Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
"Ha lehet, legyen valami orosz..." (Archívum)
Osztrovszkij: Erdő (Bécs, Akademietheater, rendezte: Ascher Tamás)
Szerző: Mucsányi Marianna
2002. szeptember 17. 14:13

Mottó: Minden színpadi mozdulatunknak, minden szavunknak a képzelet valós működését kell követnie - K. Sz. Sztanyiszlavszkij

 

A darab azon túl, hogy a realizmust megelőlegező aprólékos pontossággal mutatja be a cári Oroszországot, az 1861-es jobbágyfelszabadítást követő kaotikus állapotokat és a változó társadalmi struktúrát, a folklór elemeit is felhasználó, fergeteges komédiában bírálja a hatalmasok álszent, anyagias, a keresztény értékektől eltávolodó, képmutató magatartását.

A gúny célpontja az erdőt apránként eladogató, pénzért szeretetet vásároló, kapzsi öregasszony, aki saját unokahúgával verseng egy fiatal, rajongására tökéletesen méltatlan ifjonc kegyeiért, aki ráadásul egy kaméleon alkalmazkodóképességével van megáldva. Annak ellenére, hogy az álszent özvegy, Raissa a keresztény erkölcsöket mindig éppen aktuális céljainak megfelelően interpretálja, lop, csal és hazudik, a darab végére meglepően közel kerül hozzánk.

Adott ugyanis egy asszony, aki felett eljárt az idő, aki kétségbeesetten harcol az elmúlás ellen. Inkább kiirt maga körül minden szépet és értékeset, elzavar mindenkit, aki őszinte, csak hogy tovább élhessen abban az álomvilágban, amelyben elég csipkébe és bársonyba bújni, s az ember máris kívánatos és fiatal lehet. Raissa okos nő, tudja, hogy neki egyetlen előnye van csinos unokahúgával szemben: a pénze. A plasztikai sebészet, a zsírleszívás és arcfelvarrás korában nevetünk ugyan a legendás színésznő, Kirsten Dene által zseniálisan alakított, a turbékoló szerelmes kislány szerepét a kőkemény üzletasszonyéval fergetegesen váltogató földbirtokosnő szánalmas próbálkozásain, de követ azért nem vetnénk rá...

Kirsten Dene méltó partnere az "erkölcstelen mesterségét" titkolni próbáló Sven-Eric Bechtolt által alakított sikertelen és valószínűleg tehetségtelen unokaöccs, aki Ascher rendezésében a sokat mondó Tragikow nevet kapta. A Khell Zsolt által zseniálisan absztrahált és Bányai Tamás által szépen megvilágított, az erdőt minden természetességétől megfosztó, lelógatott gerendákból álló díszlet a darab szereplőinek más és mást jelent. Van, akinek köbméterekben mérhető vagyont, a fiataloknak romantikus találkahelyet, Tragikownak pedig a világot jelentő deszkákat. A nagylelkű, színpadi szerepei és a valóság között különbséget tenni képtelen unokaöcs a humor kiapadhatatlan forrása. Pedig az úri népek számára elfogadhatatlanul excentrikus, az érzelmek széles skáláját felvonultató színész nem tesz mást, mint a többiek: játszik. Mégis elfogadhatatlan és meg nem tűrt személy az álszent földbirtokosnő házában, mivel kívülálló, és a maga módján őszinte lényével bármikor leránthatja a leplet a csalások és hazugságok jól megkonstruált világáról.

 

Az előadás Osztrovszkij radikális, gúnyos szövegét finom iróniává szelídítette, a gonosz szipirtyó inkább klimaxos, hőhullámoktól és szorongástól elgyötört asszonyként lépett elénk. Sven-Eric Bechtolf (Tragikow) és Martin Schwab (Komikow) pedig ripacskodás nélkül játszotta a rossz színészeket, remekül megbirkózva a nehéz feladattal. 

Ascher rendezői tehetségét dicséri az előadás tökéletes egyensúlya: a díszlet, a jelmez, a zene és a színészi játék, az absztrakció és a realizmus úgy egészítették ki egymást, hogy a néző kivételes színházi élménnyel gazdagodva térhetett haza. 

 

 

Osztrovszkij: Erdő (Der Wald)

Bécs, Akademietheater

Szereplők: Kirsten Dene, Agnes Riegl, Florian Liewehr, Heinz Schubert, Florentin Groll, Daniel Jesch, Michele Cuciuffo, Sven-Eric Bechtolf, Martin Schwab, Hans Dieter Knebel, Hilke Ruthner

Rendezte: Ascher Tamás

Díszlet: Khell Zsolt

Jelmez: Szakács Györgyi

Zene Kovács Márton

Világítás: Bányai Tamás

Dramaturg Veress Anna / Wolfgang Wiens 

 

 
 
Jelenleg 7 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!