Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Mesés mesék filmen (Képhatás)
Jurij Norstein a Varga Filmklubban
Szerző: Albert Mária
2003. március 12. 14:00
Jurij Norstein

Jurij Norstein 1941-ben született Moszkvában. Autodidakta módon tanult festeni, majd a Szojuzmultfilmnél meghirdetett kurzuson kezdett el animációs filmmel foglalkozni. 1968-ban született meg első filmje. Az Október 25, az első nap című animációs munka, amely az orosz forradalommal foglalkozik, az orosz konstruktivista grafika hatását mutatja. Következő művét 1971-ben, Ivanov Vanóval közösen készítette. Azóta négy saját filmmel állt elő, ezek bemutatására kerül sor ma este.

Nem a művek mennyiségével föltűnő alkotó művész Norstein. Tökéletességre törekszik, és minthogy ez számára időigényes folyamat, nagyon sok gondja volt már a filmszakma mecénásaival. Munkatempójára jellemző, hogy Gogol Köpönyegének adaptációján most már több mint húsz éve dolgozik - és az 1981-ben elkezdett filmből eddig húsz perc készült el. Ma este jellegzetes Norstein alkotásokat láthat a közönség: lírai hangnem, melankólia, harmonikus letisztultság jellemzi őket. Az 1979-ben készült Mesék meséje 1984-ben megnyerte a Los Angeles-i filmfesztivál "minden idők legjobb animációs filmje" - díját.

A szabad asszociáció-sorozat két visszatérő dallamra épül, az egyik egy altatódal, a másik a 30-as évek népszerű orosz dala, a Csalóka napfény. Korábban, 1973-ban készült A róka és a nyúl című, orosz népmesék által ihletett mű - a filmkritikusok szerint chaplini felhangok is felfedezhetők a filmben. A népmesék megszemélyesített állatai térnek vissza az 1974-es A kócsag és a gém című lírai történetben, amely a szerelem és büszkeség viszonyát mutatja be. Az egy évvel később készült Süni a ködben misztikus mese a minket körülvevő világról. Jurij Norstein meséit érdemes megnézni: nemcsak az animáció-történet kiemelkedő alkotásai, más művészeti ágazatokra is nagy hatással voltak.

www.vargagroup.com

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!