Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Néma kiáltás (Archívum)
Tolsztoj legendája a Vígszínházban
Szerző: Albert Mária
2003. január 9. 11:52


A Vígszínházban eltolódnak a hangsúlyok. A ki tudja, hány év után az istállóba került egykori bajnokot már senki nem ismeri fel. A karámokban már az új nemzedék ficánkol: sörényük az újfajta abrakoktól csillog, vérükben ott bugyognak a különféle csodaszerek. Foltos mellett bizony elszáguldott az idő. A fiatalok többen vannak, szervezettek, s hangulatuk, dühük ellen kevés a jó szó. Marton László rendezése félelmetessé teszi a ménest: az Atlantis Színház fiataljainak kezébe fémmel bevont fakarikákban végződő botokat tesz: az eszköz jól érzékelteti a paták dobogását, a patákét, amelyek bármelyik pillanatban halálos sebet ejthetnek az óvatlan betolakodón.

A fiatalokból álló társaság példaszerű összjátékában az embernek az az érzése, hogy a fenyegető tömeg pillanatokon belül letódul a nézőtérre. A mozgás mellett hangokkal, ritmikus beszéddel érzékeltetik az ellenséges alaphangulatot, Foltosnak harcolnia kell az életéért. A fiatalok nem rendülnek meg Foltos történetétől: az új generáció feszülten figyel, de nem lágyul el. Miért is tenné? Hiszen még fiatalok: el sem tudják képzelni, hogy ugyanez velük is megtörténhet. Mint ahogy Foltos sem az a bölcs öreg a Vígszínház előadásában. Garas Dezső végig úgy viselkedik, mint egy kicsit ütődött kamasz. Alakítása (ön)ironikus, már nemcsak egy ló, Garas Dezső történetét is látjuk. Rajta keresztül pedig mindazokét, akik jóhiszeműen, naivan sétáltak bele abba a csapdába, amelyet az éppen aktuális hatalomnál a másságukkal érdemeltek ki.

Az előadás két csúcspontján megjelenik a kés: a fiatal Foltost, mert szerelembe merészelt esni, a Főlovász kiheréli. Az idős Foltost, aki - az élet fintora - hányattatott sorsa befejeztével ugyanoda kerül vissza, szintén a Főlovász gyilkolja le. A két esemény ugyanott, a színpad elején történik meg. Két kezét gerendákhoz kötve, kifeszítve áll Garas, aki ebben a helyzetben már nem is Foltost, sokkal inkább a megalázott embereket szimbolizálja. Másodszor azonban már nincs hangja: a fénykör közepén álló Garas néma kiáltása és groteszk, Foltos fiatalkorát idéző gesztusai sokkal többet mondanak el annál, mint egy mesterien kivitelezett, görcsös haláltusa.

Khell Csörsz díszlete egyszerűségével tüntet: a V-alakban elhelyezett állások, ha kell, ajtóként is szolgálnak, s állandó jelenlétük líraivá, meseszerűvé teszik az előadást. Marton László jól választott a zenében is: négyfős, élő zenekara a színpadon helyezkedik el, s ha kell, rögtön ott terem, ahol a hercegnek (Hededűs D. Géza) mulatni támad kedve. Így még inkább valószerűtlen az előadás: az emberek torzak, felnagyított jellemvonásaik elfedik a többit. A főlovász (Rajhona Ádám) például gonosz. Vászka, a lovászinas (Pindroch Csaba) ostoba. Szerpuhovszkoj, a herceg nemtörődöm. A ló szemszögéből a világ ilyen egyszerű: valakit szeretni kell, valakit gyűlölni. Kár, hogy a ló nem mindig tudja, melyik érzést melyik emberre kell pazarolni.

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!