Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Arrivederci Roma (Archívum)
A Carmina Buránával búcsúzik a magyar évad
Szerző: I-Web.hu
2003. január 13. 14:51


Időn kívüli sziget Róma központjában - ezt a hangulatot árasztotta 2002. november 16-tól december 18-ig a római Antico Caffe Gréco Vörös terme, ahol a különböző magyar kulturális intézmények (a Római Magyar Akadémia, a Kulturális Javak és Tevékenységek Minisztériuma, valamint az Oktatási Minisztérium, a Magyar Köztársaság Nagykövetsége) képviselőinek jelenlétében került sor a Tollhegyen - Magyar irodalmi szalon az Antico Caffe Grécóban című rendezvénysorozatra. 

A római caffé néhány napra "Budapest Kávéház"-zá változott, ahol az érdeklődő olasz vendégek bepillantást nyerhettek a magyar kultúrába. Az irodalomé és a zenéé volt itt a főszerep. Az ismerkedést kerekasztal-beszélgetések, irodalmi és zenei estek tették könnyebbé. A legnagyobb sikerű találkozó december 9-én zajlott. Ezt az estét Giorgio Pressburger részvételével teljes egészében Kertész Imre alakjának és munkásságának szentelték a szervezők. 

A világhírű tokaji bor ízlelgetése, valamint cigányzenészek futamainak hallgatása közben Révész László és Kovács Péter multimediális kiállítása segítségével interaktív módon bárki bekapcsolódhatott a magyar főváros irodalmi életébe. Csak a számítógép képernyőjét kellett megérintenie, s máris egy virtuális beszélgetés részesévé válhatott. S hogy kik voltak a beszélgetőtársak? Márai Sándor, Molnár Ferenc, Bartók Béla és sok más költő, író, filozófus, zenész, vagy akár Kertész Mihály, akit a Casablanca rendezőjeként Michael Curtiz néven ismert a világ. 

Mátyás király korának zenei világát idézte meg a Corvin Mátyás udvari és egyházi zenéje című előadás. A Corvina Consort vokális és instrumentális együttes három helyszínen is a közönség elé lépett.  Szuggesztív előadásmódjukkal, korhű hangszereikkel - amelyek közül a lant, a viola da gamba, a gordonka, a barokk hegedű és a reneszánsz hárfa sem hiányzott -, elkápráztatták a hallgatóságot. Corvin Mátyás (1440-1490), a reneszánsz fejedelem prototípusa nem ismeretlen az olaszok számára. Tudják róla, hogy apjától, Hunyadi Jánostól örökölte az olasz kultúra szeretetét, s hogy az általa Budán létrehozott pompás udvar elsőként fogadta be az európai nemzetek között az olasz reneszánsz kultúrát és művészetet. 

Nem lenne teljes a magyar kultúrát bemutató évad Olaszországban, ha nem esne szó Mátyás király híres könyveiről, a korvinákról. A Holló jegyében címmel 2002. november 15-én Modenában, a Biblioteca Estense Universitariában megnyílt kiállítás Corvin Mátyás könyvtárának könyveivel és miniatúráival foglalkozik. Mint ismeretes, Corvin Mátyás Budán szeretett volna létrehozni egy páratlanul gazdag könyvtárat, és ennek megvalósítását Aristotele Fioravanti bolognai építészre bízta, aki az ő városában vagy Firenzében dolgozó olasz másolók, miniatúra készítők és könyvkötők seregét kérte fel kéziratok szállítására. Így sikerült egy körülbelül 2000 kéziratból álló gyűjteményt kialakítaniuk. Mátyás egykori könyvtára megsemmisült, a felbecsülhetetlen értékű könyvek közül összesen 212 maradt fenn. A világ 52 könyvtára őriz korvinákat.   

Nem véletlen, hogy Modena látja vendégül ezt az értékes, 68 korvinából álló kiállítást, hiszen Budapest és Bécs után itt őrzik a legtöbb korvinát, szám szerint tizenötöt. "Ilyen kiállítás, mint ez, amelynek magvát korvinák alkotják, még nem volt látható - mondta Monok István, a budapesti Széchényi Könyvtár igazgatója. A Holló jegyében című modenai kiállítást 2003. február 15-ig tekinthetik meg a látogatók.   

http://www.hungarofest.hu/showcikk.php?cikkid=31&oldalt=ajanlo

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!