Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Lydia lasztexben (Képhatás)
Malek Andrea a bécsi Raimund Theater színpadán
Szerző: Eszéki Erzsébet
2003. február 11. 14:19


Bécs városa ezidőtájt két nagy zenés színpadi előadás plakátjaival van tele: a Theater an der Wien-ben a Jekyll és Hyde, a Raimund Theaterben a Wake Up képviseli a Broadway hangulatát. Nekünk, magyaroknak az utóbbi azért is érdekes, mert egyik női főszerepét – váltott szereposztásban – Malek Andrea játssza-énekli. Jegyet szerezni nem könnyű, és nem is olcsó mulatság: az első sorokban ülők 95 eurót fizetnek, ugyanannyit, mint a Broadway, vagy a West End hasonló produkcióin.

A darab látványos, zenéje a hagyományos musical melódiáktól a rap-ig mindenféle stílust felvonultat, a nagyzenekar elementárisan szól, a táncosok profik. A férfi főszerepet az egyik szerző, Rainhard Fendrich játssza, szerzőtársa, Harold Faltermayer pedig többek között arról híres, hogy a hetvenes években ő írta Donna Summer részére a Hot Stuff című slágert (a dal német verziója egyébként a darab fináléja, Wake Up címmel).

A történet egy, a pályája leszálló ágában lévő popsztár és menedzsere konfliktusáról szól, melynek majdnem börtön lesz a vége. A kirúgott menedzser ugyanis bosszúból túladagol egy énekesi karrierre vágyó lányt, és egykori ügyfelére próbálja kenni a bűntényt. Malek – aki jó fél órával a darab kezdete után lép először színpadra – a sztár számító és kíméletlen nőjét játssza. Övé a darab talán legjobb száma: amikor fekete lasztex-szerelésben, mint könyörtelen domina, négy, láncra vert „börtönlakótól” körülvéve énekel saját érzéketlenségéről, felforrósodik a levegő. Tangó-duettje a szerző-főszereplővel szintén hálás színpadi pillanat.

Malek Andrea jónéhány évvel ezelőtt hosszabb időre eltűnt a színpadról. Mint mondja, úgy érezte, nem tud tovább lépni abból a szerepkörből, amit a hazai színpadokon elfoglalt. Megunta azt az imázst, amit képviselt – s amit a közönség megszeretett, elvárt tőle. Pályája kezdetén dolgozott Taub Jánossal az akkori Nemzeti Színház Elveszett paradicsom előadásában, Szikora János rendezésében pedig később a Varázsfuvola szereplője volt. Valójában ezt a két előadást tartja igazi szakmai tapasztalatszerzésnek, olyan iskolának, amelyre szüksége volt. Aztán hosszú ideig inkább azt kamatoztathatta csak, amit már tudott. Megunta, visszavonult feleségnek, családanyának.

Már Bécsben lakott, amikor két évvel ezelőtt újra színpadi szerepet vállalt: először a Madách Színház Chicagójának Roxie-ját, majd Ács János rendezésében a Mennyei híd női főszerepét játszotta Győrben. Szólórepertoárját is felfrissítette, s az új műsort tavaly karácsonykor a Kongresszusi Központban mutatta be, majd saját zenekarával soul és funky zenét énekelt budapesti klubokban. Közben Bécsben meghallgatásokra járt, ahol nem „A Malek Andrea”-ként nézett rá a válogató bizottság, egy jelentkező volt csupán a sok közül. Nem volt könnyű, de élvezte a kihívást. Mint mondja, életében először kellett igazán megdolgoznia azért, hogy érvényesüljön.

Sikerült, beválogatták a nagy felhajtással készülő Wake Up szereplői közé. Előbb kisebb szerepet játszott, majd néhány hónap után átvette a két női főszerep egyikét, Lydia figuráját. „Kíváncsi voltam, milyen lesz a munka – hiszen sok előadást néztem meg Londonban és New Yorkban, s mindig lenyűgözött az a profizmus, amellyel ezeket a látványos show-kat színpadra állították” - mondja. „De a próbák alapvetően nem különböztek attól, amit megszoktam. Persze sokkal több pénz volt a színpadképre, a fényekre, a zenekar elképesztően jól szólt…  Ám ami számomra a legfontosabb, hogy egészen másfajta karaktert játszom, más stílust énekelek, mint amit szoktam.” A legnagyobb nehézség az volt, hogy a főszerepet keveset próbálhatta, hiszen a bemutatóra az első szereposztás készült többet. Ő pedig – jobb híján - figyelt, s magában készült arra, mit csinál majd másként, mint kolléganője.

Hétfő kivételével minden este játszik, hol a nagyobb, hol a kisebb szerepet. Ez mindenképpen más, mint a hazai, repertoár-színházi gyakorlat. „Nyugaton, különösen ebben a műfajban, ez egyáltalán nem meglepő dolog. És bár mi nem vagyunk hozzászokva, egyelőre semmi problémát nem jelent a minden esti fellépés. Apróságokban, de estéről estére kitalálunk valamit, amivel változatossá tehetjük magunknak a darabot. A közönség természetesen nem veszi észre, de bizonyos jelenetekben pompásan el tudjuk egymást szórakoztatni egy-egy gesztussal, apró poénnal.” Természetesen ez inkább azokra az estékre érvényes, amikor a kisebb szerepet játssza, hiszen a főszerepben főként zárt jelenetekben van a színpadon, ahol minden szem rá szegeződik, nincs tehát mód „kikacsintani” a partnerekre a szerep határain kívül.

Ami pedig a jövőt illeti, Malek Andreát már jól ismerik a bécsi színházi ügynökségek, szerepválogatók, tehát komoly esélye van annak, hogy a Wake Up befejezése után újabb ottani produkcióban is színpadra lép. „Válogatásokra járni egyáltalán nem megalázó dolog. Tulajdonképpen ismerősökkel találkozik ott az ember, akik nagyjából tudják, ki mihez ért, mit tud eljátszani, elénekelni. Szakmailag pedig jó tréning, hiszen az ember ilyenkor alaposan felkészül egy-egy dalból, vagy akár több különféle számból, és megpróbálja a maximumot nyújtani. Ilyenkor többet járok hangképzésre is – hiszen a minden esti fellépések jól kondícióban tartják a hangomat és a fizikumomat. De a szerződésem szerint még jó ideig a Wake Up szereplője leszek, a jövőt majd meglátjuk aztán.”

http://www.wake-up.at

http://www.malekandrea.hu

(Megjelent az Artiturában)

 
 
Jelenleg 9 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!