Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
2002 TOP 5 / mozi (Archívum)
A tavalyi év öt legjobb filmje
Szerző: Sulyok Máté
2003. január 9. 11:14


Először is és mindenekfelett: a Hukkle. A már Európa felfedezettje díjjal büszkélkedő Pálfi György komolyan vette a mozi eredeti funkcióját. Külön magyarázó szöveg, érthető dialógus és beszéd nélkül képekkel, szórakoztatóan mesél el egy krimit – s Cseklik bácsi csuklásának ritmusára ábrázolja egy falu életét. A képek – akárcsak a vásznat egyszerre betöltő juhok bundája – lélegeznek, és játékos gondolattársításokra csábítanak, s a mindent láttató vizuális trükk-zuhatagok korában felüdülést jelentenek. Elszoktunk már attól, hogy szürkeállományunkat is dolgoztassák a moziban, mivel mindent készen kapunk a plázák frencsájzában.

Jól kezdődött 2002: Amélie csodálatos élete indított utunkra a mozi sötétjéből. A vászonról áradó fény kavalkádban Audrey Tautou jelenségként világított. Amélie kedves mosolya, jó szándéka, áldozatkészsége és légies szűziessége sok marcona lelkű kritikust ragadtatott „Nőjön már föl végre! Ne legyen ennyire jó!” típusú kiáltásokra. Jean-Pierre Jeunet pedig ismét bizonyította, hogyan lehet élvezetes, jó film szolgálatába állítani a technikát, s nem pedig fordítva, öncélú trükk-özönben papírmasé figurákat fürdetni.

E válogatásba két amerikai mű, minden kimódoltsága, giccsbe hajlása és didaktikussága ellenére sem érdemtelenül került. Sam Mendes rendező az Amerikai szépség után A kárhozat útjára küldte szereplőit: Paul Newmant, Tom Hanks-et, Jude Law-t. Az izgalmas gengszterfilmként, road-movie-ként és filmtörténeti sorba illeszthető műként is nézhető alkotásban kiváló színészi alakításokat nyújtanak a már említettek – csakúgy, mint az Oscar-díjjal jutalmazott Szörnyek keringőjében, ahol a gyönyörű Halle Berry jellemábrázoló képességét is megcsillogtatja.

Emlékezzünk vissza - most talán egy újabb háború küszöbén - Danis Tanović Senkiföldje című filmjére, amelyet 2002 elején egyebek között Oscarral és Golden Globe-bal is díjaztak. A délszláv öldöklésen, a testvérharcon keresztül minden erőszakos fegyveres akció értelmetlenségét érzékenyen, emberközelien bemutató alkotást ajánljuk mindenkinek (újra)megnézni, aki álhumanistának és picsogó pacifistának tartja a háborút ellenzőket.

S szintén ajánlatos lenne megtekinteni Jafar Panahi A kör című alkotását megtekinteniük azoknak, akik szerint lehetséges minden kultúrát egyetlen globális faluba integrálni. Annak ellenére, hogy az iráni filmrendező dokumentarista stílusában az iszlám világ visszásságait, például a nők sanyarú helyzetét is elénk tárja, jelzi, hogy a megoldás nem egyszerű. Ahogy az Úttorlaszok kurdjai is hiába menekülnek a háború elől, nem lelnek nyugtot és békét nyugatabbra sem.

Jacques Perrin révén nem maradtunk a moziban valódi dokumentumfilm nélkül sem. A füvek aprónépét bemutató Mikrokozmosz után a francia filmes szinte a felhők közé emelkedett, hogy fantasztikus állhatatossággal és trükkmentes technikai ötleteivel kövesse a Vándormadarakat, néhol többezer kilométeres útjaik során.

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!