Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Lé(nye)gtelen sóhajtások (Képhatás)
Heti filmbemutató: Az órák
Szerző: Albert Mária
2003. március 24. 10:25

Nicole Kidman Virginia Woolfként

Sokat ígérően indít a film, a spirális, párhuzamos történetvezetéssel és szerkesztéssel, ahogy a három nő sorsfordulatot hozó napjának, napjainak benső, azonos vonásokkal bíró gyötrődéseit mutatja be. Az egymásba fonódó cselekményvonalak hivatkozási alapja, és iskolapéldája, a filmnyelvet megújító amerikai rendező, David Wark Griffith 1916-os némafilmje, a Türelmetlenség.

Izgalmasan, érdekfeszítően, "filmszerűen" a fényművészethez méltón korokat és földrészeken átívelve vázolja fel kezdetben a rejtélyeket a filmkészítő, hogyan is kapcsolódik egymáshoz az angliai Richmond-ban 1923-ban a Mrs. Dalloway című (első) nagyregényét író Virgina Woolf, az ötvenes évek elején Los Angeles-ben a könyvet olvasó háziasszony, Laura Brown, és a "napjaink" New Yorkjában élő Clarissa Vaughan, a mű hősnőjének modern tükörképe, aki szerelmének, a haldokló, AIDS-es költőnek, Richardnak szervez partit, irodalmi díját ünneplendő.

Meryl Streep (Clarissa Vaughan)

A baj, hogy a tíz perces felvázolás után, és a tényen túlesvén, hogy Nicole Kidman alakja madárszerű, ahogy Virgina Woolfról is írták, az elkövetkező filmnyi idő, mintegy másfél óra számomra gyötrő unalmát csak fokozza, hogy a három angolkórosnak tűnő, sápadt színésznő hatalmas levegővételekkel kezdi, és óriási sóhajtások közepette faragja közhelyes mondatait, szenvedésük látványos és hangos bizonyítékaként. Nicole Kidman alakja, jelmeze és összehúzott szemöldöke, (orrcsontkinövése) szigorú, merev, töprengő alkati és arci alaphelyzete megfelelő zártságú, hogy elhiggyük, a zseni és a bolond mentális állapota egyszerre van egymáshoz "oly`távol és közel". Ám, mikor mindezen túl akar lépni, és eljátszani a cselekedetet, az alkotót, amint írás közben hihetetlen magvasan gondolkodik művén, iskolásan okoskodó lesz, ami gyengíti az egyébként eltalált idegállapot megjelenítését.

Julianne Moore (Laura Brown)

A film utolsó negyedórájában ismét felgyorsulnak az események, és örvényszerűen fedik fel az első tíz percben vázolt kapcsolatrendszert. Mindvégig erősíti az összességében dagályos és nehézkes mozgóképet viszont az áradva hömpölygő zene, amely a vágással és a dramaturgiai szerkesztéssel átfogja és továbblendíti a kilencven percig önmaga körül keringő, saját örvényébe fulladni látszó, ám a végére feltámadó, újra filmmé váló, kiváló díszletezésű és kiállítású alkotást.

Az órák - The Hours (amerikai, feliratos, 2002 - 114 perc)
Rendezte: Stephen Daldry; a forgatókönyvet Michael Cunningham Az órák című regénye alapján, Virginia Woolf műveinek felhasználásával David Hare írta; operatőr: Seamus McGarvey; zeneszerző: Philip Glass; producer: Robert Fox és Scott Rudin; vágó: Peter Boyle; látványtervező: Maria Djurkovic; jelmeztervező: Ann Roth; főbb szereplők: Nicole Kidman (Virgina Woolf), Meryl Streep (Clarissa Vaughan), Julianne Moore (Laura Brown), Ed Harris (Richard), Toni Collette (Kitty), Claire Danes (Julia), Jeff Daniels (Louis), Stephen Dillane (Leonard Woolf), Miranda Richardson (Vanessa Bell), John C. Reilly (Dan Brown), Allison Janney (Sally), Linda Bassett (Nelly).
Magyarországon forgalmazza a UIP-Duna Film.

Oscar-díjra jelölt kilenc kategóriában, 2003-ban: Stephen Daldry - legjobb rendező, Nicole Kidman - legjobb színésznő, Julianne Moore - legjobb epizódszínésznő, Ed Harris - legjobb epizódszínész, David Hare - legjobb forgatókönyvíróPeter Boyle - legjobb vágó, Philip Glass - legjobb (eredeti) zeneszerző, , Ann Roth - legjobb jelmeztervező, Soctt Rudin és Robert Fox - legjobb kép

Az órák díjai:
- 2 BAFTA (Brit Filmakadémia Díja), 2003: Nicole Kidman - a legjobb színésznő, Philip Glass - Anthony Asquith-díj a legjobb zeneszerzőnek
- 2 Golden Globe, 2003: a legjobb drámai film, Nicole Kidman - a legjobb drámai színésznő
- Ezüst Medve a Berlinalén, 2003: Meryl Streep, Nicole Kidman, Julianne Moore - a legjobb színésznők;
- a Berliner Morgenpost olvasói díja, Berlinale, 2003: Stephen Daldry;

A film honlapja: www.thehoursmovie.com

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!