Papirusz.hu - Kulturális Portál - könyv, kiállítás, zene, színház, koncert
 Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
oldalak:  1  2  3  4  5   ...  41  42  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Szelíd fegyverrel
Richter János emlékest a Zeneakadémián
Szerzõ: I-Web.hu
2002. szeptember 17. 14:29
A Liszt Ferenc téren a hirtelen jött májusi kánikula miatt évadvégi a hangulat, mintha búcsúzna a szezon a Zeneakadémián. Pedig csak a díszvendégek közt megjelenő zenebarát kulturális miniszter búcsúzik, lévén kormányváltás. Igaz, Rockenbauer Zoltán minden bizonnyal eljött volna civilként is, hiszen Wagner-rajongó, de kedveli Richard Strausst és Mahlert is. Nyilván alapos mérleg készül majd a legutóbbi egy-két esztendőről, amelyben a pozitívumok közé kerül, hogy a miniszter fontosnak tartotta a magyar zenei múlt újrafölfedezését.

bővebben >
 


Mozart a középpontban?
Fütty és taps a Salzburgi Ünnepi Játékokon
Szerzõ: Mucsányi Marianna
2002. szeptember 17. 14:27

 

A július 27-étől augusztus 31-ig tartó Salzburgi Ünnepi Játékok 2002-ben még inkább a figyelem középpontjában állt, nemcsak azért, mert ez a világ egyik legjelentősebb fesztiválja, hanem azért is, mert új intendáns vezetésével működik az idei évtől. Peter Ruzicka a 10 éven át sokat vitatott és támadott elődje, Gerard Mortier után vette át a játékok irányítását, s azonnal visszahívta Salzburgba a világ egyik legjelentősebb karmesterét, Nicolaus Harnoncourt-t.  

bővebben >
 


Mégsem lesz Bécsben Broadway
A Theater an der Wien lesz az osztrák főváros új Operaháza
Szerzõ: Mucsányi Marianna
2002. szeptember 17. 14:19

Az 1798 és 1801 között épült Theater an der Wien mindig meghatározó szerepet játszott a bécsi operajátszás történetében. Megnyitása után négy évvel, 1805-ben itt mutatták be például Beethoven Fidelióját.

bővebben >
 


Styriarte - Nicolaus Harnoncourt-ral
Gazdag komolyzenei fesztivál Stájerországban
Szerzõ: Mucsányi Marianna
2002. szeptember 17. 14:18

Az ausztriai nyári fesztiválok közül a kisebbek már június végén elkezdődtek. Az első a stájerországi Styriarte volt, ezúttal Nicolaus Harnoncourt-ral a főszerepben. Stájerország - különösen pedig fővárosa, Graz - tudatosan formálja kulturális arculatát. 2003-ban Graz lesz Európa kulturális fővárosa, s amióta ez köztudott, minden itteni rendezvény afféle "előkóstolónak" számít.

bővebben >
 


Ha nyár, akkor operett
Ausztriában sok nagy és kis fesztivál csábította a zenés színház rajongóit
Szerzõ: Mucsányi Marianna
2002. szeptember 17. 14:16

A badeni nyári aréna - közvetlenül a kaszinó mellett - az idei szezonban Ábrahám Pál Bál a Savoyban című operettjét, valamint a Cigánybárót kínálta a műfaj szerelmeseinek, akik elzarándokoltak a Bécs közeli fürdővárosba. Kedveskedtek még egy kevésbé ismert, ritkán játszott operettel is: Carl Michael Zieher Deutsche Meisterkapelle című zenés művét július közepén mutatták be. Igaz, amíg az előző két operettre már áprilisban elfogytak a jobb jegyek, ez utóbbi darab előadásaira szinte korlátlanul kapható volt még július elején is belépő.

bővebben >
 


"Ha lehet, legyen valami orosz..."
Osztrovszkij: Erdő (Bécs, Akademietheater, rendezte: Ascher Tamás)
Szerzõ: Mucsányi Marianna
2002. szeptember 17. 14:13

Ascher Tamás visszatérő vendégnek számít Bécs második legnagyobb, a Burgtheater  "kistestvéreként" 1922 óta működő, 500 férőhelyes Akademietheaterben.  Az 1997-es évad nagy sikerének számító Ascher-rendezés, Gombrowitz Yvonne-ja után az akkori vezetőt, Claus Peymannt követő Klaus Bachler a magyar rendezőre bízta a darabválasztást. Csak annyit kért: "ha lehet, legyen valami orosz". Ascher pedig úgy döntött, megmutatja a Csehovon nevelkedett osztrák közönségnek az előzményeket is. Így esett választása az 1871-ben íródott Erdő című komédiára.

