Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  10  11  12  13  14   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Elérhetetlen vágyak, megérthetetlen valóság
Grecsó Krisztián: Pletykaanyu
Szerzõ: Albert Mária
2003. január 14. 14:06

Kevés olyan irodalmi mű látott az utóbbi években napvilágot, mely sokáig beszédtémaként, visszatérő motívumként a szépírói berkekbe beférkőzhetett volna. Olyan meg pláne kevés, amelyet az olvasók is heves reagálásokkal követtek, ki dicsérően, ki szidalmazólag.

bővebben >
 


Zenei dobbantó a láthatáron
Lehetőség a legtehetségesebb fiatal zongoristáknak
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2003. január 14. 14:04


A Magyar Rádió Rt. Bartók Főszerkesztősége 2003. október 10-e és 18-a között rendezi meg országos zongorista tehetségkutató versenyét a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Nemzeti Kulturális Alapprogram Zenei Kollégiuma támogatásával.

bővebben >
 


Ősbemutató a cápák órájában
A Budapesti Fesztiválzenekar turnéjáról tudósít a zeneigazgató
Szerzõ: Albert Mária
2003. január 14. 13:54

Fort Lauderdale

Január elején az Egyesült Államokba utazott turnéra a Budapesti Fesztiválzenekar. Minthogy a zeneigazgató Fischer Iván az utazásokra nemcsak karmesteri pálcáját, hanem a laptopját is magával szokta vinni, arra kértük, hogy az Papirusz olvasóinak küldjön egy-egy exkluzív - és rendhagyó - beszámolót az útról, a koncertekről, ma a turné következő állomásáról.

bővebben >
 


Szerepcsere
Téves tévés szereptévesztés
Szerzõ: I-Web.hu
2003. január 14. 11:49

Színészeink épphogy össze nem törik magukat abbéli igyekezetükben, hogy képernyőre kerüljenek. Ám Alföldi Róbert az Esti Showder szilveszteri, tehát meglehetősen nézett epizódjában bejelentette, hogy abbahagyja a tévés műsorvezetést. Fábrysanyi kérdésére még meg is erősítette: nem félbe-, hanem abbahagyja. Mondta még, hogy elég volt, és a csúcson kell kiszállni. Megszívlelendő tanács azoknak is, akik épp most szállnak - be.

bővebben >
 


Rajongói Szem
Egy hosszú gondolat a Két Toronyról
Szerzõ: I-Web.hu
2003. január 14. 11:41

Létezik egy érzékeny műszer a mi erősen jóra és rosszra polarizált világunkban. Olyan műszer, amely roppant érzékenyen reagál, és amelynek kivezetésein pontosan mérhető eredményességi vagy eredménytelenségi értékmutató jel generálódik. A műszert rajongói szemnek hívják, és vannak bizonyos filmes vállalkozások, amelyek - jobbára okkal - rettegik a nevét. Így lehetett vele Peter Jackson rendező is, hiszen jól látható görcsös igyekezettel úgy próbálta alakítani filmje kampányát, hogy abban egyértelmű utalások hangozzanak el a megfilmesített Tolkien mese közepének hiányosságaira vonatkozóan.

bővebben >
 


Versek és festmények harmóniája
Újdonságok a Glória és a Jószöveg Műhely Kiadótól
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. január 13. 15:26


Mostanában minden napra több könyvbemutató is jut, hiszen a kiadók ilyenkor ismertetik ajándéknak szánt újdonságaikat. Ezek között örvendetesen sok szép kiadvány. A Jószöveg Műhely kiadónál megjelenő kötetek szinte mind rendkívül szépek. Gyönyörű festményekkel és fantasztikus fotókkal illusztrált könnyvekkel lephetjük meg szeretteinket karácsonykor.

bővebben >
 


Arrivederci Roma
A Carmina Buránával búcsúzik a magyar évad
Szerzõ: I-Web.hu
2003. január 13. 14:51

