képből összeálló, mintegy 7 másodperces film tökéletes látványhatásáért egy számítógéppel vezérelt érzékelő rendszer felel, amely beméri az éppen elhaladó szerelvény sebességét, és annak függvényében villantja fel a képeket. Egy minimum sebesség persze szükséges a teljes körű "műélvezethez". Érdekes megfigyelni, hogy az igazán jól működő filmalagút-reklámokban valamilyen - akár imitált, akár valós - kameramozgások közvetítenek különféle lendületes mozgásformákat. Mozgást közvetítő mozgó-állókép? Bármilyen furán hangzik is: igen.

A MotionPoster a kreativitás szempontjából is végtelen lehetőségeket kínál. Hatékony, lenyűgöző és egyedi képi világokat, hangulatokat lehet ezzel teremteni, ám érthető, hogy - mint általában minden médiaújdonságra -, erre is a reklámipar mozdult rá elsőként. Két okból. Először is ez a műfaj meglehetősen drága. Egy 7 másodperces ún. site, azaz lap(sorozat) legyártása félmillió, kihelyezése egy hétre közel 4 millió forintba kerül.

Borsos ár, főként, ha hozzávesszük, hogy több egymást követő site-on akár 25 másodperces reklámok is futhatnának. A másik ok igen prózai: a lebegő mozivászon szabadalma eleve egy reklámcég, a M.O.A. (Maximum Outdoor Advertising) tulajdona. A cég ma Magyarországon három, presztízsmédiaként is számon tartott felületen kínál hirdetési lehetőséget a közterületi reklámpiacon, ám közülük egyértelműen a Motion Poster az igazán "cool" cucc.

A sikeres termék pedig terjeszkedik. A meglévő kétszer három site mellé a budapesti metróban 2003 végéig mintegy 20 felületből álló hálózatot építenek ki. Budapest után Bécsben, Prágában, Szentpétervárott, Moszkvában, Varsóban, Kijevben és Bukarestben kívánnak a közeljövőben filmalagutakat kiépíteni.

Két baj azért van vele. Kár, hogy olyan rövid. És kár, hogy nincs hangja.

 
 
Jelenleg 5 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!