Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Koraszülött hősök (Archívum)
A Szegedi Kortárs Balett új műsora
Szerző: Albert Mária
2003. január 9. 16:26


Jelenet a Tűzmadárból
Sztravinszkij Tűzmadara és Ravel Bolerója eredetileg is "tánczenének" készült,
az első a Gyagilev-balett számára 1910-ben, a második Ida Rubinstein táncművésznőnek, majdnem húsz évvel később. A népzenei motívumok műzenévé emelése, a zenei forma megújítása a huszadik század avantgárd törekvései közé tartozott - ez az előzmény feljogosítja a mai alkotót, hogy saját kora, a jelen életérzéseit fogalmazza meg vele. A Szegedi Kortárs Balett koreográfusának szándékai tehát nemcsak elfogadhatók, hanem üdvözlendők. S minthogy A csodálatos mandarin, Bartók pantomimja a szegediek interpretációjában Juronics átgondolt, szuverén víziója volt, mégis a zenével és a történettel összhangban fogant alkotás, nagy várakozással tekintettünk a bemutató elé. Mely bemutató Szegeden 2002. decemberében volt, a budapesti közönség pedig ezekben a napokban (ma, holnap és holnapután), a Thália Színházban ismerkedik a művekkel.

Juronics Tamás
Beteljesítette várakozásunkat az előadás?
Igen is, nem is. Számtalan ötlettel kápráztatja a nézőt a koreográfus, aki azok közé tartozik, akik nem csupán tánctervezők, hanem a színház totalitását keresik. Juronicsnak  remek érzéke van a látványhoz, a színpadképeit természetesen szakember, Molnár Zsuzsa készíti, de nyilván vele szoros együttműködésben. Most az úgynevezett fekete színházat vetik be. (Érdekes, hogy ez az eszköz milyen divatos lett, az Óriáscsecsemőre, Kovalik Balázs rendezésére utalunk.) A fekete háttérből, sötét függönyerdőből ultraibolya fényekkel emelik ki a fehér ruhás hercegnőket a Tűzmadárban - sejtelmessé válik a tér, amelynek így nincs alja, sem teteje. Gyönyörű és izgalmas képek. A Tűzmadár egy fiktív társulatban játszódik, hősei vad karrierizmussal szállnak harcba az érvényesülésért. A történet utal az eredeti cselekményre - szerencsére. Mert Juronics Kascsej, a gonosz varázsló számára - nem mellékesen ő alakítja - fantasztikusan hatásos jeleneteket koreografált.

Erőtlen azonban a keretjáték, amely bevezetne a történetbe és átkalauzolná a főszereplőket a Boleróba. A Ravel-koreográfia annyi közhelyes, és több emlékezetesen (Maurice Béjart, Markó Iván) sajátos felfogása után ez a változat az izgalmas, de egyelőre kiforratlan munkák közé sorolható. A Tűzmadár környezetüket demoralizáló főszereplői itt már egymást gyilkolják. Az érvényesülés futószalagja elindul alattuk (mozgó szőnyegen táncolnak valóban), a jelzett grádicsokat végül elönti a vér. Ravel a végsőkig fokozza zenéjével a feszültséget - ekkor Juronics hősei az első sorból két fehér inges-blúzos gyermeket emelnek magukhoz, véres kezüket az ingekbe törlik. Ha nem tudnánk: nagyon kell vigyázni a következő nemzedékkel! Szájbarágós intelem. A Tűzmadár és a Bolero nem hat befejezett munkának,  de érdemes lesz dolgozni rajta.

Szegedi Kortárs Balett
Sztravinszkij: Tűzmadár, Ravel: Bolero
Koreográfia: Juronics Tamás, díszlet és jelmez: Molnár Zuzsa, világítás: Stadler Ferenc
Táncolják: Barta Dóra, Kalmár Attila, Mészáros Máté, Kolozsi Viktória, Juronics Tamás, Aczél Gergő, Markovics Ágnes, Nemes Zsófia, Balkányi Kitty, Gulyás István, Sárközi Attila

http://www.szegedikortarsbalett.hu

 

 

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!