Ma este a Szegedi Kortárs Balett a Teatro Valléban Orff Carmina Buránájának koreografált változatát adja elő. Ezután a Római Magyar Akadémia történelmi termei a bálozók számára nyílnak meg. Ezzel hivatalosan is lezárul az itáliai magyar kulturális évad. 2002 júniusától decemberéig tartott a Hungarofest rendezvénysorozata. A röpke fél év alatt hazánk irodalmával, zenéjével, történelmével és kultúrájával ismerkedhettek meg az érdeklődők. A találkozóról természetesen világhírű italunk, a tokaji bor sem hiányozhatott.

bővebben >
 


Milles varázsos kertje
Az Isten tenyerén Stockholmban
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2003. január 13. 13:39

A stockholmi Lidingö szigetén található Millesgarden önmagában is ragyogó műalkotás, amely teraszok, szökőkutak, lépcsősorok és sajátosan légies, dinamikus szobrok együttese. Ehhez jön a gazdag növényzet, valamint a kilátás a tágas tengerre - könnyű elképzelni, milyen jó hangulatban alkothatott itt a neves svéd szobrász, Carl Milles.

 

bővebben >
 


Liszt, Wagner és az alligátorok
A Budapesti Fesztiválzenekar turnéjáról tudósít a zeneigazgató
Szerzõ: Albert Mária
2003. január 13. 12:25

Fischer Iván

A múlt héten az Egyesül Államokba utazott turnéra a Budapesti Fesztiválzenekar. Minthogy a zeneigazgató, Fischer Iván az utazásokra nemcsak karmesteri pálcáját, hanem a laptopját is magával szokta vinni, arra kértük, hogy az Papirusz olvasóinak küldjön egy-egy exkluzív - rendhagyó - beszámolót az útról, a koncertekről - ezúttal a megérkezésről, az első fellépésről

bővebben >
 


Az év tényfeltáró újságírója
Haszán Zoltán kapta a Gőbölyös Soma díjat
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. január 13. 10:24

A tragikus hirtelenséggel, 36 éves korában elhunyt fiatal oknyomozó újságíró, Gőbölyös Soma emlékére alapított díjat a Gőbölyös József „Soma” Alapítvány. Az egymillió forinttal járó elismerést azok a 37 éven aluli tollforgatók kaphatják, akik tényfeltáró írásukkal társadalmi, gazdasági visszásságokra derítenek fényt.

bővebben >
 


Napóleon visszavág
Európai minisorozat az RTL Klub műsorán
Szerzõ: I-Web.hu
2003. január 10. 12:40

Magyar színészek is láthatók a 260 millió frank (mintegy tízmilliárd forint) költségvetésű televíziós szuperprodukcióban. Ráadásul a négyrészes sorozat számos jelenetét forgatták Magyarországon.

bővebben >
 


2002 TOP 5 / CD
Az elmúlt év legjobb klasszikus és dzsesszfelvételei
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2003. január 10. 11:56

Az Papirusz szerint a legjobb lemezek között azokat érdemes említeni, amelyek felfedeznek, és a hallgatóság elé tárnak valami meglepő újdonságot. Napjaink zenei repertoárja egyesek szerint a kiapadás jeleit mutatja – anélkül, hogy ezt a nézetet kommentálnánk, őszintén ajánljuk azokat a lemezeket, amelyekben különleges szerepet kap az egyéni invenció.

bővebben >
 


Láthatatlan film
Fritz Lang: Metropolis
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. január 10. 11:47

A Metropolis a filmtörténet egyik klasszikusa, a tudományos-fantasztikus filmek őse, a monumentális film újraélesztésének kísérlete, amely a némafilm korszakban költségeivel megrengette Európa egyik legnagyobb filmgyárát, a német UFA-t. Pedig 1927. január 10-i bemutatója után csak pár hónapig volt látható.

bővebben >
 


Hat milliárd potenciális fotóalany
World Press Photo 2001 a Néprajzi Múzeumban
Szerzõ: I-Web.hu
2003. január 10. 11:07

Erik Refner fődíjas fotója

Több tízezer benevezett fotóból most a paravánokon a tavalyi év nemzetközi sajtófotó termésének legjobbjai láthatók a november 17-ig nyitva tartó World Press Photo kiállításon. Hosszú évek óta először magyar díjazott is van.

bővebben >
 


Koraszülött hősök
A Szegedi Kortárs Balett új műsora
Szerzõ: Albert Mária
2003. január 9. 16:26

