Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Korszakjelzők képekben (Képhatás)
Törvénytelen avantgárd - a balatonboglári kápolnaműterem emlék-könyve
Szerző: Albert Mária
2003. március 20. 14:05

"Az utolsó elalvás mögött/ fekvő képekben korszakjelzők tűnnek elő" - hangzott el 1973 nyarán Algol László performanszán, néhány nappal azután, hogy hatósági úton bezárták a balatonboglári kápolnaműtermet. Valóban a hazai művészettörténet egyik mérföldköve volt ez az 1970 és 1973 között működő kolónia - a művészeti gondolkodásmód változásának ékes bizonyítéka.

Galántai György képzőművész 1966-ban talált rá az elhagyatott kápolnára. Nemsokára bérleti szerződést kötött a kápolna művészeti célú felhasználására az egyházi hatóságokkal. 1970-ben, a felújítások után, a helyszín már alkalmassá vált arra, hogy alternatív művészeti intézményként otthont adjon nyaranta a rendezvényekkel egybekötött Kápolna Tárlatoknak. Négy éven át számos hazai és néhány nemzetközi kiállítás, koncert, irodalmi és színházi előadás, filmvetítés, művészeti akció volt a temetődombon álló épületben. A hatóságok azonban nem tűrhették szó nélkül a hivatalos fórumok által el nem ismert fiatal avantgárd művészek "felforgató tevékenységét". Számos támadás érte az "intézményt", Galántai tehát 1972-től magánműteremként működtette tovább. A kápolna így még két nyáron keresztül az időközben egyre inkább a koncept, performansz, akcionizmus, stb. irányába tájolódó képzőművészet kiállítóhelyeként funkcionált.

1974-ben bekövetkezetett az "államosítás", a műterem a hivatalos művészet céljait szolgálta ezután. A balatonboglári események, a betiltás után, először 1990-ben kaptak nyilvánosságot.
"A pártnak irodalompolitikája volt, képzőművészetpolitikája nem" - idézi a történtek jelentőségét felmérő Sasvári Edit. A kötet - többek között - ezt a hatósági káoszt is bemutatja. Nem a Bogláron készült művek, kiállítások, események művészeti értékelésével foglalkozik, nem művészettörténeti kézikönyv, hanem kordokumentum, egy kultúrpolitikai jelenség feltárása. Sasvári Edit alapos tanulmánya körülbelül egy évtized, a 60-as évek közepétől a 70-es évek derekáig tartó korszak társadalmi körképét tárja az olvasó elé.


Két szemlélet ütközik meg, a változtatni akaró fiatal avantgárd művészek nézetei szembesülnek az állami szervek hivatalos álláspontjával. Galántai György, a szervező és résztvevő leírása a szemtanú precizitásával közelíti meg a Boglár-projektet, ezt egészíti ki a kronologikus sorrendet követő Eseménytörténet-fejezet, amely az 1966 és 1974 közötti történéseket rögzíti. A most először publikált több száz fotó, a művészeti rendezvények eredeti szöveges dokumentumai bizonyíték erejű források. Különleges találkozásokra döbbenünk rá - gyakorlatilag a kor minden kísérletező művésze megfordult a temetődombon álló épületben. A résztvevőkkel 1998-ban, majd huszonöt évvel a kápolna bezárása után készített interjúk, visszaemlékezések tanúskodnak a boglári "intézmény" korabeli jelentőségéről és a művészeti élet későbbi fejlődésére gyakorolt hatásáról.

A dokumentum-köteg, Galántai György a hivatalokkal és művészekkel folytatott levelezéséből, jegyzőkönyvekből, állambiztonsági aktákból, jól illusztrálja a hatóságok alternatív művészethez viszonyulását, és az egész éra művészetpolitikai hátterére rálátást ad. A Törvénytelen avantgárd fontos mű. Nemcsak egy korszak kultúrtörténetét világítja meg, hanem a különböző esztétikai, elméleti és személyes ellentéteket leküzdő fiatal művészek összefogásának és hatalommal való szembeszegülésének négy éven át tartó ritka pillanatát dokumentálja.

Törvénytelen avantgárd
Galántai György balatonboglári kápolnaműterme 1970-1973
Szerkesztette Klaniczay Júlia és Sasvári Edit
Artpool-Balassi, 2003

www.artpool.hu/boglar

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!