Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Díszbemutató – tömegjelenettel (Képhatás)
Roman Polanski: A zongorista
Szerző: Sulyok Máté
2003. március 24. 10:21

A moziban legalább tízen dolgoztak azon, hogy bejussanak az adakozók és a díszvendégek, mégis feltorlódott a sor. Közelférkőzve a regisztrációs asztalhoz Roman Polanski nevét is megpillantom az egyik borítékon - remélhetőleg neki nem kell sorban állnia.

A budapesti francia és lengyel intézet, a filmforgalmazó Best Hollywood, valamint a Holokauszt Dokumentációs Központ és Emlékgyűjtemény Közalapítvány Magyarország német megszállásának 59. évfordulóján, március 19-én rendezte a vetítést. Az ünnepélyes műsor stílusosan zongorajátékkal kezdődött, Balogh József fiatal művész játszott el egy, a filmben is központi szerepet betöltő Chopin-darabot. Utána Cselényi László az Uránia Nemzeti Filmszínház igazgatója egyéni, kicsit pongyola hangvételű köszöntőjéből („Köztársasági Elnök Úr, aki egyébként a fővédnök, Excellenciás Hölgyek, Urak”) kihagyta az est díszvendégét, majd felkonferálta Vámos Tibor akadémikust.

Roman Polanski színpadra lépését vastaps fogadta. A rendező – a szimpatikusan és jól fordító tolmács segítségével – megköszönte a barátságos fogadtatást. Néhány percben elmondta,  a német és a lengyel stábból milyen lelkesen és fegyelmezetten vett részt a forgatásban mindenki, a színészektől a kellékesig. Végezetül pedig nem kívánt jó szórakozást A zongoristához, amely nem szórakoztató film, de reményét fejezte ki, hogy fontos tapasztalatokat nyújt.

A Władysław Szpilman lengyel zongoraművész visszaemlékezéseiből készült A zongorista az egyik legkiválóbb és legmegrázóbb alkotás a holokauszt filmes feldolgozásai közül. Roman Polanski maga is a holokauszt egyik túlélője, mint mondta, személy szerint ezt tartja legfontosabb filmjének. Műve a – Los Angeles-i idő szerint – vasárnap esti Oscar díjkiosztó gála egyik esélyese, hiszen hét kategóriában jelölték az Amerikai Filmakadémia elismerésére.

Władysław Szpilman

A zongorista / The Pianist (angol-francia-holland-lengyel-német, feliratos, 2002, 148 perc)
Rendezte: Roman Polanski; a forgatókönyvet Władysław Szpilman könyve alapján Ronald Harwood írta; fényképezte: Pawel Edelman; zene: Wojciech Kilar; díszletervező: Allan Straski; jelmeztervező: Anna Shephard; vágó: Hervé de Luze; producer: Robert Benmussa, Roman Polanski, Alain Sarde; főszereplők: Adrian Brody (Władysław Szpilman), Emilia Fox (Dorota), Thomas Kretschmann (Wilm Hosenfeld), Frank Finlay (Apa), Michal Zebrowski (Jurek), Ed Stoppard (Henryk), Maureen Lipman (Anya), Jessica Kate Meyer (Halina), Julia Rayner (Regina), Daniel Caltagirone (Majorek).
Magyarországon forgalmazza a Best Hollywood Kft.


A zongorista díjai:
– Cannes-i Arany Pálma, 2002;
– 7 César, Francia Filmakadémia díja, 2003: a legjobb francia film, a legjobb rendező – Roman Polanski , a legjobb színész – Adrian Brody, a legjobb operatőr – Pawel Edelman, a legjobb filmzene – Wojciech Kilar, a legjobb díszlettervező – Allan Starski, a legjobb hangmérnök– Jean-Marie Blondel-Gerard Hardy-Dean Humphreys;
– 2 BAFTA, Brit Filmakadémia-díja, 2003: a legjobb film, a legjobb rendező – Roman Polanski;


A zongoristáról eddig a Papirusz.hu Kulturális Portálon:
– Könyvajánló: Az éltető zene
Polanski-hét Budapesten

A zongorista honlapjai:
www.thepianist-themovie.com
www.thepianistmovie.com

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!