Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Azok a „jó öreg” filmek (Archívum)
Heti ajánló a televíziók műsoraiból (szeptember 16-22.)
Szerző: Sulyok Máté
2002. szeptember 13. 15:43

Azért nemcsak betegeknek ajánlom, nézzék meg a gyönyörűséges Kim Novakkal a főszerepben a Moll Flanders szerelmeit (hétfő 12.00 – tv2). A brit kosztümös filmet az a Terence Young rendezte, aki a James Bond sorozat klasszikus darabjaiból is jegyez párat. Mint például az 1963-as Oroszországból szeretettelt (hétfő 20.45 – tv2), amelyben Sean Connerynek még mindig nincsenek bűvös ketyeréi, pusztán fizikai és szellemi adottságaira támaszkodva igyekszik megállítani a terroristaszervezetet és ágyba dönteni a nőket. Az egykori Surda, vagyis Ljubisa Samardzic játssza a sokgyermekes apát, aki egyszerre családfő és A kakasdombi zsaru (hétfő, kedd, szerda 11.00 – m1) is. Hasonló emberbaráti széria a Mézga család (hétfő, kedd, szerda 18.05 – m1) Romhányi agymenéseivel, Paulával, Gézával, Kriszta-tisztával, lüke-Aladárral, Máris szomszéddal – és persze Hufnágel Pistivel. Az eredeti hangot kedvelők feliratozva láthatják Madonna férjének, Guy Ritchie-nek Blöffjét (hétfő 20.00 – HBO) Brad Pitt-tel és Benicio Del Toroval. Latinovits és Ruttkai, Rómeó és Júlia, azaz Alfa Rómeó és (Szabó) Júlia (hétfő 14.30 – Filmmúzeum) – egy kihagyhatatlan filmvígjáték (már csak ismétlésszáma miatt is) Mamcserov Frigyestől, 1968-ból. Fajsúlyosabb alkotásként a Tennessee Williams drámájából 1989-ben készült tévéfilmet tekinthetjük meg: Az ifjúság édes madarának (hétfő 21.30 – m2) főszerepében Elisabeth Taylor.

„Minden KEDD-en más és más, KEDvezménnyel KEDveskedik, tárárárááá” – mindegyik tévécsatorna. A kínálat főképp hazai alkotásokból áll, hiába hogy A kis kacsa fürdik, de nem Lengyelországban, hanem Károly bácsinál és Vilma néninél. Igen, „vahhhúúúúú, Frakk! eeouú Frakk!” – nyűszítette Szabó Gyula, mindannyiunk örömére (Frakk, a macskák réme, kedd 19.35 – m2). Előtte még ráhongolódásképp A nagy ho-ho-ho horgász szerencsétlenkedését, majd pedig Benedek Elek meséiből A szegényember és az ördög címűt láthatjuk. És akkor a pasas… a pesti szlengben szállóigévé vált 1966-os magyar vígjáték Gertler Viktor utolsó filmje, amelyben az eredetileg zenésznek készült rendező saját pályájának történet meséli el. A pasas (sok)szerepében Sinkovits Imre a többi legendával együtt látható: Latinovits Zoltán, Psota Irén, Törőcsik Mari, Major Tamás, Bárdy György (kedd 18.00, szerda 12.45 – Filmmúzeum). Dr Zahi Hawass, a National Geographic kutatója, már hetek óta ígérgeti a csatorna műsorreklámjában, hogy bevezet bennünket a gizai piramisok belsejébe, rejtelmeibe és eredetükbe. Az Egyiptom: a titkos kamrák feltárulnakban (kedd 21.00 – National Geographic) remélhetőleg állja a szavát, és 4.500 éves titkokat tudhatunk meg.

A Fűbenjáró bűn (szerda 15.00, vasárnap 18.25 – HBO) egy kedves brit vígjáték egy középkorú hölgyről, aki férje halála után rájön, anyagihelyzete korántsem olyan rózsás, mint ahogy azt ő gondolta. Hogy angol pázsitos kertjét és kúriáját ne kelljen elárvereznie, gyors pénzforrás után kell néznie. Teljesen jóhiszeműen kezd el vadkendert termeszteni. Hogy minél hamarabb eladhassa a füvet, kilowattezrekben mérhető döbbenetes fényözönnel árasztja el virágait éjszakánként… Filmgyártásunk „aranykorából” két klasszikust is vetít a „hangos rádió múzeum”: Herskó János Szevasz, Vera! című filmje (szerda 17.45, csütörtök 9.30 – Filmmúzeum), illetve Bacsó Péter Nyár a hegyenje (szerda 20.00, csütörtök 14.30 – Filmmúzeum) a hatvanas évek nagy sikerei voltak a mozikban. Peter Sellers komikusi vénáján ezúttal az Isten hozta, Misterben (szerda 20.50 – Viasat3) kacaghatunk. A cannes-i díjnyertes, metsző humorú ’79-es vígjáték szellemesen mutatja be a televíziózás korszakának amerikai életformáját.

