Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Rajongói Szem (Archívum)
Egy hosszú gondolat a Két Toronyról
Szerző: I-Web.hu
2003. január 14. 11:41


A Gyűrűk Ura filmtrilógia második epizódja ugyanis nem pontosan a könyv történetvezetését követi, néhány tekintetben elnagyol, máshol kihagy vagy változtat az eredeti alkotáson. Ez nem lenne azonban égbekiáltóan nagy baj. Könyv és film egymással teljesen passzos sohasem lesz: tollal van írva az egyik, fénnyel a másik, és mindkettőnek a maga közegében kell helytállnia. A Rajongói Szemnek nevezett érzékeny műszer ezt rövid háborgás után belátja.

Peter Jackson nem ott követett el baklövést, hogy néhol előnytelen (ámde hangsúlyozottan szükségszerű) kurtításokkal élt a celluloidra vitel közben, hanem ott, hogy a trilógia második részében elvesztette azt a kontrollt, amely az első rész alaphangulatát adta. A rendező kapkodott. Míves gondossággal egységesített hangulati elemeit, a képek színezését, hátborzongatóan kidolgozott meseszerűségét, a hatalmas, érintetlen terek megfoghatóságát, összességében a lélegzetelállító és megkapó látványvilágot a film első harmadában meggyötörte.

A Rajongó Szeme (amely nem feltétlenül a Tolkien könyvből építkezik, az is lehet, hogy az első film hatására kezdett működni) nyugtalanná válik. Úgy érezheti, valami cserbenhagyás kezdődik, valami George Lucas féle félreharapás vagy mellényúlás. Meghaladta volna a magát is rajongónak valló Jackson erejét az, hogy több helyszínen kell követni mostantól az eseményeket? Hogy szereplőit nem egy plánban összefogva kell kalandra hívni? Mi veszhetett el az első rész készrevágása óta? Odafigyelés, idő? Bosszantó dolgok ezek.

Ezen felül persze a Két Torony messzemenően élvezetes és ajánlható alkotás. A csatajelenetek, amelyekből bőven kijut a közel három órában, nagyon testközeliek, a poénok, amelyek jó helyen vannak elengedve, még ha olykor sekélyesek is, de ülnek és lazítanak, a digitális trükkök szinte észrevehetetlenek és hibátlanok, az ezernyi statiszta munkája nagyon meghálálja magát, a monumentalitás és a mese illata átható.

Csak a meder alja, amelyben ez a hatalmas, vászonra vitt képfolyam hömpölyög, kavicsos-sziklás néhol. Így a benne-vele úszó néző-rajongó sem lazulhat el benne teljesen. Érzékeny szeme a zátonyokat kutatja.

http://www.agyurukura.com/

 
 
Jelenleg 2 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!