Jelenet Juronics Bolerójából

A népszerű muzsika barátja és ellensége is a koreográfusnak. Segít, mert a néző könnyen talál fogódzót az alkotó mondandójához, és akadályoz, mert a hagyomány meg néha túl erős képzeteket kapcsol a zenéhez. Juronics Tamás, a Szegedi Kortárs Balett művészeti vezetője mégis két nagyon ismert művet választott friss koreográfiai estjéhez.

bővebben >
 


2002 TOP 5 / színház
A tavalyi év öt legjobb színházi előadása
Szerzõ: Albert Mária
2003. január 9. 13:12

A különféle "beszólásoktól" korántsem mentes 2002. esztendőt túlélték a magyar színpadok. A Nemzeti Színház körüli botrányok, a politikai csaták kereszttüzében működő társulatok, a kereskedelmi televíziós valóságshow-k "tömegpunnyasztó" hatása ellenére jó évnek tekinthető a tavalyi. Persze, akadt néhány többé vagy kevésbé nyilvánvaló bukás, hatásvadász, öncélú magamutogatás, unalmas, elcsépelt és nehezen végigülhető, főként összecsapott produkció, de a helyzet mégsem kilátástalan.

bővebben >
 


Nincs megállás
A Győri Balett 2003. évi programja
Szerzõ: I-Web.hu
2003. január 9. 11:55

Költöző madarak
/1998/
A társulat tagjai biztosan nem okoztak nagy fejtörést hozzátartozóiknak, hogy mit látnának szívesen a fa alatt karácsonykor. Leghasznosabb és legjobb ajándéknak kétségkívül egy 2003-as határidőnapló szolgálhatott, hiszen ember legyen a talpán (és a balettcipőjében), aki képes megjegyezni, hányszor is lépnek majd föl a művészek 2003-ban.

bővebben >
 


Néma kiáltás
Tolsztoj legendája a Vígszínházban
Szerzõ: Albert Mária
2003. január 9. 11:52


Hatalmas szénaboglyát terítenek szét a színészek a rivalda előtt. A hátul még egyetlen nagy kupacból előszálazódik a padozat, éppúgy, mint a színészek meséje alapján egy kezdőmondatból egy ló története. Lev Tolsztoj Holsztomer című elbeszélése egy öreg, kiherélt ló (Foltos) élettörténetének állít emléket. A műből Mark Rozovszkij írt színművet, hozzá Szergej Vetkin szerzett zenét. A végeredmény már nem csupán a Foltos élettörténetéről szóló darab. Az előadás január 11-én este látható a Vígszínházban.

bővebben >
 


Ünnepi hangulat vámpíroknak?
Botrányos karácsonyi plakátkampány
Szerzõ: H. Magyar Kornél
2003. január 9. 11:39

Életerő. Robbanékonyság. Gyorsaság. Magabiztosság. Győzelem. Életöröm. HÚSEVŐK. A karácsony előtti héten vérvörös kültéri plakátokon fehér betűkkel jelent meg és a mai napig látható ez a hosszú és meghökkentő szlogen. Színházi bemutató; esetleg új magyar film – gondoltam először, ám a rögvaló ezúttal is túllicitál minden avantgárd virtuson: Minőségi termékek a Vágóállat- és Hús Terméktanács tagjaitól – olvasható a plakát alján. Nem csalás, nem ámítás – és a jelek szerint nem is szégyen: húsevésre buzdítanak minket így, a szeretet ünnepe környékén.

bővebben >
 


2002 TOP 5 / mozi
A tavalyi év öt legjobb filmje
Szerzõ: Sulyok Máté
2003. január 9. 11:14


A tavaly Magyarországon bemutatott filmek közül az Papirusz az európai alkotásokat tartja említésre méltónak. Persze minden válogatás szubjektív, így maradt ki a Gyűrűk Ura – A Gyűrű Szövetsége, a 8 nő vagy a Traffic, illetve az ugyan még karácsonykor bemutatott, de 2003-as kifutásra számító Beszélj hozzá! Pedig - kis és jóindulatú csalással - még a keretszámot is bővíteni próbálta a szemléző...

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   ...  10  11  12  13  14   ...  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Összesen 922 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!