A Mézga család kalandjainak végeztével, egy másik rajzfilm-sorozatban szórakozhatunk a rímhányó nyelvi leleményein ugyanabban az időpontban: Kérem a következőt! – mondja Dr. Bubó Urszulának (csütörtök, péntek 18.05 – m1). A hatalom és az értelmiség közötti Párbeszéd (csütörtök 17.00, péntek 9.30 – Filmmúzeum) lehetőségét jeleníti meg 1963-ban Herskó János, Sinkovits Imrével, Sztankay Istvánnal, Törőcsik Marival. Garas Dezső első filmrendezésében (1989) egy (vagy a?) Legényanyát (csütörtök 20.30, péntek 14.30 – Filmmúzeum) mutat(ta) be, aki nem Béla, mint az összes rátóti fiú, hanem Jóska. Az Eperjes Károly alakította szereplő ráadásul még várandós is lesz. A további szerepekben: Garas Dezső, Kállai Ferenc, Pogány Judit, Eszenyi Enikő, Kibédi Ervin, Andorai Péter, Szirtes Ádám. Az 1995-ben bemutatott Gothár Péter alkotás, Bodor Ádám novellájából, az egyén kiszolgáltatottságát ábrázolja kiválóan, Nagy Mari játékával, és az erdő közepére, a havas hegy tetejére kihelyezett részleggel (A részleg – csütörtök 21.30 – m2).

A Titanic fesztiválon megismert „fiatal” cseh rendező, Jan Hrebejk első rendezői filmjét, a Petr Sabach novellájából készült Süvölvényéveket (péntek 10.00 – Duna TV) mindenkinek meg kell nézni, aki szerette/szereti a cseh filmeket, a cseh új hullámot. Scherlock Holmes újra nyomoz – mégpedig az egyik legautentikusabb megtestesítőjét, Jeremy Brett-et láthatjuk, aki A Négyek jelének (péntek 20.00 – Duna TV) titkos fonalát gombolyítja föl. A nagy Shakespare-adaptátor, Kenneth Branagh 2000-ben a drámaíró-óriás vígjátékát, a Lóvá tett lovagokat (péntek 20.05 – m1) filmezte le, többek között saját magával, Alicia Silverstone-nal és Natascha McElhone-nal a főbb szerepekben. A már életében legendaként emlegetett Pedro Almodóvar Matadorjában (péntek 23.05 – m1) a híres torreádor és az igéző ügyvédnő kerülgeti egymást egészen a végkifejletig, amikor is ölve egyesülnek egymásban. Feltűnik a filmben egy félszeg ifjú is, akit Antonio Banderasként nem ismert akkor még (1986) a világ.

És akkor végre szombat. Munkában fáradt testünket a televízió előtt is megpihentethetjük, miközben esetleg éppen az Ember a Holdont (szombat 19.50 – Duna TV) nézzük, Jim Carrey-vel, Danny DeVito-val és Courtney Love-val, egy a szomszédból az Óperencián túlra szakadt hazafi rendezésében. Milos Forman 1999-es filmszatírájában az ellentmondásos életű amerikai komikus, Andy Kaufman, életét mutatja be. Francia kapcsolat (szombat 21.00 – m1) – van-e aki ezt a szópárt hallva, nem rögtön az 1971-es öt Oscart nyert krimire gondol Gene Hackman-nel a főszerepben? A szinte teljesen ismeretlen William Friedkin rendező film hatalmas közönség- és szakmai sikerének kulcsa és újdonsága az volt, hogy a főhős rendőr, ugyanolyan gátlástalan, cinikus és kemény fickó, mint a bűnöző, akit üldöz. Lassan hasonló nimbusz övezi a Tarantino-rajongók körében a mozgóképes idézetekből összekevert Kutyaszorítóbant Tim Roth-tal, Harvey Keitel-lel, Steve Buscemivel és persze Quentin Tarantinoval. Éjszakára pedig még A köd (szombat 22.45 – m1) is leszáll a kisvárosra, és John Carpenter horrorjában visszatérnek a száz éve bosszút esküdött hajótöröttek. Csak erős idegzetűeknek és rádiós műsorvezetőknek! Igen, ilyenkor hétvégén derül ki, milyen rossz is ez a szabadversenyes kapitalizmus a televízió piacon is. Több csatornán egyszerre mennek a filmek, legalább három, hogyha az egyiket nézed, a másikat felveszed, akkor is lemaradj egyről…

A vasárnap már nem megoldhatatlan ebből a szempontból. Egy Billy Wilder rendezte vígjátékot akkor is érdemes megnézni, ha nem tudunk róla semmit, csakhogy a két főszereplő Kim Nowak és Dean Martin (Csókolj meg, tökfej! – vasárnap 13.30 – Duna TV). Szintén egy bájos humorú film, a Fielding regény-adaptáció, a Tom Jones (vasárnap 19.45 – Duna TV) Tony Richardson rendezésében, Albert Finney-vel a címszerepben és a bűbájos Susannah York-kal. Banánhéjkeringőre (vasárnap 20.30 – Filmmúzeum) hívja filmszatírájában a nézőket Bacsó Péter, hogy politikai látleletet vetítsen elénk a nyolcvanas évekből Dés Mihállyal, Udavros Dorottyával és Básti Julival. Az Ezeregyéjszaka virágai (vasárnap 22.15 – Duna TV) pedig az olasz rendező, költő, író, Pier Paolo Pasolini „élet-trilógiájának” harmadik, befejező darabja – nyilván a „vájtszeműeknek”. A „vájtfülűeknek” pedig a régi filmeket sugárzó TCM kínálja az Ének az esőbent (vasárnap 22.00) Gene Kellyvel, Donald O’Connoral, Debbie Reynolds-sal és Rita Morenoval.

Jó szórakozást a tévénézéshez!

 
 
Jelenleg 4 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!