bővebben >
 


Maratoni kultúra
Bécsi Ünnepi Hetek: május 9-től június 16-ig
Szerzõ: Mucsányi Marianna
2002. szeptember 17. 14:11

Az 51. Bécsi Ünnepi Heteket a következő számok jellemezték: 46 produkció 21 országból, 168 előadás és 75 000 belépő. A bécsi kulturális életet 1951 óta meghatározó rendezvénysorozat május 9-e és június 16-a között koncertekkel, színházi előadásokkal várta a látogatókat, s az idén első ízben rendezték meg a Fesztivál Fórum című, a fiatal művészeknek szánt workshop sorozatot. A fesztivál programjában egyaránt szerepeltek új bemutatók és felújítások, más színházakban már játszott előadások.

bővebben >
 


BB és VV
A lé(t) valós története
Szerzõ: I-Web.hu
2002. szeptember 17. 14:10
Nincs most olyan önmagát jelentősnek tartó médium, amely ne foglalkozna a Big Brother (BB) és a Való Világ (VV) műsoraival. Az ismert közhely szerint persze hír és esemény csak abból lesz, amit a média annak talál, s aztán tálal. Az elsődleges – gyakran indulati - kritikákon túl azonban érdekesebb lehet a jelenség mögötti fontosabb motivációkat megvilágítani.

bővebben >
 


Hazug tévé
Szeptember 11-ei merénylet - a nézők ellen
Szerzõ: I-Web.hu
2002. szeptember 17. 12:49
Mostanában kicsit gyakrabban nyitom ki a tévét. Szeptember 11-én este is így tettem, és a vártnál gyakrabban jutott eszembe egy régi beszélgetés foszlánya. Nagyszüleim épp vitatkoztak, s nagyanyám végső érvként ezt mondta: “Igazam van, mert ezt a tévé is bemondta!” S a vitát ezzel lezárták.

bővebben >
 


Biztonságérzetért folytatott harc
Film ŕ la Szabó István
Szerzõ: Pál Melinda (I-Web.hu)
2002. szeptember 17. 11:26
Szabó István bármely filmjét nézem végig, Jancsó Miklós mondatai járnak az eszemben: „Szabó lebeg. Lebeg valamennyiünk felett. Kisfiús mosollyal néz le ránk. Kisfiús mosoly? Talán. Az ártatlanok bölcsessége. Többet tudnak akárkinél”. A látásmódjáról kérdeztem.

bővebben >
 


Tanul az egész ország
Ma nyílik a Mindentudás Egyeteme
Szerzõ: sp
2002. szeptember 16. 17:11
Felvételi? Tandíj? UV, ZH és kötelező előadások? Ezek a kérdések már a múltat idézik. A felsőoktatási intézményeknek erősen el kell gondolkodniuk a jövőben, hogy hogyan csalogatják majd vissza elpártolt hallgatóikat, ugyanis a mai nappal megnyitja kapuit a „Mindentudás Egyeteme”.

bővebben >
 


A lé a tét
Utolsóként elindult az első magyar valóság show
Szerzõ: I-Web.hu
2002. szeptember 16. 11:14
A másik két első magyar valóság show legalább nem nevezte magát az elsőnek, mindenesetre a harmadik első – az igazi magyar, igazi valóság, igazi show - egy héttel később indult. Valóság csak egy van! Amellett, hogy a komplett filozófiatörténet legnagyobbjai rágódtak és rágódnak a mai napig a valóság mibenlétén, az RTL Klub igen határozottan nyilvánítja ki metafizikai nézeteit, bár nem a 18-49 közötti filozófusok alkotják a célközönséget. A másik szlogen pedig mintha egyenesen a Nemzetközi Heidegger Szövetséget célozná: A lét a tét.

bővebben >
 


Meskó Zsolt
Szerzõ: eva
2002. szeptember 16. 09:04
Meskó Zsolt

 

