Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
A vendégcsábító kultúra (Képhatás)
Megállapodás a kulturális turizmus közös fejlesztéséről
Szerző: Eszéki Erzsébet
2003. március 22. 11:19

Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere nemcsak a tárca vezetőjeként, hanem íróként is állította: őszintén örül minden alkalommal, ha a gazdasági szféra és a kultúra találkozik. Ez utóbbinak ugyanis óriási szüksége van a különféle forrásokból származó támogatásokra. A turizmus tulajdonképpen a gazdasági szférához tartozik, amely fölismerte, hogy létezik kulturális turizmus.

Kiss Péter kancelláriaminiszter a mostani megállopodás az anyagi háttérről elárulta: 2,36 milliárd forintos programot indítanak együtt az útjára, ebből a mai aláírás 410 millió forintra vonatkozik. Kiss Péter is határozottan állította: a kultúra komoly vonzerő, és rengeteget segíthet a turizmusnak. Márpedig ha így van, akkor a kettő összekapcsolása, összehangolása még tovább erősíti egymást. 

Görgey Gábor példaként említette erre: a magyART névre keresztelt franciaországi magyar kulturális évad után körülbelül 10 százalékkal nőtt a hazánkba utazók száma. Reméljük, hasonló tapasztalatokról számolhatunk majd be a novemberben induló angliai magyar kulturális évadról is, amely egy éven át tart. A rendkívül sűrű és gazdag angliai programsorozatra a magyar kormány körülbelül 400 milllió forintot fordít.

A most aláírt együttműködés keretében az első pályázatok március 31-én jelennek meg, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Miniszterelnöki Hivatal honlapján egyaránt olvashatók lesznek. Az első pályázat célja, hogy fejlessze a múzeumok látogatóbarát tevékenységét, erre összesen 220 millió forint áll rendelkezsére. Itt nemcsak a programkínálat, a kreatív és interaktív foglalko6zások bővítésére, a múzeumi szolgáltatások fejlesztésére lehet pályázni, hanem például múzeumi marketing célokra is.

A második pályázat a tematikus kulturális útvonalakat kívánja fejleszteni, erre a programra 80 millió forint áll rendelkezésre. A pályázat célja, hogy különböző európai, illetva magyar kulturális örökséghez kapcsolódó helyszínek látványosságait, kulturális programjait egy-egy tematikus turisztikai "programcsomaggá" alakítsák, s ezzel növeljék a különálló értékek együttes vonzerejét.

A Magyar Turisztikai Rt. közreműködésével - közbeszerzési eljárás keretében - is finanszíroz fejlesztéseket a két tárca, ezek a következők: információs táblarendszer kialakítása (40 millió forint), műemlékek információs tábláinak elhelyezése (70 millió), műemlékek díszkivilágításának kialakítása (60 millió), kastélyok, várak turisztikai hasznosítása pályázat útján (300 millió), országos, illetve nemzetközi hatókörű turisztikai rendezvények támogatása pályázat útján (az idén 700 millió, jövőre és 2005-ben 200 millió forint), nagyszabású kulturális fesztiválok (például a Budapesti Tavaszi Fesztivál, vagy a novemberben induló angliai magyar évad (összesen 700 millió).

Hadd tegyük hozzá: az éppen most zajló Budapesti Tavaszi Fesztivál jól példázza, milyen komoly vonzerőt jelenthet a külföldi turisták számára a kultúra. A fesztivált eleve a magyar turisztikai szakma kezdeményezte, ennek köszönhetően rendezték meg első alkalommal 1981-ben. A támogatók és partnerek között azóta is ott találjuk a Magyar Turizmus Rt.-t, a Budapesti Turisztikai Hivatalt, a fővárosi közgyűlés turisztikai bizottságát és kulturális bizottságát. Nem véletlenül: a fesztivált szervező Budapesti Fesztiválközpont Kht. felméréseiből egyértelműen kiderült már, hogy a valóban neves külföldi vendégeket, olykor igazi világsztárokat felvonultató fesztivál vonzó a turisták számára. A fesztiválvendégek negyede-harmada ugyanis külföldről érkezik, s többségük visszatérő vendég. Egy másik felmérésből az is kiderült: azok a turisták, akik nem éppen tengerparti heverészésre vágynak, az uticél kiválasztásánál az első három szempont között szerepel, hogy legyen az adott helyen vonzó kulturális-művészeti esemény, érdekes kiállítás, koncert.

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!