Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Milles varázsos kertje (Archívum)
Az Isten tenyerén Stockholmban
Szerző: Eszéki Erzsébet
2003. január 13. 13:39
Lidingö szigete csak látszólag van messze. De ha már eljut valaki Stockholmba, ne rettenjen vissza attól, amit a térkép mutat. A központból ugyanis egyetlen metróvonallal, majd egy magas, hosszú hídon (nem véletlen, hogy nem lehet gyalog átmenni rajta!) át autóbusszal egyetlen megálló, s ott is vagyunk a szigeten. Megéri! Ez az egyik leglátogatottabb érdekesség a svéd fővárosban: itt találhatók Carl Milles legfontosabb szobrai, valamint a neves szobrász gyűjteményéből értékes antik görög és római, a középkorból meg a reneszánsz idejéből származó műtárgyai. Ráadásul Carl Milles műtermét nemrég helyreállították, így a látogatók most átfogó képet kaphatnak a sokoldalú művész életéről. Szintén újdonság, hogy Milles felesége, Olga Milles festőnő művei és a szobrász testvére, Ruth képei is megtekinthetők a hatalmas területen fekvő múzeumban. A sokteraszos, gondosan megtervezett kert is önálló alkotás, amit Emma Lundberg művésznő inspirált (ő a svéd kertépítészet előfutára és Carl Milles kortársa volt).

Dobó László
felvételei

Ezen a gyönyörű hegyoldalon már az első látvány magával ragadó, hiszen a pontos dramaturgia szerint elhelyezett szobrok többsége magas oszlop tetején áll. Illetve azon is egy keskeny fémcsíkon, s mivel mindegyik szobor mozgást érzékeltet, némelyiknél olyan érzésünk támad, hogy mindjárt elszáll. Milles mesterien tudta visszaadni a mozdulatokat és a légiességet, noha akadnak robusztusabb alkotásai is.

Nézzük a "repülő" szobrokat, s rájövünk: ott állunk már percek óta, gyönyörködünk és töprengünk. Mert ott van például az egyik, az Isten tenyerén. Meztelen fiút látunk, aki igazán elégedett lehetne, hiszen Isten tenyerén áll. De ő mégis perel vele. Egy másik alkotás olyan, mintha egy magas fémboltívnek csak az egyik fele lenne meg, a tetején álló férfi éppen eléri a csillagokat, egy másik férfi a félboltív aljánál lesi őt: bár neki szárnya van, mégis ő áll lent, így nem csoda, hogy az arcán fölfedezhető némi ámulat és vágyakozás is, amint felnéz a csillagokat "szedő" férfire. De nyugalom is tükröződik az arcán, mintha azt érezné: lám, a másik már elérte a csillagokat, ő már "rendben van".

Carl Milles 1906-ban vásárolta meg Lidingö szigetén a telket, s két évvel később felépítette itt a hatalmas, hangulatos lakóházát és műtermét. Itt lakott Carl és felesége, Olga egészen 1931-ig. 1936-ban a svéd népnek adományozta a kertet, ekkor alapítványt hoztak létre - amelyben benne van a svéd állam és Lidingö kerülete is -, s már a harmincas évek végén látogathatóvá tették a parkot. Carl Milles itt halt meg 1955-ben. Bár a főbb művei megtalálhatók itt, számos szobra áll még Stockholmban és más svéd városban, valamint Európában. Ez a kert viszont a maga teljességében páratlan, a szobrok eredetisége, dinamikája, a rendkívül szép mozdulatok a pompásan elrendezett kertben különleges összhatást nyújtanak.   Néhány tény Carl Millesről: 1873. június 23-án született, édesapja, Emil ("Mille") Andersson hivatalnok volt, de egy római látogatás idején művészeti tanulmányokat folytatott, így nem csoda, hogy Carl Milles két testvére, Ruth Milles (1873-1941) szobrász lett, a féltestvére, Evert Milles (1885-1960) szobrász. Carl 1897-ben Párizsba utazik, majd ott marad néhány évig, kisebb szobrokat készít, amelyeket általában sikerül is eladnia. Anatómiai tanulmányokat folytat, s erős hatással van rá Auguste Rodin.
1899-ben mutatkozik be első alkalommal a Párizsi Szalonban, 1900-ban ezüstérmet kap a párizsi világkiállításon. Egy évvel később Münchenbe látogat, majd két esztendő elteltével Hollandiába és Belgiumba utazik, 1904-ben visszatér Münchenbe, s ott tanul.
1905-ben feleségül veszi az osztrák portréfestőnőt, Olga Grannert, akivel még Párizsban ismerkedtek meg. 1906-ban visszatér Svédországba, két évvel később elkezdi felépíteni Lidingön a házát és a műtermét. Sikerei vannak, új megrendeléseket kap, s általában gránittal dolgozik.
1920-tól 1931-ig professzor a stockholmi művészeti főiskolán, közben hatalmas megrendeléseket kap különböző svéd városoktól. 1927-ben a Londoni Tate Galériában is kiállít, majd Lübeckben, Hamburgban, s 1929-ben először látogat a tengerentúlra. 1931-től 1951-ig Detroitban tanít a művészeti akadémián, több fontos felkérést kap szobrokra, szökőkutakra, kiállításokra. Közben nyaranta a Millesgardenben él és alkot. 
1951-ben tér vissza Európába, a teleket Rómában tölti, a nyarakat a Millesgardenben, ekkor építi az alsó, nagy teraszt, s ekkor készül több jelentős műve, például az Isten tenyerén, A férfi és a Pegazus. Otthonában, a Millesgardenben hal meg 1955. szeptember 19-én.

Kapcsolódó cikkeink:
Stockholm, a szépség városa
A fenséges Vasa

www.millesgarden.se
www.hemsidor.torget.se
www.stockholmsmuseer.com

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!