Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
VIRTUÁLIS HÁBORÚ (Archívum)
Egy légicsapásról pro és kontra
Szerző: Sebők Zoltán
2002. szeptember 13. 18:23

A könyv fő tézise, miszerint a déli szomszédunk elleni támadás-sorozat virtuális volt, a szerző szerint is megszorításra szorul: csakis a támadó fél, a NATO-tagországok szempontjából érvényes. Míg Jugoszlávia lakosai tényleg a bőrükön érezhették a bombázások következményeit, a támadó országok polgárai sokkal inkább mint valamely izgalmas sportesemény szemlélői élték meg az eseményeket. De a szerző szerint virtuális volt ez a háború politikai és jogi szempontból is. Nem élvezhette sem az ENSZ, sem pedig a NATO-tagállamok lakosainak explicit támogatását, hadüzenet nélkül kezdődött és nem a szó klasszikus értelemben vett győzelemmel, hanem csupán kétes értékű „katonai-technikai egyezménnyel” zárult.
És még soha egyetlen háborúban nem volt akkora szerepe a korszerű technikának, mint ebben. A szerző már az albán menekült-táborokban arra lett figyelmes, hogy a legkeresettebb holmi nem az élelem vagy az ivóvíz volt, hanem a mobil-telefon. A támadások soha nem tapasztalt pontosságát pedig természetesen szintén a csúcstechnika biztosította. Ezért beszél a szerző „kabinet-háborúról”: nem a szó hagyományos értelmében vett harcosok folytatták, hanem a főszerepet – sokkal inkább, mint bármikor korábban – technokraták, jogászok és a média emberei játszották. S mindennek következményeképpen: a támadó fél szempontjából az egész akció kockázatmentes volt. Emberáldozatok ugyanis szinte csak a másik oldalon voltak.
Egyben ez az a pont, ahol Ignatieff, aki egyébként kezdettől fogva sürgette a beavatkozást, a legnagyobb problémát látja: az emberi jogok nevében folytatott rizikómentes háború, állítja, morális ellentmondás. Tudniillik e jogok előfeltétele, hogy az emberi élet mindkét oldalon egyformán értékes. Itt pedig nyilvánvalóan nem erről volt szó, ami mindenekelőtt az Egyesült Államokban frissen kifejlesztett csúcstechnológia bevetésének következménye.
Ugyanakkor a szerző rendkívül törékenynek, ideiglenesnek tartja az amerikai technológiai monopóliumot. Súlyos ellentmondást lát egyrészről az amerikai nemzetbiztonsági politika, másrészről pedig a szabad kereskedelem és nyitott piac elve között, hiszen míg az előbbi a nevezett monopólium megőrzéséért száll síkra, az utóbbi minden áru, így a féltve őrzött csúcstechnológia szabad és határtalan áramlását, akár gátlástalan exportját sürgeti. Ignatieff jóslata szerint ez az ellentmondás az amerikai kapitalizmus javára fog eldőlni, ami azzal járhat, hogy a délszláv légi-csapás igazi főszereplője, a korszerű technológia, olyan kezekbe kerülhet, ahol még nagyobb veszélyt jelenthet, mint bármikor korábban.
De ha ez nem következik is be, így a szerző, az Egyesült Államok oly erősnek hitt légvédelme akkor sem lehet elég biztonságos ahhoz, hogy ne veszélyeztethessék barbár terror-támadások az amerikai polgárok életét. Nem írta le, mert amikor könyvén dolgozott, még nem ismerhette az ezzel összefüggő borzalmas dátumot: szeptember 11.

Michael Ignatieff: Virtual War - Kosovo and Beyond, Phaidon Press, 2000


 

Kapcsolódó linkek:

www.ksgnotes1.harvard.edu/.../aba163361f7adf748525676600686c40/0d21f0bc3a511209852569490075969f?OpenDocument
www.oneworld.org/index_oc/issue596/ignatieff.html
www.salon.com/books/int/2001/11/13/ignatieff/

 

 

 
 
Jelenleg 8 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!