Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Csodák pedig vannak (Képhatás)
Beszélj hozzá!
Szerző: Albert Mária
2003. március 24. 10:28

A kortárs táncművészet talán legnagyobb alakjának, Pina Bausch-nak előadását látjuk, miután felmegy a súlyos, aranyrojtokkal díszített függöny. A közönségből két férfit választ ki a kamera, és szemünk. Az egyik a színpadon látottaktól meghatódva sírni kezd. Nézőtéri szomszédja azután egy kómában fekvő lány ápolójaként meséli betegének a történetet, miközben átnyújtja Pina Bausch dedikált fényképét. Benigno négy éve foglalkozik Aliciával, aki egy esős napon szenvedett autóbalesetet. Benigno előtte anyját ápolta, és lakásuk ablakából figyelte a szemközti házban táncórákat vevő Aliciát, akibe így, "távolról" és első látásra szeretett bele, "halálosan". Miután a lány eszméletlen állapotba kerül, jelentkezik, hogy ápolja őt, s éjjel-nappal együtt lehessen "kedvesével". Mosdatja, masszírozza, fésüli, forgatja, táplálja, levegőre ülteti, napoztatja, felolvas neki, életben tartja a látszólag élettelen testet, és mindenekelőtt - beszél hozzá. Mindent elmond a reagálásra képtelen, behunyt szemmel, mozdulatlanul fekvőnek.

A színházi nézőtéren "kezdődő" történet másik szálán pedig a "síró" férfi, egy időre különágazó sztoriját figyelhetjük. Marco Zuloaga, argentin származású újságíró fejébe veszi, hogy interjút készít a torreádornővel, akinek magánélete éppen válságban van, s amely szakítást a bulvársajtó már éppen eléggé kitárgyalt. Lydia és Marco egymásban szeretnek, s hónapok, évek múlva is együtt vannak, akkor is, amikor az egyik bika felökleli, és megtapossa a torreádornőt. Lydia kómába esik és ugyanabba a kórházba kerül, pár szobával arrébb, ahol Benigno ápolja Aliciát. Az életvidám, útirajzokat szerző újságíró nem tud mit kezdeni a megváltozott helyzettel, többé nem tudja élőlénynek tekinteni Lydiát. A két férfi összebarátkozik, Benigno szeretetteljes bumfordisággal biztatja újdonsült ismerősét, beszéljen szerelméhez.

Az élet misztikussága körül kering Almodóvar négy szereplője, mint a lámpafény körül köröző éjjeli lepke. Benigno akkor "születik" meg valójában, amikor az öntudatlan Aliciával "élhet", előtte anyját ápolta, s felnőtt férfiként pillanatokra érezte csupán (jól) magát, amikor az ablakból figyelte a táncoslányt. A világot járó Marco, nem tud megbirkózni az "élő", párbeszédes kapcsolatból monológgá váló kapcsolattal. A nők pedig katalizátorai a két férfi közötti barátságnak. Marco a racionális, Benigno az emocionális "töltet" ebben a négyszögben. Az ápoló fokozatosan merül el érzelmeiben, míg a Szív teljesen ki nem zárja az Észt: elhatározza, hogy feleségül veszi "szíve hölgyét", a négy éve kómában levő Aliciát. A képtelen ötletről Marco természetesen megpróbálja lebeszélni, ám úgy tűnik, sikertelenül. A lány terhes lesz, s nem lehet kétséges, hogy kitől.

Szexuális erőszakot romantikusabban és finomabban még nem ábrázoltak filmen. Egy fiktív némafilm betét, mint szürreális álom mutatja meg, "A zsugorodó szerető", hogyan teszi magáévá vágyának tárgyát, a kutató orvosnőt, aki arasznyivá varázsolta kedvesét. A pár centis férfi megmássza az érzékek csúcsait, miután "óriás" szerelme álomba szenderült, s lehúzva róla a csipketakarót, a lankás hegyként magasodó mellre kúszik, és teljes testével ráfeküdve öleli a pihegő domborulatokat, és a bimbókat. Majd a két kebel közötti völgyön át egészen a köztes hasítékig ereszkedik, hogy a bozóton keresztül teljes testével bebújjon a vágyott hasadékba.

Később döbbenünk rá, hogy a szellemes, ironikus és kedves álomszerű-mese közben bűntény történt, amely Benigno-t börtönbe juttatja, az öntudatlan Aliciát pedig "nem várt" anyai "örömökhöz". Amilyen természetességgel nézzük a zsugorodó szerető vágyainak csodálatos kiteljesedését, olyan természetességgel fejezi be Pedro Almodóvar is történetét - az Élet csodálatos históriáját.

Beszélj hozzá! - Hable con Ella (spanyol, 2002, feliratos - 116 perc)
Írta és rendezte: Pedro Almodóvar; fényképezte: Javier Agiurresarobe; zene: Alberto Iglesias; vágó: José Salcedo; díszlet- és látványtervező: Antxón Gómez; jelmeztervező: Sonia Grande; producer: Agustín Almodóvar; főszereplők: Javier Cámara (Benigno); Darío Grandetti (Marco Zuloaga); Leonor Watling (Alicia), Rosario Flores (Lydia), Geraldine Chalplin (Katerina Bilova).
Magyarországon forgalmazza a Budapest Film.

Díjak:
- BAFTA a legjobb nem angol nyelvű filmnek, 2003
- BAFTA a legjobb eredeti forgatókönyvnek, 2003: Pedro Almodóvar

- César alegjobb európai uniós filmnek, 2003
- Golden Globe a legjobb nem angol nyelvű filmnek, 2003

- A legjobb európai film díja, 2002
- A legjobb európai rendező díja, 2002: Pedro Almodóvar
- A legjobb európai forgatókönyvíró díja, 2002: Pedro Almodóvar
- A legjobb európai rendező közönségdíja, 2002: Pedro Almodóvar
- A legjobb európai színész közönségdíja, 2002: Javier Cámara

 
 
Jelenleg 9 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!