Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Lullytől Sosztakovicsig (Képhatás)
Lendületesen startolt a Budapesti Tavaszi Fesztivál
Szerző: Albert Mária
2003. március 17. 14:05
Claude Bessy

A Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitónapján A francia koreográfia három százada címen remek ízléssel szerkesztett gálaestet adtak francia táncművészek a Magyar Állami Operaházban. A program tökéletesen megfelelt a címnek: a Napkirály udvarától napjainkig vezetett a tánctörténeti összeállítás, elsőként a Ballet des Arts együttes Lully muzsikájára Denieau koreográfiáját mutatta be. Bordeaux-i, párizsi művészek léptek színre, a touluse-i táncosnők milliméter pontosan táncolták a koraromantikus Bournonville-részletet a Szilfidek című balettből. A francia táncosokkal jött - mint afféle rangrejtve utazó királynő, sajnos nem sokan ismerték föl - a francia táncművészet egykori csillaga, a Párizsi Opera tánciskolájának vezetője, Claude Bessy. A világhírű balerina Lifar ihletője volt a Szvit fehérben című darabnál, ezt a művet is láthattuk az esten. A közönség ismerősként üdvözölte a Lausanne-i Béjart együttes meghatározó személyiségét, a nagyszerű Gil Romant, aki természetesen Béjart koreográfiát adott elő (Adagietto), a mester egy másik darabját, a Bhaktit a Párizsi Opera tagjai táncolták - ki gondolná, hogy ez a nagyszerű darab már harmincöt éves...

Lorin Maazel

A Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara a Budapest Kongresszusi Központban lépett föl március 15-én este, Lorin Maazel vezetésével. Maazel nem először jár Budapesten, áll olyan együttes élén, olyan programban a karmesteri dobogón, amelynél kitűnt, hogy csekély művészi ambíció köti a dologhoz, inkább csak szeretne túl lenni az egészen. Ezúttal azonban teljes odaadással, a zenekarral tökéletes harmóniában, könnyed eleganciával dirigált. A műsor pedig meglehetősen súlyos volt, Brahms II. D-dúr szimfóniája hangzott el az első részben. Szünet után Ravel Spanyol rapszódiáját és Richard Strauss A rózsalovag című operájának koncertszvit változatát szólaltatták meg. Az ember ül a Zeneakadémián vagy az Operaházban és Strauss kompozíciókat hallgat - no, ez egész rendes előadás volt, mondja. Aztán átéli Strausst a bajorokkal és azt gondolja, hogy szóbeli vetélkedés helyett (ki jobb, ki érdemel több pénzt) a magyar zenekaroknak a perfekciót kellene megcélozni. Jó, a Bajor Rádió együttesnek költségvetése föltehetően többszöröse bármelyik hazai szimfonikus társulaténak. A hangzás ideális minőségéből pedig arra következtethetünk, hogy a hangszerállomány állapota szintén magasan meghaladja a magyar átlagot. Ám a szólamok egyneműsége, az intenzív játékmód hatalmas mennyiségű élőmunka befektetését feltételezi. Ez nem csupán pénz, hanem (nevezhetnénk így: európai) mentalitás kérdése.

Bogányi Gergely

A Moszkvai Kamarazenekar telt ház előtt játszott a Zeneakadémián március 16-án. Furcsa, de érdekesen szerkesztett programot hoztak a kitűnő orosz muzsikusok, Prokofjev Tovatűnő látomások című kompozíciójának kamarazenekari átiratát és Sosztakovics Kamaraszimfóniáját. A két szerzőről sok szó esik mostanában, mint olyan alkotókról, akiket a sztálinizmus lelkileg megnyomorított, morálian megingatott, de tönkre nem tett. Ahogy a zenei nevelést sem tudta elsilányítani az oktatás töretlenségét a Moszkvai kamarazenekar vonóskultúrája fényesen bizonyítja. Az est szólistája Bogányi Gegely volt, az együttes kézséges partnernek bizonyult Mozart B-dúr zongoraversenyében. Az első három nap után mérleget vonni korai lenne, de a 2003-as Budapesti Tavaszi Fesztivál startja kitűnő volt. 

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!