Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Hat milliárd potenciális fotóalany (Archívum)
World Press Photo 2001 a Néprajzi Múzeumban
Szerző: I-Web.hu
2003. január 10. 11:07


Tyler Hicks fotója
Egy afgán férfi
, egy tálib, az életéért könyörög a Néprajzi Múzeum aulájának egyik sarkában. Az Északi Szövetség harcosai elfogták, és egy poros földúton vonszolják, valahol Afganisztánban. Tyler Hicks négy képből álló sorozatának utolsó fotóján géppisztolyt emelnek a földön fekvő, összevert férfi fejéhez. A folytatást, gondolom nem nehéz kitalálni.

A kép előtt egy csokornyakkendős magyar férfi szájában megakad a lazacos szendvics, mellényzsebéhez kap. Kiveszi mobiltelefonját: "Ne haragudj, most nem lehet, kiállításmegnyitón vagyok!" Az aula kétoldalt felfutó lépcsősorán estélyi ruhás nők és öltönyös férfiak pusztítják szorgalmasan a hidegtálak tartalmát. Lent vér, verejték és könnyek - fotókon elbeszélve.

Hat milliárd potenciális fotótéma, több tízezer benevezett fotó, a paravánokon a tavalyi év sajtófotó termésének legjobbjai. A tálib férfi minden bizonnyal nincs már az élők sorában, mint ahogy a Hír kategória fotóin szereplő férfiak sem élnek már. A Magnum ügynökség fotósa, Luc Delahaye fotóján a lesben álló tálibok éppen megfutamítják az Északi Szövetség harcosait. Antoine Serra második díjat nyert képén az olasz rohamrendőrség csillogó pajzsai közt lévő résen át a halott globalizáció-ellenes tüntető férfi testére esik a pillantásunk.

A kategória harmadik és negyedik képén csíkozott, geometriai felület közeli felvétele látható, előtte felnőtt férfitest zuhan fejjel lefelé. Az egyik képen csak a bal oldalt, a másikon a teljes hátteret a geometria felület adja; az egyiken egy, a másikon három ember zuhan lefelé. A tévéhíradók és napilapok képözönén trenírozott szem egyből felismeri, hogy a Világkereskedelmi Központ felrobbantásának áldozatait láthatjuk e két fotón.

Julien Daniel alkotása
Számítani lehetett rá
, hogy a WTC felrobbanásáról és az utána következő romeltakarításban résztvevőkről készült képek számos díjat nyernek a tavalyi World Press Photón (WPPh). Így van ez minden WPPh-n, az előző év legnagyobb médiafigyelmet kiváltó katasztrófáját megörökítő fotográfus bizton számíthat valamilyen díjra. Természetesen nem elég ott lenni a megfelelő helyszínen és a megfelelő pillanatban elkattintani a gépet, a díjhoz azért fotográfusi tehetség is kell. Számomra a WTC megsemmisülésének felfoghatatlanságát Julian Daniel képsorozata sokkal inkább visszaadja. Gondterhelt arcú férfiak pillantása szegeződik egy irányba, valahová a képen kívülre. A helyszín a Broadway - ám ezúttal nem a musicalek álomvilága a téma.

A Portré kategóriában a zsűri békésebb képeket díjazott, az egyik képen azért itt is előkerül az afganisztáni téma, egy kabuli kislány, romos házak előterében önfeledten (?), vagy csak fáradtan, kendőt kanyarít a feje köré. A harmadik díjas képen egy római cigány kislány néz minket szomorúan, egy autó hátsó ablakán keresztül. Nem csodálkoznék, hogyha ezt a fotót nemsokára képeslap formájában látnánk viszont, mondjuk a párizsi Szajna-parton. A Sport kategória díjazott sorozatai közül a harmadik díjas Jens Rötzsch-ét emelném ki, a kelet-berlini fiatalok által a háztetőkön játszott furcsa "turbó golfozásról" szóló képeit a szürrealitás hatja át.

A Művészetek kategória első díjas sorozatának képein is bevillan a szürreál. Egy, a Velencei Biennáléra utazó, életnagyságnál nagyobb posztmodern fiúszobor a szereplője. A nyitó képen a hatalmas fekvő fiúalak bámul kifelé a szállításhoz használt ketrecéből, a kép előterében rakodó munkásra, aki úgy néz hátra munkája közben, mintha megérezné, hogy figyelik. A második díjas sorozaton szenegáli népviseletbe öltözött, gólyalábas embereket látunk. Az alulról, nagylátószögű optikával fényképezett képek groteszk hangulatát a címadás is fokozza: Szenegáli haute couture.

Ebbe a vonulatba tartozik a Tudomány és technológia kategória második díjas képe, melyen szemhéjműtétre(!) várakozó fiatal thaiföldi nők ülnek a plasztikai sebészet várójában, és mindnek be van kenve a szemhéja valamilyen kulimásszal. A groteszknek egy erősebb, "gonoszabb" változatát figyelhetjük meg ugyanezen kategória első díjas sorozatának fotóin. A nyitó képen két bosznia-hercegovinai csontváz "napozik" egy tetőteraszon, a háttérben festői szépségű hegyek, fölöttük habos felhők, a terasz korlátján két száradni kitett szőnyeg lóg. Gyorsan rájöhetünk azonban, hogy nem régészeti leletről, hanem tömegsírból kiásott háborús áldozatokról van szó.

Sok év után újra van magyar díjazottja a WPPh-nak, Szentpéteri L. József második díjas sorozatának képein a hosszúszárnyú tiszavirágok kérészéletébe nyerhetünk bepillantást. Ugye kitalálják, melyik kategóriában nyerte a díjat?

http://www.worldpressphoto.nl/exhibitions.jsp

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!