Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Elérhetetlen vágyak, megérthetetlen valóság (Archívum)
Grecsó Krisztián: Pletykaanyu
Szerző: Albert Mária
2003. január 14. 14:06


A kortárs szépirodalmi állóvízbe nemrégiben Grecsó Krisztián dobott egy termetes követ, s a hullámok -bátran írhatjuk- még egy évvel a könyv megjelenése után is hevesen ostromolják a partokat. Grecsó Krisztián Pletykaanyu című novelláskötetét 2002-ben a szakma Bródy Sándor-díjjal jutalmazta, mint az elmúlt év legjobbnak ítélt elsőkötetes prózai teljesítményét.

Mitől jó ez a könyv? - tehetjük fel a kérdést. Mitől lesz újszerű, felkavaró? A válasz nem egyszerű... Talán a hangulat, játékosság, humor és éleslátás teszi különlegessé. Talán...
A tizenkét novellát tömörítő kötet szereplői mindig valamilyen elérhetetlen, megérthetetlen valóságra vágynak, az életet játékként felfogó Schriwanek András a titkok megfejtésére, Lesty Mihály a halál titkára kíváncsi, Borg Kálmán teste furcsa ingerenciáira nem talál magyarázatot. Elérhetetlen vágyak, magára maradt, meg nem értett szereplők, akiknek szinte mindig meg kell küzdeniük létünk komoly befolyásoló tényezőjével, a pletykával. Grecsó Krisztián ezt így fogalmazza meg könyvében: "Nem az, hogy pletykálni mindig, hanem azért szeret szólni valamit (ti. az édesanya), tudva levő, nem jó az embernek magában, márpedig ha nem kotyoghat valaki, nyakán gubbaszthat apraja-nagyja, olyan, mintha magában költene a budin."

A történetek beszédes szereplői bonyolult eseményeket mesélnek egymásnak, történeteket mindig másvalakiről és sohasem magukról. A pletykán túli igazságra nem derül fény, nem ragadja meg az olvasó képzeletbeli kezét az író, hogy útbaigazítsa, inkább sejtet valami megoldásfélét... a többi a szárnyaló képzelet dolga. A többszörösen összetett, hosszú mondatok, az előre- és hátrautalások komoly igénybevételnek teszik ki az olvasót, amolyan: "most ülj le és csak rám figyelj"- írói törekvés ez. A régiesnek tűnő, kimondottan Mikszáth szövegekre kihegyezett elbeszélésmódot Grecsó kiválóan használja fel a különböző narrátorok megjelenítésére, váltogatására, mellyel újabb színt csempész fel a szürkének eddig sem mondható palettára.

A hamisíthatatlanul vidéki környezetben játszódó történetek kimondva-kimondatlanul az író szülőfalujának, gyermekkori természetes közegének, Szegvárnak a világát ábrázolják, a falu határában megtalált Sarlós Istennel, a kórógyi-patak vízével, az ismerős nádasokkal.
A két külön fejezetre hasított kötet szerkesztési elvekor Grecsó talán felhasználta ama szegvári Sarlós Isten példáját, aki sarlójával az eget a földtől elválasztva megteremtette a semmiből a világot. Az egészből két külön részt, amely bármikor újra összegyúrható, újra egységessé varázsolható.
Miért fogadta felháborodva sok szegvári ezt a kötetet? Azt mondják azért, mert magukra ismertek a szereplőkben, mert sértve, sőt kibeszélve érezték magukat...Ja, uraim, ez már művészet...

Grecsó Krisztián: Pletykaanyu, Jelenkor Kiadó, Pécs, ára: 1300 Ft

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!