VIRTUÁLIS HÁBORÚ
Egy légicsapásról pro és kontra
Szerzõ: Sebők Zoltán
2002. szeptember 13. 18:23
Első pillantásra zavarba ejtő Michael Ignatieff, kiváló angol publicista legújabb könyvének címe, amely a Jugoszlávia elleni, hetvennyolc napig tartó légicsapásról, annak jogi, politikai, etikai, haditechnikai vonatkozásairól és lehetséges következményeiről szól. Már miért ne lett volna ez valóságos háború? Hiszen mindannyian épp elég képet láttunk róla: otthonukból menekülő emberek tízezreit, sok-sok valós bombatalálatot, lerombolt hidakat és épületeket, hús-vér emberek holttesteit. Vagy mégis?

bővebben >
 


Pro Cultura Hungarica a támogatónak
Először kapott ilyen díjat az üzleti szféra egyik vezetője
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. szeptember 13. 17:39
Görgey Gábor, a nemzeti kulturális örökség minisztere Pro Cultura Hungarica kitűntetést adományozott Björn Johan Flakstadnak, a Pannon GSM vezérigazgatójának. Ezt a rangos elismerést 18 év alatt főként művészek, egyetemi oktatók kapták, köztük olyan nagyságok, mint Lorin Maazel karmester vagy Yehudi Menuhin. Most viszont az üzleti szféra egyik vezetője vehette át a kitüntetést.

bővebben >
 


Azok a „jó öreg” filmek
Heti ajánló a televíziók műsoraiból (szeptember 16-22.)
Szerzõ: Sulyok Máté
2002. szeptember 13. 15:43
Hálaistennek (illetve a műsorszerkesztőknek) a tv2-n hétköznapés napközben szoktak adni nézhető filmeket is. Na nem azért, mintha kizárólag a régi filmek lennének élvezhetők, hanem mert akkor még többségükben kidolgozták a jeleneteket, a párbeszédeket, a jellemeket (mindez a sorozatokra is érvényes), vagyis a filmet magát – csúnyán mondva. A baj csupán az, hogy dolgozó ember hétköznap délben nem igen tartózkodik tévé közelben.

bővebben >
 


„Nem tudok nem látni”
Vancsó Zoltán Csendes képek kiállítása a Francia Intézetben
Szerzõ: Mucsányi Marianna
2002. szeptember 13. 14:24

Hogy pont akkor szólt a cd-lejátszóból Brian Eno „Csütörtök délutánja”, amikor Vancsó Zoltán a fotóit válogatta, lehet véletlen. A felismerés, hogy nagy a hasonlóság a zene és képei között, az szintén. Hogy a kiállítás csütörtök délután nyílt meg, gondolom, már több, mint véletlen.

bővebben >
 


Süsü, Mirr-Murr és a TV-Maci Franciaországban
Nemzetközi bábkiállítás és fesztivál Bretagne-ban
Szerzõ: Mucsányi Marianna
2002. szeptember 13. 11:58

A Magyar Televízió 337 bábja látható Bretagne-ban, Tronjoly kastélyában (Gourin) a negyedszer megrendezett nemzetközi bábkiállításon és fesztiválon. Magyarország a Párizsi Magyar Intézet közreműködésével harmadik alkalommal vesz részt az egész nyáron át – június 14-e és augusztus 30-a között – nyitva tartó, nagy látogatottságú kiállításon.

bővebben >
 


Kiberkultúra magas fokon
Az informatikusok kultregénye
Szerzõ: I-Web.hu
2002. szeptember 13. 11:01
Neal Stephenson: Cryptonomicon című trilógiája, amely az újságírás, a krimi és a science fiction keveréke, rövid idő alatt a bestseller listák élére kúszott. A számítógéppel foglalkozók alapkönyvként emlegetik, egyébként a fiatal szerző nevéhez a keresőprogramban 78 000 oldal fűződik.

bővebben >
 


Elutazás és hazatérés
Konrád György Auschwitz-kori emlékei
Szerzõ: Eszéki Erzsébet
2002. szeptember 13. 10:47
Az Elutazás és hazatérés Konrád György önéletrajzi visszaemlékezéseinek első, már megjelent kötete.  Egy tizenegy éves kisfiú és családja csodás megmenekülésének története, mely véletlenek kegyes és szeszélyes láncolatán át, a sors személytelen fintorának köszönhetően egy nyilas cukrász gestapóhoz írt feljelentőlevelével vette kezdetét…

bővebben >
 


oldalak:  1  2  3  4  5   ...  41  42  43  44  45  46  47   

Archívum
   
Összesen 922 cikk található ebben a rovatban
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon
Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!