Forpsi

Állások, állások Magyarországon, álláskeresés, jobs

Fesztivál.hu

Port80.hu

Mp3Heaven.hu
Legyen a Papirusz.hu a Kezdőlapja! Tegye be lapunkat a Kedvencek közé!
Szelíd fegyverrel (Archívum)
Richter János emlékest a Zeneakadémián
Szerző: I-Web.hu
2002. szeptember 17. 14:29

Richter János a magyar zenei múlt jeles egyénisége. Londontól Bécsig elismert dirigens volt a  Győrben születetett muzsikus. Ő mutatta be Liszt Krisztus című oratóriumát, s a kezdettől, 1876-tól a irányította a Bayreuthi Ünnepi Játékokat. Ott, Richard Wagner szűkebb környezetében fejezte be életét, hamvai nem messze pihennek Liszt síremlékétől.
2001-től ismét magyar karmestere van a játékok A Rajna kincse, A walkür, a Siegfried, Az istenek alkonya sorozatának Fischer Ádám személyében. A  Fischer-testvérek Bécsben, Swarowsky híres mesteriskolájában fejezték be tanulmányaikat. Fischer Ádám járta a nagyvilágot, de rendszeresen koncertezett Budapesten is, 2000 őszén a Mannheimi Nemzeti Színház opera együttesének vezetésére kérték föl.
Hozzálátott a teátrumban a Wagner-repertoár felfrissítéséhez, e munka gyümölcsével a budapesti közönség is megismerkedhetett: a 2001-es Budapesti Tavaszi Fesztiválon a társulat a Trisztán és Izolda nagyszerű előadásával vendégszerepelt. Néhány nappal ezután érkezett a hír: Giuseppe Sinopoli váratlan halála miatt Wolfgang Wagner fölkérte Fischer Ádámot, hogy álljon a maestro helyére, és vezényelje a 2004-ig műsoron lévő Ring-produkciót. A magyar karmester tavaly nyáron nagy sikerrel debütált Bayreuthban, a szaksajtó egyöntetű elismeréssel méltatta. Ez hát a kapcsolat Richter és Fischer személye között.
Richter János emléktáblát kapott a Magyar Állami Operaházban, az alkalomra eljött Budapestre Wolfgang Wagner, a Bayreuthi Ünnepi Játékokat irányító alapítvány elnöke is. A Liszt-dédunoka, illetve Wagner-unoka részt vett a Zeneakadémián azon a hangversenyen, amelyet Fischer Ádám és az általa alapított Új Osztrák-Magyar Haydn Zenekar adott. A koncert első részében Joseph Haydn D-dúr szimfóniája szólalt meg. Haydn több szimfóniát is írt ebben a hangnemben, az ünnepi esten a késői, az úgynevezett londoni sorozatból való, a Hoboken jegyzésben 93-as számmal jelölt hangzott el.
Különös mű. Az andalító, ringató, szinte szórakoztató dallamok mögött fölsejlik egy mélyen gondolkodó, az élet keserves tapasztalataival gazdag férfi alakja. Királyokat és herceget szolgált, ha kellett, mély hódolattal, de megőrizte belső tartását, öntudatát, értékítéletét.
Az áttetsző, finom szerkezetű művet tökéletes perfekcióval játszotta a zenekar. Az együttes a második részben a bécsi és a budapesti opera muzsikusaival egészült ki, A walkür első felvonásához. A szólisták a bayreuthi produkió művészei voltak. Sieglindét Lioba Braun énekelte. A mezzoszoprán a már említett Trisztán és Izolda előadásban Brangänet játszotta, nagyszerűen, érzékenyen.
Hunding basszus szólamát Philip Kang szólaltatta meg, a szöuli énekes fiatalon elkerült hazájából, és német iskolákban fejezte be tanulmányait, ez szerepformálásban is jól tükröződik. Az est legnagyobb sikerét joggal könyvelhette el a fiatal tenorista, Endrik Wottrich, aki Siegmund nehéz feladatát igen meggyőzően oldotta meg. A levegőtlen teremben isten tudja, honnan varázsolt magának annyi oxigént, hogy erővel is győzhesse a mennyiségre tekintélyes énekelnivalót, s emellett a szerep érzékletes megelevenítéséhez is volt energiája.
Igaz, ehhez ott volt Fischer Ádám megkapó víziója a műről, amely mágikus, de nem pátoszos, lendületes, ám nem kapkodó, erőteljes, mégsem erőszakos.Karmesteri pálcája irányításával a Zeneakadémmia pódiumán is életre kelt az opera . Szelíd e fegyver, mégis könnyedén győz, énekli Siegmund. Diadalmas estét szereztek a kitűnő művészek május 19-é este.

2002. május 19., Zeneakadémia: Az Új Osztrák-Magyar Haydn Zenekar Richter János emlékestje


Első rész:
Joseph Haydn: D-dúr szimfónia
Második rész:
„Bayreuth Budapesten”, Richard Wagner: A Walkür (az opera első felvonásának koncertszerű előadása), közreműködnek a Bayreuth-i Ünnepi Játékok szólistái:
Lioba Braun
Endrik Wottrich
Philip Kang

Vezényelt: Fischer Ádám

A koncert szervezője a Pentaton Koncert- és Művészügynökség

 
 
Jelenleg 6 olvasó böngészik a Papiruszon


Képes apróhirdetés ingyen | Nemzetközi hirdetés | Fesztivál, rendezvény

Legyen a WEBSZIGET.COM a Kezdõlapja!
PORT80.HU :: Magyarország Legtutibb Kezdolapja! :o)
MP3Heaven.hu :.:.::. Zene, MP3 & Partyzine q-_-p
Fesztivál.hu - A magyarországi fesztiválok gyujtoportálja
Tourinfo.hu - Magyarország Vezeto Turisztikai Portálja
SzuperPiac.hu - A képes hirdetések helye!
.: Papirusz.hu :. Kulturális Portál
Mindentudó.net :: Az optimális döntés lehetosége!
Hirdessen Nálunk! Tekintse meg médiaajánlatunkat!
Impresszum
Ha kérdése van, írjon nekünk!