Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
2002 TOP 5 / CD (Archívum)
Az elmúlt év legjobb klasszikus és dzsesszfelvételei
Szerző: H. Magyar Kornél
2003. január 10. 11:56


Az egyes lemezek közt belső rangsort felállítani aligha lehet, ezért ettől eltekintünk.

KLASSZIKUS

Schiff András – In Concert (ECM New Series – MusiCDome)
Robert Schumann szólózongoraművei (Humoreszk op. 20., Novellettek op. 21., f-moll szonáta op. 14., Nachtstücke op 23/4)
Schiff András koncertjei a magyar zenei élet ünnepi eseményei közé tartoznak. Persze nemcsak a népszerűségnek köszönheti az Olaszországban élő magyar művész legutóbbi felvételének sikerét. Schiff kedveli a tematikus szerkesztésű műsorokat, a mostani lemez anyaga is 1998-ban kapott végső formát, amikor a pianista Salzburgban mutatta be Schumann, a költő című műsorát. Schiff zenei felkészültsége rendkívüli általános műveltséggel párosul. Nem csoda, hogy Schumann-játéka kivételesen hiteles: a német romantikus szerző is szívesen fordult ihletért kora irodalmához, képzőművészetéhez. Két sokoldalú művész tökéletes találkozása ez a lemez – kifinomult, mértéktartó előadása egy sokszor kicsattanó, harsány hangú, máskor keresgélő, értékek után tapogatózó romantikus művész zenéjének.

The Ligeti Project I–III. (Teldec – Warner)
Bár magyar kiadónál lenne a helye a Ligeti György életművét összefoglaló sorozatnak, ezt a ziccert multinacionális kiadónak sikerült kihasználnia. Egyes kritikusok szerint a mai komolyzene európai színterén három magyar szerző tartja kezében az összes szálat – Ligeti közéjük tartozik. A felvételeken az előadók között is találhatunk magyarokat – a Weöres Sándor verseire komponált Síppal, dobbal, nádihegedűvel című dalciklust az Amadinda Ütőegyüttes kíséretében Károlyi Katalin mezzoszoprán adja elő.

Saint-Saëns összes zongoraversenye (Hyperion – Karsay és Társa)
Stephen Hough – zongora; City of Birmingham Symphony Orchestra, vezényel Sakari Oramo)
A lemeznek a brit Gramophone című komolyzenei szaklap az év hanglemeze kitüntetést adományozta. Nem is csoda, hiszen a dupla album kitűnő tolmácsolása leveri a port Saint-Saëns méltatlanul elfeledett, zongorára és szimfonikus zenekarra írt műveiről. Stephen Hough nem pályakezdő művész, nem is ez az első elismerése. A birminghami zenekart vezénylő Sakari Oramo pedig a precizitásáról ismert finn iskola növendéke volt.

Ignace Pleyel: Gordonkaversenyek (Hungaroton Classic)
Szabó Péter – gordonka, Erdődy Kamarazenekar
A Szefcsik Zsolt vezette fiatal kamarazenekar az utóbbi évek legtermékenyebb zenei műhelyének bizonyul. Ritka értékeket feltáró lemezeik a legkelendőbbek a Hungaroton kiadványai közül a nyugat-európai és tengerentúli lemezboltokban. A mostani lemezzel egyben a zenekar névadójának is tiszteleg: a XVIII. századi zeneszerző, Ignace Pleyel annakidején a művészetpártoló főúri Erdődy család a pozsonyi rezidenciájának szolgálatában alapozta meg zeneszerzői hírnevét.

Murray Perahia: Bach zongoraversenyek No. 3., 5., 6., 7.
Murray Perahia Bach-sorozatának rögtön az első darabja lehengerlő siker volt. Mégis csak ez, a billentyűs hangszerre írt concertók második ciklusa kapott nevezést a Grammy-díjra. Pedig az is figyelemre méltó, ahogy a harmadik korongon Perahia a Goldberg-variációkat adja elő. Mindannyian nagy várakozással tekintünk Murray Perahia februári budapesti fellépése elé.

DZSESSZ

Oláh Cumó Árpád & Cumó Trio: My Time (EMI)
A lemez igazából arról a zenészgenerációról is tudósít, amelynek tagjai szemtelenül fiatalok, mégis titáni erővel robbantak be a magyar zenei életbe. Oláh Cumó Árpád – aki nevét onnan kapta, hogy négyévesen, amikor már egész jól zongorázott, a cumiról még mindig nem volt hajlandó leszokni – még csak huszonévei elején tart. Zenéje azonban olyan elképesztően izgalmas ritmusképleteket, akkora technikai erőt tartalmaz, amihez átlagos esetben legalább 10-15 évig kellene gyakorolni napi húsz órát. Dallamtémáiban itt-ott olyan lírai szépség rejtőzik, amihez minimum 30-40 év élettapasztalata kellene.

Dresch Quartet feat. Archie Shepp: Hungarian Bebop (BMC Records)
Dresch Mihály nem szószátyár művész, de ha Sheppről kell beszélni, megered a nyelve: óriási élmény volt neki is, a közönségnek is az a pár koncert és a lemezfelvétel, amelyet az amerikai dzsessz még élő tanújával, Archie Sheppel készítettek. A találkozás lehengerlő, Shepp magát adja, és Dresch csapata egy pillanatra sem válik az idős mester utánzójává.

Off Course feat. Erik Truffaz: Tales of the Lighthouse (BMC Records)
A magyar Off Course formáció egyik alapítója az a Juhász Gábor, aki idén elnyerte a Gramofon – Klasszikus és Jazz zenei magazin által alapított Magyar Jazz Díjat. Erik Truffaz pedig a francia dzsesszélet üstököse, akinek játékát rajongva fogadják a tengerentúlon is. Igazi dzsessz egyszerre szép, lírai és virtuóz – ahogy az amerikai műfajt napjainkban európai zenészek termékeny módon átfogalmazzák.

Wayne Shorter: Footprints – Live! (Verve – Universal)
Akik ismerik, azt mondják, kicsit habókos, magának való ember. Wayne Shorter a világ első számú szaxofonosai közé tartozik. A legendás Weather Report együttes egyik alapítója idén már 70 éves, zenéje azonban mit sem vesztett erejéből. Ez az összetett koncertalbum letisztultságot, békét és tüzes erőt egyaránt sugároz.

Bobby McFerrin: Beyond Words (Blue Note – EMI)
Bobby McFerrin a hang embere, mégpedig egyedül a hangé. Ezzel a hanggal azonban bármire képes. Kiül egy bárszékre a színpadon egy szál mikrofonnal, és órákig képes lebilincselni a közönség figyelmét. A legutóbbi lemeze ennél is jóval többet kínál, hiszen olyan nagyágyúk közreműködnek rajta, mint például Chick Corea zongorán vagy Omar Hakim dobon. Ha egyszer csak úgy belehallgatunk, akkor már nincs menekvés: az első pillanattól odaszögez a hangszóróhoz.

 
 
Jelenleg 3 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!